Železo.

Železo

Železo (Fe) je za telo esencialen element, ki ima veliko pomembnih vlog v organizmu. Sodeluje pri prenosu in hrambi kisika, je tudi kofaktor pri metabolizmu nekaterih hranil, kot tudi sodeluje pri tvorbi hemoglobina in pri razvoju možganov, kar je še posebej pomembno pri razvoju otroka. V živilih ga najdemo v dveh oblikah – v nehemski obliki (v živilih živalskega in rastlinskega izvora) in kot hemsko obliko (izključno v živilih živalskega izvora), kjer je železo vezano v mioglobinu in hemoglobinu. Hemsko železo je za človeka bistveno bolj izkoristljivo kot nehemsko železo (1). 

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za živila, ki so bogat vir železa, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

 • ima vlogo pri kognitivnih funkcijah,
 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
 • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina,
 • ima vlogo pri prenosu kisika v telesu,
 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema,
 • prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti,
 • ima vlogo pri delitvi celic (8). 

Pomanjkanje železa je v svetu precej razširjeno. Pogosteje se pojavlja pri ženskah v rodni dobi, saj imajo zaradi izgube krvi med menstruacijo povečane potrebe po železu, pri vegetarijancih zaradi uživanja rastlinske hrane, ki vsebuje slabše izkoristljivo nehemsko obliko železa, ter nosečnicah in doječih materah, ki imajo večje potrebe po železu zaradi razvoja otroka (1). 

Sideropenična anemija je anemija zaradi pomanjkanja železa in je najbolj pogosta deficitarna anemija na svetu. Potrebe po železu so povečane pri otrocih zaradi njihove hitre rasti in razvoja (7). Zadosten vnos železa je pri otrocih izjemno pomemben za normalen psihomotorični razvoj (6). Pomanjkanje železa je najpogostejše nutritivno pomanjkanje, sideropenična anemija pa najbolj razširjena bolezen v otroškem obdobju (5,7). 

Značilni simptomi pomanjkanja železa pri otrocih so bleda koža, utrujenost, upočasnjena rast in razvoj, pomanjkanje apetita, pospešeno dihanje, težavno obnašanje in pogoste infekcije (3,4). Rizični faktorji povezani z sideropenično anemijo vključujejo nizko porodno težo novorojenčkov, uživanje kravjega mleka, nizek vnos z železom obogatene hrane ter nizek socialno-ekonomski status (7). 

AB-Fortis je mikroenkapsulirana oblika železovega saharata, pridobljena s patentiranim postopkom, ki zagotavlja visoko stabilnost, nekovinski okus in dobro prenašanje železa. (2). Pomembna prednost mikroenkapsuliranega železa je minimalno sproščanje železa tekom skladiščenja, tako da ne pride do izgube železa niti do oksidacije, zaradi česar je idealna oblika za uporabo v prehranskih dopolnilih. Prav tako ne povzroča običajnih stranskih učinkov, ki se pojavljajo pri suplementaciji z železom, kot je kovinski okus in prebavne težave. Visoka koncentracija železa, biorazpoložljivost in dobra topnost, omogočajo, da je AB-Fortis idealen v obliki kapljic. Uporaba tovrstne oblike železa ne povzroča kovinskega okusa v ustih in ne obarva zob (2).  

Priporočeni dnevni vnosi (PDV) železa za izbrane populacijske skupine

Starost

Železo (mg/dan)

moški/ženske

Odrasli (EU*)

14

Otroci (3 leta)

8

Otroci (8 let)

10

Odrasli

12/15

Nosečnice

30

Doječe matere

20

 

Prispevek je pripravilo podjetje Salvus med d.o.o.

Opombe: Za odrasle so vrednosti podane upoštevajoč priporočila D-A-CH in Uredbo (EU) št. 1169/2011 (*EU). (1)

 1. Prehrana.si: Železo
 2. Contreras, C., Barnuevo, M. D., Guillen, I., Luque, A., Lazaro, E., Espadaler, J., Lopez-Roman, J., Villegas, J. A. (2014) Comparative study of the oral absorption of microencapsulated ferric saccharate and ferrous sulfate in humans. Eur. J. Nutr. 53: 567-574.
 3. Özdemir, N. (2015) Iron deficiency anemia from diagnosis to treatment    in children. Türk. Ped. Arş. 50: 11-19.
 4. Weinberg, E. D. (1978) Iron and infection. Microbiol. Rev. 42: 45-66.
 5. Olivares, M., Walter, T., Hertrampf, E. and Pizarro, F. (1999) Anaemia and iron deficiency disease in children. British Medical Bulletin, 55:534
 6. IZVOR: Kranjčec, I., Roganović, J. (2015) Utjecaj željeza na rast i učestalost infekcija u dojenčadi. Paediatr. Croat. 59:1-6.
 7. Domellof, M., Braegger, C., Campoy, C., Colomb, V., Decsi, T., Fewtrell, M., Hojsak, I., Mihatsch, W., Molgaard, C., Shamir, R., Turck, D., and van Goudoever, J. (2014) Iron requirements of infants and toddlers. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 58: 119-129.
 8. Nutris.org: Železo