Calpol za dojenčke in otroke (od 3 mesecov do 6 let), suspenzija

Zdravilo Calpol se uporablja pri dojenčkih od 3 mesecev dalje in pri otrocih do 6 let starosti za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora in lajšanje blagih do zmernih bolečin.
Več...
Pakiranje 140 ml
5,05€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: sirup
Mesto uporabe: glava, zobje, žrelo, mišice, sklepi
Oznaka: glavobol, zobobol, bolečina, prehlad, vročina, vnetje, migrena
Vsebnost: analgetik
Zdravje: otroci

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

paracetamol

Zdravilo Calpol in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Calpol vsebuje paracetamol, ki je analgetik (zdravilo proti bolečinam) in antipiretik (zdravilo proti zvišani telesni temperaturi).

Peroralna suspenzija Calpol se uporablja za:

 • zniževanje povišane telesne temperature pri dojenčkih in otrocih; 
 • lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v žrelu); 
 • lajšanje blagih do zmernih bolečin (glavobola, migrene, nevralgije (huda, ostra, zbadajoča bolečina, ki je prisotna v regiji, ki jo živec oživčuje), zobobola in bolečin pri izraščanju zob, revmatičnih bolečin ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja).

Kako jemati Calpol - navodila za otroke in dojenčke

Pri jemanju zdravila Calpol natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Običajni odmerek je naveden glede na starost otroka v spodnji tabeli.

Starost:  Odmerek:
Otroci, starejši od 6 let Priporočamo uporabo zdravila Calpol 250 mg/5 ml peroralna suspenzija
Otroci od 1 do 6 let  5 do 10 ml (1 do 2 merilni žlički po 5 ml) (120 do 240 mg paracetamola)
Dojenčki od 3 do 12 mesecev 2,5 do 5 ml (1 do 2 merilni žlički po 2,5 ml) (60 do 120 mg paracetamola)
Dojenčki do 3 mesecev Po predhodnem posvetu z zdravnikom

Pred uporabo steklenico dobro pretresite! Zdravila Calpol ne smete redčiti!

Na koliko ur se jemlje Calpol suspenzija? Priporočene odmerke lahko ponovite do 4-krat na dan, vendar mora biti razmik med posameznimi odmerki najmanj 4 ure. 

Trajanje zdravljenja:
Za otroke od 3 mesecev do 12. leta: 
Indikacija bolečine: največ 5 dni.
Indikacija zniževanja povišane telesne temperature: največ 3 dni.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Calpol

Ne dajajte zdravila Calpol otroku 

 • če je alergičen na paracetamol ali katerokoli sestavino zdravila Calpol (navedeno v poglavju 6)

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Calpol se posvetujte s farmacevtom

Zdravilo Calpol je potrebno uporabljati previdno: 

 • če ima otrok zmerno do hudo ledvično obolenje. 
 • če ima otrok hujšo okvaro jeter. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom.
 • če vaš otrok jemlje druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol. Zdravilo Calpol odmerjajte natančno po navodilih, saj lahko preveliki odmerki vodijo do poškodb jeter in ledvic.

Zelo redko so poročali o resnih kožnih reakcijah pri bolnikih, ki so prejemali paracetamol. Simptomi lahko vključujejo: 

 • pordelost kože 
 • mehur •
 • izpuščaj

Če se pojavijo kožne reakcije ali se obstoječi simptomi na koži poslabšajo, takoj prenehajte uporabljati zdravilo in poiščite zdravniško pomoč.

Druga zdravila in zdravilo Calpol
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če vaš otrok prejema ali je pred kratkim prejemal katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Ob prevelikem odmerjanju lahko zdravilo Calpol povzroči poškodbe jeter. V primeru prevelikega odmerka je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Hitra zdravniška pomoč je ključnega pomena za odrasle kot tudi za otroke, tudi če ne opazite kakršnihkoli znakov ali simptomov.

Obvestite svojega zdravnika, če vaš otrok hkrati prejema zdravila, ki so navedena spodaj: 

 • barbiturate (pomirjevala, uspavala ali za zdravljenje epilepsije), triciklične antidepresive (zdravljenje depresije), saj zmanjšajo sposobnost presnavljanja večjih odmerkov paracetamola, kar podaljša njegovo razpolovno dobo; 
 • zdravila, ki spodbujajo praznjenje želodca in črevesja (metoklopramid, domperidon) ali zavirajo praznjenje želodca in črevesja (opoidni analgetiki); 
 • antikonvulzive (zdravila za zdravljenje epilepsije) ali kontracepcijske tablete, saj njihova uporaba skozi daljše časovno obdobje pospeši presnovo paracetamola in izločanje iz telesa;
 • zdravila, ki spodbujajo jetrne encime (npr. zdravila za zdravljenje epilepsije kot so: fenitoin, fenobarbital in karbamazepin ter barbiturati in antibiotik rifampicin), saj povečajo nastanek presnovkov paracetamola, ki so strupeni za jetra;
 • varfarin ali druge predstavnike kumarinov (zdravila za preprečevanje strjevanja krvi), saj paracetamol poveča njihov učinek, s čimer se poveča tveganje za krvavitev.

Zdravilo Calpol skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo se lahko jemlje neodvisno od obrokov hrane.

Ob sočasnem uživanju alkohola se v primeru prekoračitve predpisanega odmerka zdravila poveča strupeno delovanje paracetamola na jetra.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol.

Zaradi pomanjkanja podatkov se jemanje zdravila Calpol v nosečnosti odsvetuje. Ni zadostnih in dobro nadzorovanih kliničnih študij o uporabi paracetamola pri nosečnicah in doječih ženskah. Paracetamol prehaja skozi placento in v plodovi krvi doseže koncentracije, podobne tistim v krvi matere, zato bi bil plod ogrožen, če bi prehajal velik odmerek zdravila v njegov obtok.

Če doječa ženska jemlje paracetamol po predpisanih odmerkih, se ta izloča v materino mleko v majhnih koncentracijah (0,1 % do 1,85 % prejetega odmerka). O podobnih izsledkih so poročali tudi v drugih študijah, zato terapevtski odmerki zdravila Calpol ne predstavljajo nevarnosti za dojene novorojenčke/otroke.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol. Zdravilo Calpol v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Zdravilo Calpol vsebuje maltitol. Pri uporabi odmerkov večjih ali enakih 18,4 ml peroralne suspenzije, je treba upoštevati, da je vsebnost tekočega maltitola enaka oziroma večja od 10 g maltitola. Če vam je zdravnik povedal, da ima vaš otrok intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Lahko deluje blago odvajalno. Kalorična vrednost je 2,3 kcal/g tekočega maltitola.

Zdravilo Calpol vsebuje sorbitol. Če vam je zdravnik povedal, da ima vaš otrok intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravilo Calpol vsebuje estre parahidroksibenzojske kisline (metil-, etil- in propilparahidroksibenzoat), ki lahko povzročijo alergijske reakcije (lahko zapoznele).

Zdravilo Calpol vsebuje barvilo azorubin karmoizin, ki lahko povzroči alergijske reakcije in ima lahko neželen vpliv na aktivnost in pozornost pri otrocih.

Blank slika

Druge velikosti

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Magnezij Krka v vrečkah vam je v mesecu avgustu na voljo 10% ugodneje.

Magnezij Krka v vrečkah vam je v mesecu avgustu na voljo 10% ugodneje.

Magnezij Krka v vrečkah vam je v mesecu avgustu na voljo 10% ugodneje. Akcija traja od 1. 8. do 31. 8. 2022. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.