Stres in utrujenost? Ne, hvala!

Stres in utrujenost? Ne, hvala!

Tehnološki razvoj in vse večja globalizacija sta močno spremenila potek dela. V preteklosti so delavce pestile telesne obremenitve, danes pa jih predvsem psihične. Pritisk na delovnem mestu, časovna stiska, prenatrpan urnik in zahteva po stalni dosegljivosti otežujejo usklajevanje dela in prostega časa, vedno manj je časa za sprostitev. Posledično se ne gibamo dovolj, premalo spimo in pogosto kar spotoma pojémo hitro pripravljen obrok.

Stres je odziv organizma na dražljaje iz okolja, ki ogrožajo posameznikovo integriteto. Pri stresnem odzivu se v telesu začneta sproščati stresna hormona adrenalin in kortizol, ki posameznika pripravita na »beg ali boj«, saj povečata njegovo osredotočenost in motivacijo, da se izogne nevarnosti. Stresni odziv je pri delu lahko koristen in pripomore k uspešnemu soočanju z dnevnimi obveznostmi (npr. ostajamo osredotočeni pri opravilih, damo več od sebe, ohranjamo motivacijo za učenje). Težava nastane pri dolgotrajnem stresu, ki povzroča utrujenost in izčrpanost, lahko tudi bolezni, kot so bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen, duševne bolezni, rak ali infarkt.

Kako prepoznati znake utrujenosti in izčrpanosti?

  • Zbudite se neprespani, težko vstanete.
  • Težje se skoncentrirate.
  • Pri delu ste manj motivirani in produktivni, komaj čakate, da greste domov.
  • Neprestano si želite počitka, vendar se ne morete odpočiti.
  • Bolj ste razdražljivi.

Zakaj lahko pride do utrujenosti in izčrpanosti? Kakšna je vloga magnezija in vitamina B2?

Organizmi nenehno sprejemajo, pretvarjajo, izkoriščajo, shranjujejo in oddajajo energijo. Energijo, ki se pretvarja v njihovih celicah, potrebujejo za življenjske procese in za ohranjanje življenja. Snovi in energija se v organizmih pretvarjajo v procesih, imenovanih presnova ali metabolizem. Energija nastaja, ko se večje organske molekule (kot so hranila, beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati) razgrajujejo na manjše. Obratno se energija porablja, ko telo iz manjših molekul gradi večje. Presnova poteka v vseh celicah in po točno določenem zaporedju, imenovanem presnovne (metabolične) poti. Magnezij in vitamin B2 se dopolnjujeta in omogočata normalno delovanje teh poti. Poleg tega prispevata k normalnemu delovanju živčevja, magnezij pa je potreben tudi za normalno delovanje mišic.

Telo magnezija in vitamina B2 ne more tvoriti samo, zato moramo z zadostnim vnosom poskrbeti, da ju telesu ne primanjkuje. Zaradi psihičnih obremenitev in stresa se potrebe po obeh lahko povečajo. K njunemu pomanjkanju lahko prispevajo tudi neuravnotežena prehrana, različne diete in neustrezna, predelana hrana.

V boju proti utrujenosti in izčrpanosti vsak dan namenite 30 minut dejavnostim, ki vas sproščajo in veselijo (npr. branju, sprehodom in rekreaciji v naravi, športu, ogledu gledališke predstave ali nogometne tekme, pogovoru s prijateljico ali prijateljem). Poskrbite za dovolj počitka in spanja ter se čim več smejte, saj smeh sprošča in krepi odpornost. Poleg tega ne pozabite na zdravo in uravnoteženo prehrano ter na zadosten vnos vitaminov in mineralov, ki skrbijo za optimalno delovanje telesa. Ob povečanih obremenitvah poskrbite tudi za zadosten vnos magnezija.

Besedilo je pripravilo podjetje Krka, d. d., Novo mesto