Acibel 200 mg, šumeče tablete (20 tablet)

Zdravilo ACIBEL vsebuje acetilcistein. Acetilcistein redči gosto, lepljivo sluz, da postane redka tekočina, ki se lahko lažje izkašlja. Zdravilo ACIBEL se uporablja pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 2 let.
Več...
Pakiranje 20 šumečih tablet
7,58€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: šumeče tablete
Mesto uporabe: dihala, sluznica
Oznaka: vnetje, astma
Zdravje: izkašljevanje, otroci

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

acetilcistein

Kaj je zdravilo ACIBEL in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo ACIBEL vsebuje acetilcistein. Acetilcistein redči gosto, lepljivo sluz, da postane redka tekočina, ki se lahko lažje izkašlja.

Zdravilo ACIBEL se uporablja pri boleznih dihal z gosto sluzjo, kot so:

  • bronhitis (vnetje sluznice sapnika)
  • astma, emfizem (povečanje zračnega prostora in izguba pljučne elastičnosti), mukoviscidoza (cistična fibroza) in bronhiektazija (trajna razširitev bronhijev) – za te bolezni se lahko zdravilo ACIBEL uporabi le po priporočilu in navodilu zdravnika.

Zdravilo ACIBEL se uporablja pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 2 let.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo ACIBEL

Ne jemljite zdravila ACIBEL:

  • če ste alergični na acetilcistein ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Otroci, mlajši od 2 let tega zdravila ne smejo jemati.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila ACIBEL se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

  • če imate astmo (krčevito stiskanje v prsih zaradi krča mišic in otekanja sluznice dihalnih poti, ki ga pogosto spremljata kašelj in izločanje sluzi), lahko pri vas pride do stiskanja v prsih zaradi mišičnih krčev dihalnih poti (bronhospazem). Če se takšna reakcija razvije, morate takoj prekiniti zdravljenje z zdravilom ACIBEL in se posvetovati z zdravnikom.
  • če imate ali ste imeli razjedo na želodcu ali dvanajstniku, ker lahko zdravilo ACIBEL draži sluznico. Še posebej kadar uporabljate druga zdravila za katera je znano, da lahko dražijo sluznico želodca ali dvanajstnika.
  • poročali so o posamičnih primerih hudih preobčutljivostnih reakcij, ki so vključevale močno zvišano telesno temperaturo, izpuščaj na koži, bolečine v sklepih in/ali okužbo oči (Stevens-Johnsonov sindrom ali o hudih preobčutljivostnih reakcijah, ki jih je spremljala zvišana telesna temperatura in mehurčki na koži ali luščenje kože (toksična epidermalna nekroliza), ki bi lahko bile povezane z uporabo zdravila ACIBEL. Vendar pa je v večini primerov bilo uporabljeno vsaj še eno drugo zdravilo, ki je bilo najverjetneje vzrok teh reakcij. Ko se na koži ali sluznici pojavijo nove spremembe se morate takoj posvetovati z zdravnikom in takoj prenehati z jemanjem acetilcisteina.
  • zlasti na začetku zdravljenja se lahko poveča količina sluzi, ker se utekočini. Če ne zmorete učinkovito izkašljati tekoče sluzi se morate posvetovati z zdravnikom, da lahko uvede ustrezne ukrepe za odstranitev sluzi.
  • zdravila, kot je zdravilo ACIBEL, raztopijo sluz (mukolitiki), ki lahko zapre dihalne poti pri otrocih, mlajših od 2 let, zaradi značilnosti dihalnih poti pri tej starostni skupini. Zaradi tega je možnost izkašljevanja sluzi omejeno. Zaradi tega se zdravila ACIBEL ne sme dajati otrokom, mlajšim od 2 let (glejte poglavje Ne jemljite zdravila ACIBEL)
  • pri odprtju zdravila lahko zaznate rahel vonj po žveplu (vonj po gnilih jajcih). To je normalna značilnost tega zdravila in ne pomeni, da ga ni varno jemati.
  • če ste preobčutljivi na histamin, se lahko pri dolgotrajnem zdravljenju pojavijo simptomi, kot so glavobol, rinitis ali srbenje.

Če karkoli od zgoraj navedenega velja za vas ali če niste prepričani, se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Otroci in mladostniki
Zdravila ACIBEL se ne sme uporabiti pri otrocih, mlajših od 2 let.

Druga zdravila in zdravilo ACIBEL
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Če jemljete še katera koli druga zdravila, jih ne raztopite istočasno z zdravilom ACIBEL.

Če morate zaužiti zdravila za zdravljenje ali preprečevanje okužb (antibiotiki), jih je priporočeno vzeti 2 uri pred ali po jemanju zdravila ACIBEL.

Med uporabo zdravila ACIBEL ne smete uporabljati zdravil, ki zavirajo kašelj. Pomembno je, da izkašljate nastalo sluz.

Zdravilo ACIBEL lahko okrepi učinek nitroglicerina, zdravila za znižanje krvnega tlaka, ki se uporablja proti tiščanju in bolečini v prsih (angina pectoris). Priporočena je previdnost.

Če uporabljate aktivno oglje (zdravilo proti potovalni driski) lahko le to zmanjša učinek zdravila ACIBEL.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost
Podatki o uporabi acetilcisteina pri nosečnicah dobljeni iz študij so omejeni. Testi na živalih ne kažejo posrednih ali neposrednih škodljivih vplivov na nosečnost ali na razvoj otroka pred, med in po rojstvu. Zdravilo ACIBEL lahko med nosečnostjo uporabite le po skrbnem upoštevanju koristi in tveganj. Ustrezno uporabo mora vedno določiti zdravnik.

Dojenje
Ni znano ali acetilcistein prehaja v mleko. Zdravilo ACIBEL uporabite med dojenjem le po skrbnem upoštevanju koristi in tveganj. Ustrezno uporabo mora vedno določiti zdravnik.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Podatkov o vplivu acetilcisteina na sposobnost vožnje ni. Vendar tak učinek ni verjeten.

Zdravilo ACIBEL vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje 166,6 mg natrija (glavna komponenta kuhinjske/namizne soli) na odmerek, kar ustreza 8,33 % priporočenega največjega dnevnega vnosa natrija pri odraslih.

Kako jemati zdravilo ACIBEL
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odrasli, mladostniki in otroci, starejši od 7 let:
Ena šumeča tableta 3-krat na dan. Največji dnevni odmerek so 3 šumeče tablete.

Otroci, stari od 2 let do 7 let
Ena šumeča tableta 2-krat na dan. Največji dnevni odmerek sta 2 šumeči tableti.

Način uporabe
Šumečo tableto raztopite v kozarcu vode. Pripravljeno raztopino popijte takoj.
Bolnikom, ki imajo težave z izkašljevanjem (starejši in oslabljeni bolniki) se priporoča jemanje šumeče tablete zjutraj.

Trajanje zdravljenja
Tega zdravila ne uporabljajte dlje kot 14 dni brez posvetovanja z zdravnikom.
Če se zdravstveno stanje po 4 do 5 dneh zdravljenja s tem zdravilom ne izboljša ali se celo poslabša, morate obiskati zdravnika.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila ACIBEL, kot bi smeli
Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo so naslednji: občutek siljenja na bruhanje, bruhanje in driska. Če ste vzeli prevelik odmerek zdravila ACIBEL se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste pozabili vzeti zdravilo ACIBEL
Če ste pozabili vzeti odmerek ga vzemite takoj, ko se spomnite razen, če bo kmalu čas, da vzamete naslednji odmerek. V tem primeru ne vzemite pozabljenega odmerka in nadaljujte s priporočenim odmerjanjem. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Avene vikend na Lekarnar.com: Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 22% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 33% popust + Brezplačno dostavo.

Avene vikend na Lekarnar.com: Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 22% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 33% popust + Brezplačno dostavo.

Avene vikend na Lekarnar.com - Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 22% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 33% popust + Brezplačno dostavo. Popust vam bo obračunan v košarici: Akcija ne velja za izdelke Avene Sun, ki so del druge akcije (klik). Akcija prav tako ne velja za izdelke ...