Claritine kombo 120 mg/5 mg tablete s podaljšanim sproščanjem (10 tablet)

Alergijski rinitis in alergijski konjuktivitis. Atopijski dermatitis ali alergija? Alergijske reakcije - kako jih prepoznamo in kako reagirati
Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis (prehlad). Blaži naslednje simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči.
Več...
Pakiranje 10 tablet
7,94€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: tablete
Mesto uporabe: nos, oči
Oznaka: draženje, kihanje, nahod, srbenje
Vsebnost: dekongestiv, antihistaminik
Zdravje: potovanje

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

psevdoefedrinijev sulfat/loratadin

Kaj je zdravilo Claritine kombo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Claritine kombo vsebuje zdravilni učinkovini psevdoefedrinijev sulfat in loratadin.

Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži naslednje simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči. 

Zdravilni učinkovini sta psevdoefedrinijev sulfat in loratadin. Ena tableta s podaljšanim sproščanjem vsebuje 120 mg psevdoefedrinijevega sulfata in 5 mg loratadina. 

Tablete s podaljšanim sproščanjem so okrogle, bikonveksne in imajo gladko belo oblogo.

Škatla z 10 tabletami (1 x 10 tablet v pretisnem omotu).

Kdaj vzeti zdravilo Claritine kombo
Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči, pri odraslih in otrocih, starih 12 let ali več.

Kako jemati zdravilo Claritine kombo
Odrasli in otroci, starejši od 12 let:

Vzemite eno tableto s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo dvakrat na dan z vodo, s hrano ali brez nje. Tableto pogoltnite celo. Preden jo pogoltnete, je ne drobite, ne lomite in ne žvečite. 

Zdravljenje z zdravilom Claritine kombo ne sme trajati več kot 10 dni.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Claritine kombo

Ne jemljite zdravila Claritine kombo:

 • če ste alergični na loratadin, psevdoefedrin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Ker vsebuje psevdoefedrin, zdravila Claritine kombo ne jemljite, če:

 • jemljete tudi zdravila za srce ali krvni tlak,
 • jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO, skupina zdravil proti depresiji) ali ste ta zdravila nehali jemati v zadnjih 14 dneh,
 • imate zvišan očesni tlak (glavkom),
 • imate težave z odvajanjem seča, zaporo sečil,
 • imate zvišan krvni tlak,
 • imate bolezni srca ali ožilja,
 • ste imeli kdaj možgansko kap,
 • imate čezmerno dejavno žlezo ščitnico.

Opozorila in previdnostni ukrepi
V določenih primerih ste lahko neobičajno občutljivi na dekongestiv psevdoefedrin, ki ga to zdravilo vsebuje. Pred začetkom jemanja zdravila Claritine kombo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • ste starejši od 60 let; starejši so namreč lahko občutljivejši za učinke tega zdravila;
 • imate sladkorno bolezen (diabetes mellitus),
 • imate rano na črevesju, ki povzroča zoženje želodca, tankega črevesja ali požiralnika (stenizirajoči peptični ulkus),
 • imate zaporo črevesja (zaporo pilorusa ali dvanajstnika),
 • imate zaporo sečnega mehurja,
 • ste imeli v preteklosti težave z dihanjem zaradi krča mišic v pljučih (bronhospazem),
 • imate težave z jetri, ledvicami ali sečnim mehurjem,
 • ste naročeni na kožne teste za ugotavljanje alergij. Zdravila Claritine kombo ne jemljite dva dneva pred testiranjem, ker lahko to zdravilo vpliva na rezultate preiskav,
 • se vam pojavi razširjena (generalizirana) pordelost (eritem) s pustulami in zvišano telesno temperaturo, prenehajte jemati zdravilo Claritine kombo in se posvetujte z zdravnikom ali nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Glejte poglavje 4.
 • Med uporabo zdravila Claritine kombo se lahko zaradi vnetja debelega črevesa (ishemičnega kolitisa) pojavi nenadna bolečina v trebuhu ali krvavitev iz danke. Če se vam pojavijo ti prebavni simptomi, prenehajte jemati zdravilo Claritine kombo in se nemudoma posvetujte z zdravnikom ali poiščite zdravniško pomoč. Glejte poglavje 4.
 • Pri zdravljenju z zdravilom Claritine kombo lahko pride do zmanjšanja pretoka krvi do optičnega živca. Če se pri vas pojavi nenadna izguba vida, prenehajte jemati zdravilo Claritine kombo in se takoj obrnite na svojega zdravnika ali poiščite zdravniško pomoč. Glejte poglavje 4.

Zdravniku povejte, če občutite ali so pri vas ugotovili kaj od sledečega:

 • visok krvni tlak,
 • hiter srčni utrip ali razbijanje srca,
 • nenormalen srčni ritem,
 • slabost s siljenjem na bruhanje in glavobol ali poslabšanje glavobola med uporabo zdravila Claritine kombo. Zdravnik vam bo lahko svetoval prekinitev zdravljenja.

Če ste napoteni na kirurški poseg, vam bo zdravnik morda svetoval, da 24 ur pred posegom prenehate z jemanjem zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje psevdoefedrinijev sulfat, pri katerem obstaja možnost zlorabe, večji odmerki psevdoefedrinijevega sulfata pa so lahko toksični.

Otroci
Ne dajajte tega zdravila otrokom, mlajšim od 12 let.

Druga zdravila in zdravilo Claritine kombo
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali, ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

To je še posebej pomembno, če jemljete:

 • digitalis, zdravilo za zdravljenje nekaterih bolezni srca, ker bo morda treba prilagoditi odmerek,
 • α-metildopo, mekamilamin, reserpin, alkaloide veratrum in gvanetidin, zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, ker bo morda treba prilagoditi odmerek,
 • dekongestive (peroralna ali nazalna uporaba), zdravila za zmanjšanje apetita (tablete za hujšanje) ali amfetamine, ker lahko skupaj z zdravilom Claritine kombo zvišajo krvni tlak,
 • ergot alkaloide proti migreni (kot so dihidroergotamin, ergotamin ali metilergometrin); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak,
 • linezolid (antibiotik), bromokriptin (zdravilo za zdravljenje neplodnosti ali Parkinsonove bolezni), kabergolin, lizurid in pergolid (zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak,
 • antacide, ker lahko povečajo učinek zdravila Claritine kombo,
 • kaolin, ker lahko zmanjša učinek zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Zdravilo Claritine kombo se lahko jemlje s hrano ali na tešče. Ni se pokazalo, da bi zdravilo Claritine kombo povečalo učinke alkoholnih pijač.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Če ste noseči ali dojite, uporaba zdravila Claritine kombo ni priporočljiva. Loratadin in psevdoefedrin se izločata v materino mleko. Za psevdoefedrin, ki je učinkovina v zdravilu Claritine kombo, so pri ženskah, ki dojijo poročali o zmanjšanem nastajanju materinega mleka.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ne pričakujemo, da bi zdravilo Claritine kombo v priporočenem odmerku povzročalo zaspanost ali zmanjšano zbranost. Vendar pa so v zelo redkih primerih nekateri občutili zaspanost, kar lahko vpliva na sposobnost za vožnjo ali upravljanje s stroji.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje laktozo in saharozo
Tablete s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo vsebujejo laktozo in saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Laboratorijske preiskave
Ker antihistaminiki lahko vplivajo na rezultat kožnega testa, morate najmanj dva dni pred kakršnim koli kožnim testom prenehati jemati zdravilo Claritine kombo. Športniki, ki jemljejo zdravilo Claritine kombo, bodo lahko imeli pozitiven izvid doping testa.

Kako jemati zdravilo Claritine kombo
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

To zdravilo je za peroralno uporabo.
Tableto pogoltnite celo s tekočino. Preden jo pogoltnete, je ne drobite, ne lomite in ne žvečite.

Priporočeni odmerek za odrasle in otroke stare 12 let ali več je ena tableta s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo dvakrat na dan s kozarcem vode, s hrano ali na tešče.

Ne vzemite večjega odmerka zdravila in ga ne jemljite pogosteje, kot je priporočeno v tem navodilu. Zdravljenje z zdravilom Claritine kombo ne sme trajati več kot 10 dni, razen če vam je tako svetoval zdravnik.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Claritine kombo, kot bi smeli
Če vzamete prevelik odmerek zdravila, to takoj povejte zdravniku ali farmacevtu. Pri prevelikem odmerjanju loratadina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o zaspanosti, hitrem srčnem utripu in glavobolu. Pri prevelikem odmerjanju psevdoefedrina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o krčih, hitrem srčnem utripu, siljenju na bruhanje in živčnosti.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Claritine kombo
Če ste pozabili vzeti odmerek, ga vzemite takoj, ko se spomnite in nadaljujte z jemanjem kot običajno. Ne vzemite dvojnega odmerka, da bi nadomestili izpuščeni odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust  + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€. Popust in brezplačna dostava vam bosta obračunana v košarici: Akcija bo potekala od 24. 3. do 27. 3. 2023. Brezplačna dostava velja le za področje Slovenije. Akcija ne velja za izdelke La ...