31. 5. 2021

Alergijski rinitis in alergijski konjuktivitis.

Alergijski rinitis in alergijski konjuktivitis.

Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je pogosta bolezen dihal, ki prizadene do 40 odstotkov prebivalstva. Pojavnost narašča tako pri otrocih kot pri odraslih. Bolezen pomembno vpliva na kakovost življenja. Bliža se čas sezonskih alergij, pri katerih so najbolj izpostavljene sluznice oči, nosu in grla. Znaki se razlikujejo po času trajanja in intenzivnosti simptomov. Poznamo sezonski in trajni (celoletni) alergijski rinitis.

Simptome alergijskega rinitisa zelo učinkovito zdravimo z antihistaminiki, ki sodijo med najpogosteje priporočana zdravila proti alergijam. Zdravilna učinkovina loratadin, ki učinkovito blaži simptome alergijskega rinitisa in kronične idiopatske urtikarije je v Sloveniji na voljo v obliki tablet Claritine S ali Claritine kombo, kjer je dodan tudi pseudoefedrin, ki poleg blaženja ostalih alergijskih simptomov še posebej učinkovito pomaga pri zamašenem nosu.

https://www.lekarnar.com/izdelki?utf8=%E2%9C%93&button=&keywords=claritine

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Claritine S je zdravilo, ki vsebuje loratadin. Zaužiti oralno.

Alergijski konjuktivitis
V povezavi z alergijskim rinitisom se pogosto pojavi tudi alergijski konjuktivitis (vnetje očesne veznice). To je alergijska reakcija očesa, ki jo sprožajo enaki alergeni kot alergijski rinitis. Pogost alergen je pelod oz. cvetni prah, ki je v Sloveniji izrazit med aprilom in septembrom. Oko je zaradi svoje stalne izpostavljenosti in občutljivosti bolj občutljivo za alergene.

Kako prepoznamo alergijski konjuktivitis?
Značilni znaki alergije, ki se izražajo na očeh, so občutek srbenja, ki je hkrati tudi najbolj prepoznaven znak sezonske alergije, zamegljen vid, pordele oči, pekoč občutek v očeh, pretirano solzenje, občutek peska v očeh, utrujene oči, otekle veke in vsi drugi znaki, ki kažejo razdraženost očesa.

Kako si pomagati?
Pomagamo si lahko tudi sami. Izogibamo se mencanju oči, ki dodatno poslabša srbenje očesa; zunaj nosimo zaščitna ali sončna očala, saj zmanjšamo dostop alergenom do oči; izpiramo alergene s fiziološko raztopino za oči ... Raztopina sicer ne navlaži očesa, ki je v tem času že vzdraženo in pogosto suho, za razliko od umetnih solz, kot so denimo kapljice za oči Bepanthol. Vsebujejo natrijev hialuronat, ki ustvari enakomeren stalen in dolgotrajno obstojen zaščitni sloj na površini roženice, ki ne poslabša vida. Vsebujejo tudi dekspantenol z visoko kapaciteto vezave vode, ki navlaži in neguje oko, obenem, skupaj z natrijevim hialuronatom, pa zadržujejo vlago.

https://www.lekarnar.com/izdelki?utf8=%E2%9C%93&button=&keywords=Bepanthol+kapljice

Bepanthol kapljice so medicinski pripomoček, ki pomaga pri izpiranju alergenov iz oči in neguje oko.

Viri: (1) https://www.aafa.org/eye-allergy-conjunctivitis/; zadnji dostop marec 2020; (2) L. Burling-Phillips: Pollen, Dust & Mold: Seasonal Allergies Assault the Eye; dostopno prek https://www.aao.org/eyenet/article/pollen-dust-mold-seasonal-allergies-assault-eye; zadnji dostop marec 2020

LMR-CH-20210503-10

Prispevek je pripravilo podjetje: Bayer d.o.o., Bravničarjeva ulica 13, Ljubljana, 1000 Ljubljana.