Menopavza.

Menopavza

Menopavza prične z zmanjšano tvorbo hormonov. Posledično se spremenijo trajanje, pogostost in intenziteta menstrualnih krvavitev. Na začetku postanejo neredne, postopoma pa popolnoma prenehajo. V večini primerov so spremembe postopne.

Menopavzo, imenovano tudi klimakterij, lahko razdelimo na 3 faze. Pričetek in trajanje se med ženskami razlikujejo.

  • PREMENOPAVZA: Prične se 5-10 let pred zadnjo menstruacijo, navadno med 40 in 45 letom. Tvorba hormonov postopoma usiha, ciklusi postanejo neredni. Prvi znaki, ki navadno pričnejo okoli 40 leta, so blagi in pogosto spregledani oz. jih ne pripisujemo menopavzi.
  • PERIMENOPAVZA: Prične leto pred in konča leto po zadnji menstruaciji.
  • POSTMENOPAVZA: Sledi neposredno perimenopavzi in navadno konča pri 65 letu. To obdobje traja približno 12 let.

Med menopavzo se pogosto pričnejo bolezni, ki močno vplivajo na kvaliteto življenja žensk. Na dolgi rok zmanjšana vsebnost estrogena vodi v povečano tveganje za osteoporozo in arteriosklerozo.

Pogostost in intenziteta simptomov menopavze se med ženskami močno razlikuje:

Simptomi menopavze 

  • zmanjšana učinkovitost, slaba koncentracija, utrujenost,  motnje spanja/insomnia spremembe v razpoloženju, razdražljivost.
  • občutki depresije in tesnobe, vročinski valovi, povečano znojenje, nočno znojenje, spremenjena porazdelitev telesnega maščevja, povečanje telesne mase
  • suha koža in sluznice (npr. vaginalna suhost, suho oko),  bolečine med spolnim odnosom, zmanjšan libido, bolečine v sklepih.

Izoflavoni iz črne detelje
Izoflavone najdemo v ustreznih koncentracijah le v določenih rastlinah. Izjemna lastnost črne detelje (Trifolium pratense L.) je količina kot tudi edinstvena mešanica štirih pomembnih izoflavonov: formononetina, biochanina A, genisteina in daidzeina, v razmerjih, ki dokazano pozitivno vplivajo na simptome v menopavzi.  

Izoflavoni so izključno substance iz rastlinskih virov s strukturo, podobno estrogenu. To omogoča neposredno interakcijo receptorji za estrogen pri človeku. Njihova posebnost je delovanje, podobno hormonom. V telesu imajo lahko estrogeno kot tudi anti-estrogeno delovanje in sicer neodvisno od spola, vsebnosti estrogena v telesu ali menopavzalnega statusa:

  • V primeru pomanjkanja estrogena se izoflavoni vežejo na receptorje za estrogen in delujejo podobno kot naravni ženski hormoni, vendar šibkeje.
  • Enako delujejo v primeru povečane vsebnosti estrogena v telesu. Receptorji so zasedeni, zato se telesu lastni estrogeni ne morejo vezati nanje.

Izoflavoni zato lahko pozitivno vplivajo na hormonske procese v ženskem organizmu. Imajo pomembno vlogo v vseh treh fazah menopavze. Pomembni so že v zgodnji fazi menopavze. Z napredovanjem menopavze se lahko delovanje receptorjev za estrogen postopoma zmanjša, če niso stimulirani bodisi s hormoni ali izoflavoni. Dodatno pa izoflavoni zaščitno delujejo pred dolgotrajnim posledicam kot so osteoporoza in srčno-žilne bolezni.

Hialuronska kislina
Hialuronska kislina je naravna sestavina človeškega telesa. Pretežno se nahaja v koži, sklepih, hrustancu, sinovialni tekočini in očesnem zrklu. Naravna vsebnost hialuronske kisline v telesu zaradi staranja postopoma usiha in pri 50 letih dosega le še 45 % prvotne vsebnosti. 

Zaradi svoje zgradbe ima hialuronska kislina izjemno sposobnost vezave velikih količin vode. To ima pozitiven učinek na preskrbo z vodo v tkivih in koži vrača naravno elastičnost in čvrstost.

Uživanje hialuroske kisline je priporočljivo pri suhi in občutljivi koži, gubah, krhkih laseh in nohtih, suhi nožnici, suhem očesu in pri bolečinah v sklepih. Redno uživanje zagotavlja koži in sluznicam potrebno vlago. Na ta način ženska lahko zadrži naravne procese staranja.

Prispevek je pripravilo podjetje Potenza Medica d.o.o.