30. 10. 2023

Nega kože telesa.

Nega kože telesa.

Koža je naš največji organ zato je pomembno, da zanj ustrezno skrbimo in ga negujemo. Nego kože sestavljajo trije osnovni koraki, to so:

  • umivanje,
  • nega in
  • zaščita.

Umivanje je del našega vsakdana in posledično s tem tudi vsakodnevna uporaba čistilnih sredstev. Eucerin je ravno zato razvil čistilne izdelke, ki niso mila temveč sindeti, ki jih pogovorno imenujemo tudi »mila brez mila«. Primerni so za uporabo pri občutljivi, suhi, srbeči, poškodovani in tudi otroški koži, saj kože ne dražijo. Njihova ugodna pH vrednost ne poruši zaščitnega plašča naše kože, saj kožo očistijo nežnejše, hkrati pa omogočajo večjo navlaženost kože. Negovalni izdelki kožo navlažijo in nahranijo, s čimer se poveča vsebnost vlage v koži. S tem kožo tudi zaščitimo in spodbudimo pravilni proces luščenja odmrlih kožnih celic. Ker sami svojo kožo najbolj poznamo, lahko izberemo izdelek, ki ciljno neguje specifične težave, kot na primer suho ali občutljivo kožo ter atopijski dermatitis. Negovalne izdelke nanašamo po umivanju, ko je koža čista in tako lahko bolje vpije aktivne sestavine. Čez dan je pomembno, da kožo zaščitimo z ustreznim izdelkom za zaščito pred soncem, ki ga nanesemo čez ali namesto običajnega vlažilnega izdelka. 

Občutljiva koža in linija pH5 

Kaj je občutljiva koža?

Občutljiva koža se pojavlja vedno pogosteje, tako pri moških kot pri ženskah, in se lahko pojavi kadarkoli in kjerkoli na telesu. Med tem ko ima zdrava koža zaščitni kislinski plašč s pH vrednostjo okrog pH 5, ki zaščiti površino kože in je hkrati pomemben za ustrezne funkcije kože kot so luščenje in vzdrževanje ustrezne ravni vlage, je pri občutljivi koži aktivnost encimov pogosto ovirana, kar vodi do oslabljene funkcije bariere in s tem do zmanjšane zaščite. Takšna koža je suha in srbeča ter je lahko videti rdeča in luskava. 

Občutljiva koža ni vedno povezana s suhostjo. Pri njeni negi moramo biti previdni in izbrati prave izdelke, ki stanja ne poslabšajo. Izberemo negovalni izdelek, ki ne vsebuje dražečih snovi, poleg tega pa mora izdelek delovati pod površino kože. Eucerinova linija pH5 je bila zasnovana ravno zato, da skupno delovanje aktivnih sestavin njenih izdelkov okrepi naravne obrambne mehanizme kože od znotraj navzven in hkrati pomaga uravnati ravnovesje vlage tako da kožo oskrbi s 24-urno vlago in dolgotrajno napolni koži lastne zaloge vlage. Glavne sestavine linije so dekspantenol, ki okrepi naravno zaščitno funkcijo kože, glicerin, ki pomaga navlažiti kožo, tako da vpije in veže vodo in pH5 citratni pufer, ki stabilizira koži lastno pH vrednost in okrepi zaščitni kislinski plašč. Poleg suhe in občutljive kože je linija pH5 primerna za osebe, ki so nagnjene k alergiji tipa I. 

Kako ustrezno negovati občutljivo kožo telesa?

Čiščenje

Mnogi izdelki na trgu kožo tako temelito očistijo, da iz njene površine odstranijo tudi zaščitni kislinski plašč, ki ga naša koža potrebuje. Pri občutljivi koži je zato pomembno, da izberemo izdelek, ki okrepi funkcijo bariere in ščiti pred izgubo vlage. Eucerin pH5 gel za prhanje je izjemno nežen čistilni izdelek s teksturo gela, ki je primeren za pogosto prhanje in ga lahko uporabljajo tudi dojenčki od 1 meseca dalje. Eucerin pH5 tekoči losjon za umivanje je prav tako primeren za dojenčke od 1 meseca dalje, od gela pa se razlikuje po teksturi, saj je v obliki losijona. Eucerin pH5 olje za prhanje je sindet, ki je obogaten z naravnimi negovalnimi olji in tako koži povrne lipide, daje prijeten mehak občutek in preprečuje izsušitev kože tudi pri pogosti uporabi. Če imate raje trdo milo, lahko izberete pH5 trdo milo. Tako gel, losjon, olje in trdo milo služijo enakemu namenu, torej nežnemu čiščenju kože, zato je od uporabnika odvisno, kakšna tekstura mila mu je ljubša in kateri izdelek bo izbral. Za občutljivo kožo obraza priporočamo blag čistilni izdelek, ki ne draži kože, zato je primerna linija Eucerin DermatoCLEAN. 

Vlaženje

Vlažilni izdelki zaščitijo, pomirijo in navlažijo suho občutljivo kožo. Izbiramo lahko med tremi, ki zagotavljajo takojšnjo in dolgotrajno navlaženost in pomiritev, njihova glavna razlika pa je tekstura. Najlažji med njimi je Eucerin pH5 lahek kremni gel, ki je, kot že ime pove, v obliki gela, ima izjemno lahko teksturo, ki je nemastna in nelepljiva, se zelo hitro vpije in ne pušča sledov na koži. Sledi mu Eucerin pH5 lahek losjon, ki je pravtako izredno lahek in ne pušča lepljivega občutka. Najbogatejšo teksuro med njimi ima Eucerin pH5 losjon. Oba losjona vsebujeta 5 % dekspantenola. Vsi trije izdelki so zasnovani za vlaženje, zaščito in pomiritev občutljive kože. Za občutljivo kožo obraza posežemo po Eucerin pH5 kremi. Ta se hitro vpije, pomiri in zaščiti kožo ter zagotavlja dolgotrajno navlaženost. 

Kako ustrezno negovati občutljivo kožo rok?

Roke so eden izmed bolj izpostavljenih delov telesa dražečim dražljajem iz okolja, zato so ponavadi bolj nagnjene k suhosti in celo razpokanju. Za suhe in občutljive roke izberemo pH5 olje za umivanje rok, ki nežno očisti občutljivo kožo in ohranja mikrobiom kože. Hranilni učinek zagotovi mehke in gladke roke. Ker imajo rahlo drugačno strukturo kože kot drugi deli telesa, jim moramo privoščiti lasten negovalni izdelek. Da jih zaščitimo pred draženjem, naredimo odpornejše in zmanjšamo izgubo vlage in s tem preprečimo izsušitev, nanesemo Eucerin pH5 kremo za roke. S tem tudi pomagamo obnoviti naravno zaščitno bariero in zmanjšamo transepidermalno izgubo vode. 

Kako ustrezno negovati intimni predel?

Intimno območje potrebuje posebej nežno umivanje. Eucerin fluid za intimno zaščito je zasnovan z mlečno kislino, ki je tudi naravno prisotna na intimnem predelu, in z bisabololom. Fluid ohranja naravno mikrofloro intimnih predelov in obenem pomaga pomiriti razdraženost. 

Suha koža in linija Urearepair Plus 

Kaj je suha koža?

Suha koža je pogosto stanje, ki se izrazi kot napetost in hrapavost. Zaradi zunanjih vzrokov (okoljski dejavniki, neustrezna redna nega kože) se namreč poškoduje naravna zaščitna lipidna bariera, zaradi česar pride do izhlapevanja vlage in izpiranja pomembnih snovi, ki vežejo vodo. Do tega pride zaradi pomanjkanja lipidov, ki so nujni za stabilno funkcijo bariere in zaradi pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev, ki jih moramo nadomestiti z ustrezno nego. Če tega ne storimo in kože ne negujemo pravilno, lahko pride do poslabšanja stanja, pri čemer koža postane zelo napeta, luskava, razpokana in srbeča. Suhost namreč prodre globje v kožo in oslabi vlažilne mreže v globjih plasteh. 

Najpomembneje je, da kožo pri negi suhe ali zelo suhe kože oskrbimo z manjkajočimi naravnimi vlažilnimi faktorji. Ti pritegnejo in vežejo vlago v zgornji plasti, kar zmanjša suhost, hrapavost in napetost. Eucerinova linija UreaRepair Plus kot predstavnika naravnih vlažilcev uporablja ureo in laktat, ki sta nestrupeni in nealergeni naravni snovi v koži. Urea je humektant, ki izboljša sposobnost kože za vezanje vode in hkrati pomaga ohranjati zaščitno bariero, med tem ko laktat absorbira in veže vlago v zgornjo plast kože. Poleg naravnih vlažilnih faktorjev so v liniji ključna sestavina tudi ceramidi in drugi lipidi, ki tvorijo lipidni ovoj, ki krepi bariero kože in ščiti pred izgubo vlage. 

Kako negovati suho kožo telesa?

Prvi korak nege je seveda čiščenje, kjer želimo izdelek, ki bo našo kožo očistil nežno, a učinkovito. Za suho kožo uporabimo Eucerin pH5 olje za prhanje, ki je obogateno z naravnimi negovalnimi olji in tako koži povrne lipide, daje prijeten mehak občutek in preprečuje izsušitev kože tudi pri pogosti uporabi. Če gre za ekstremno suho kožo ali kožo nagnjeno k atopijskemu dermatitisu izberemo Eucerin AtopiControl čistilno olje.

Za najboljši rezultat je priporočljivo, da po čiščenju nanesemo ustrezen vlažilni izdelek. Eucerin UreaRepair PLUS losjon 5 % urea oskrbi zelo suho, hrapavo kožo z nego, ki jo vsakodnevno potrebuje. Nudi takojšnjo nego in intenzivno vlaženje ter preprečuje suhost in hrapavost do 48 ur. V primeru, da imamo raje mehko in prijetno teksturo kreme, izberemo Eucerin UreaRepair PLUS kremo 5 % urea. Minimalna priporočena koncentracija uree je 5 %, med tem ko zelo suha, luskava in srbeča koža potrebuje višjo koncentracijo. V takšnih primerih raje posežemo po izdelku z 10 % ureo, kot je Eucerin UreaRepair PLUS losjon 10 % urea. V primerih ekstremno odebeljneje in suhe kože svetujemo uporabo Eucerin UreaRepair PLUS kreme s 30 % ureo, ki odlušči odmrle kožne celice. Uporabimo jo lahko na predelih kot so komolci, kolena, dlani, pete in stopala oziroma na težavnih območjih in ne na celem telesu. Vsi trije izdelki so primerni za nego odrasle kože in niso bili preizkušeni na otroški koži.

Kako negovati suho kožo obraza?

Obraz je vzrokom suhe kože izpostavljen pogosteje kot naše telo, zato ga moramo še posebej skrbno negovati, da preprečimo simptome suhe kože. Poleg tega je koža obraza nekoliko drugačna od tiste na telesu in so izdelki namenjeni za obraz primernejše teksture ter se lažje vpijejo. Želimo lahko kremo, ki takoj pomiri neprijetno napetost in navlaži. Takšen izdelek je Eucerin krema za obraz s 5 % ureo, ki nudi dnevno nego suhi do zelo suhi koži, pri čemer urea in laktat vežeta vlago in kožo navlažita ter zmanjšata občutek napetosti in hrapavosti. Zvečer nanesemo Eucerin nočno kremo za gladko kožo obraza s 5 % ureo, ki prav tako vsebuje ureo in laktat in nudi intenzivno nočno nego. Oba izdelka sta neodišavljena in kožo ustrezno nahranita, vendar pa nista namenjena otroški koži.

Kot obraz so tudi ustnice pogosto izpostavljene vzrokom suhe kože. Koža na njih je izredno tanka in ne more tvoriti naravnega zaščitnega sloja, zato so ustnice bolj dovzetne suhosti. Suhim in zelo suhim ustnicam z Eucerin Acute lip balzamom za nego ustnic nudimo takojšnjo intenzivno nego, ki pomiri in navlaži. Uporabijo ga lahko tudi otroci, starejši od treh let. 

Kako negovati suho kožo rok?

Poleg obraza so tudi roke med bolj izpostavljenimi deli telesa, ki si prav tako zaslužijo posebno nego, poleg tega pa je koža rok malenkost drugačna. Eucerin UreaRepair PLUS krema za roke 5 % urea vsebuje ureo, ceramide in druge naravne vlažilne faktorje, ki nudijo takojšnjo nego in intenzivno vlaženje suhih do zelo suhih rok. Krema se hitro vpije in krepi naravno bariero kože. 

Kako negovati suho kožo stopal?

Stopala so posebej nagnjena k suhi koži, kar običajno vodi do neprijetnih težav, kot so trda koža, kurja očesa in razpokane pete. Koža je debelejša kot drugje, zato potrebujemo intenzivnejši vlažilni izdelek. Tak je Eucerin UreaRepair PLUS krema za noge 10 % urea, ki suhi do zelo suhi koži stopal nudi intenzivno vlaženje, ki ga potrebuje, da bi bila zopet mehka in gladka. Pomaga zmanjšati odebeljeno in trdo kožo. Če nam je ljubša tekstura pene, ki je v obliki spreja in se hitro vpije, je nelepljiva in nemastna, izberemo Eucerin UreaRepair PLUS peno za noge 10 % urea. Pri ekstremno zadebeljeni koži lahko posežemo po Eucerin UreaRepair PLUS kremi s 30 % ureo, ki jo nanašamo le na težavna območja. 

Bolezenska stanja in linija UreaRepair PLUS

Linija UreaRepair PLUS se lahko uporablja tudi kot dodatna nega pri določenih bolezenskih stanjih. Med njimi so sladkorna bolezen (diabetes), kseroza in psoriaza.

Diabetes lahko prizadane tudi kožo, natančneje zunanje plasti kože, ki ščitijo telo pred dehidracijo. Opazimo lahko suho, srbečo, napeto kožo, zato moramo ustrezno poskrbeti zanjo, še posebej za kožo na stopalih, ki zahteva našo posebno pozornost. Izdelki za nego stopal linije Eucerin UreaRepair Plus so bili razviti v sodelovanju z diabetologi in dermatologi, da zagotovijo optimalno nego, ki jo koža diabetikov potrebuje.

Kseroza je medicinsko ime za suho kožo, ki jo povzroča pomanjkanje vode v koži, ki je lahko posledica staranja ali že obstoječe bolezni (npr. diabetes). Primanjkuje nam lipidov bariere kože, naravnih vlažilnih faktorjev in koži lastne vlažilne mreže. Kaže se kot suha, hrapava in napeta koža, ki lahko postane tudi luskava in srbeča. Z ustrezno redno nego kože stanje negujemo, nadzorujemo in izboljšamo.

Psoriaza je kronična vnetna bolezen kože, pri kateri se izmenjujeta remisija in poslabšanje bolezni. Lezije se od kseroze razlikujejo v tem, da so pri psoriazi vključene tudi krvne žile in globje plasti povrhnjice. Pomembna je redna uporaba vlažilnih izdelkov in izdelkov za mehčanje kože in sicer tako v fazi izbruha kot v fazi remisije. Priporoča se gostejše, bolj okluzivne kreme in mazila. Ključna sestavina izdelkov je urea, saj poleg tega da vlaži, deluje tudi keratolitično.

Atopijski dermatitis in linija Atopicontrol

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis ali drugače imenovan tudi atopijski ekcem je nenalezljiva kronična vnetna bolezen, ki se izraža kot stalno suha, srbeča in razdražljiva koža na obrazu in/ali telesu. Najpogosteje so prizadeti dojenčki in majhni otroci, pri katerih se simptomi običajno kažejo na obrazu (pogosto na licih), s starostjo pa se lahko razširijo tudi na druge dele telesa. Kljub temu, da večkrat prizadane otroke, se lahko pojavi tudi pri odraslih. Za njegov pojav ni nobenega dokazanega vzroka, žal tudi zdravila ne, zato je toliko bolj pomembno, da kožo pravilno negujemo.

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Simptomi atopijskega dermatitisa se med posamezniki razlikujejo in se spreminjajo tudi glede na letni čas. Značilni sta dve fazi, in sicer neakutna, v kateri simptomi niso izraženi in stanje miruje, in akutna, v kateri simptomi izbruhnejo. Akutna faza oz. izbruh se kaže kot srbeča ali zelo srbeča koža, ki je lahko tudi vneta, in izpuščaji, ki so videti suhi, pordeli in luskavi. Koža je lahko otečena in lahko rahlo krvavi. Izbruh se lahko pojavi na kateremkoli delu telesa, najpogosteje na obrazu, lasišču, rokah in v pregibih komolcev in kolen. Med posameznimi izbruhi so obdobja, ko so simptomi bolj podobni tistim pri suhi koži, saj je koža manj razdražljiva in bolj pomirjena. Na otip je suha do zelo suha, rahlo luskava in srbeča, lahko so vidne tudi majhne, zaceljene razpoke, ki so nastale med izbruhom. 

Z ustreznim izborom kozmetičnih izdelkov lahko simptome atopijskega dermatitisa uspešno negujemo. Uporabljamo vlažilne izdelke. Še posebej pomembni so emolienti, ki bi jih morali uporabljati vsak dan, ne glede ali je naša koža v fazi izbruha ali ne. Z njimi namastimo kožo, jo pomagamo ohraniti navlaženo in zaščiteno pred dražilnimi snovmi, hkrati pa preprečimo srbečico. Ključne sestavine so tudi maščobne kisline omega-6, ki zaščitni barieri kože povrnejo lipide, ceramidi in licochalcon A.

Kako naj negujem kožo z atopijskim dermatitisom?

Čiščenje telesa

Tako med izbruhi in v fazi mirovanja je pomembno, da koži zagotovimo nežno, a temeljito čiščenje. Za umivanje lahko uporabimo Eucerin AtopiControl čistilno olje, ki kožni barieri povrne lipide in zaščiti kožo pred izsušitvijo. Uporabimo ga lahko tudi pri negi kože dojenčkov, tako da olje dodamo kopeli. Pomembno je, da se izogibamo prevroči vodi, in da po prhanju nanesemo vlažilni izdelek. 

Nega v akutni fazi (izbruh)

Med izbruhom lahko kožo negujemo z Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo, ki s svojimi hladilnimi sestavinami kožo obnovi, pomiri in zmanjša srbečico. Nanesemo jo na prizadeta območja in s tem koži zagotovimo intenzivno nego in pomiritev. Kot dopolnilno nego lahko poleg Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme v fazi izbruha uporabljamo še Eucerin AtopiControl negovalno kremo, Eucerin AtopiControl intenzivno kremo za roke in Eucerin AtopiControl kremo za obraz. Srbečico lahko pomirimo z AtopiControl sprejem proti draženju, ki zmanjša srbečico v 60 sekundah in učinkuje do šest ur. Uporablja se lahko tako v akutni kot neakutni fazi in nam nudi takojšnjo in dolgotrajno nego.  

Nega v neakutni fazi (mirovanje)

V stanju brez simptomov lahko z ustreznim negovanjem kože zmanjšamo pogostost izbruhov. Za nego telesa lahko uporabimo Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa ali Eucerin AtopiControl balzam. Oba sta idealna za nego celotnega telesa, saj kožo učinkovito pomirita in spodbujata njeno naravno funkcijo bariere, edina ključna razlika je v njuni teksturi. Balzam je lažji, medtem ko ima losjon bogatejšo teksturo. Če želimo negovati samo posebne predele, kot so komolci in kolena, se poslužujemo Eucerin AtopiControl negovalne kreme, ki nahrani suho in razpokano kožo, na roke pa nanesemo Eucerin AtopiControl intenzivno kremo za roke, ki je nemastna in se hitro vpije. Kot dnevno kremo za obraz izberemo Eucerin AtopiControl kremo za obraz, ki vlaži, pomiri in zmanjša hrapavost kože, hkrati pa ublaži srbečico in napetost. 

Nega lasišča

Če se pojavijo simptomi atopijskega dermatitisa tudi na lasišču, lahko lase umivamo z nežnim šamponom, ki ne vsebuje dišav in barvil, kot je DermoCapillaire 5 % urea šampon. Ker je ustrezno vlaženje pomembno tudi na lasišču, lahko nego nadgradimo z Eucerin DermoCapillaire Urea terapijo, ki se ne izpira in zagotavlja večurno intenzivno vlaženje ter pomiritev srbečice. Med izbruhom lahko kot dopolnilno nego uporabimo Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo, v času neakutne faze pa na lasišče previdno nanesemo Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa ali Eucerin AtopiControl negovalno kremo, odvisno od površine kože, ki jo moramo namazati (losjon je enostavnejši za uporabo na velikih predelih, kot je cela glava, krema pa je primerna za ciljna območja, npr. za ušesi ali ob robu lasišča). 

Razpokana koža - Aquaphor linija 

Kaj je razpokana koža?

Koža najpogosteje razpoka zaradi ekstremne suhosti, ki jo povzročajo genetika, vreme, zdravila, način skrbi za kožo. Najpogosteje prizadene roke in stopala. Koža na rokah ima zaradi svoje strukture manjšo sposobnost zadrževanja vlage, poleg tega pa je konstantno izpostavljena okolju, temperaturnim spremembam, vodi in čistilnim izdelkom. S tem se koža suši, izsušena koža pa posledično težje zadržuje vlago, ki jo nujno potrebuje, kar stanje še poslabša. Poleg rok so nenehno obremenjena tudi stopala. Ta imajo naravno debelejšo in tršo kožo, vendar nimajo žlez lojnic, zato so pogosto nagnjena k suhosti. Sčasoma nastanejo razpoke, ki so neprijetne. Kjub temu pa lahko koža razpoka tudi zaradi drugih dejavnikov, kot so tetovaže, laserski posegi in kemični pilingi.

Z ustrezno nego lahko poskrbimo, da do razpokane kože niti ne pride. Izogibamo se grobim čistilnim izdekom in redno vlažimo. Ko pa je že prepozno in so se razpoke že pojavile, lahko posežemo po Eucerin liniji Aquaphor, ki nudi ustrezno nego.

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je delni okluziv, kar pomeni, da zagotavlja vlaženje tako, da na površini kože ustvari hidrofobno plast, ki kot nekakšen pokrov preprečuje transepidermalno izgubo vode, vendar koži še vedno pusti dihati. Vsebuje glicerin, ki privlači vodo in jo pomaga zadržati v koži, in pantenol, ki pomaga pospešiti obnovitev kože obenem pa tudi vlaži. Ne vsebuje ne dišav niti konzervansov. Mazilo je vsestranski izdelek, ki ga lahko uporabimo za nešteto težav. Kot prvi in najbolj očitni med njimi je nega suhe do zelo suhe, razpokane, razdražene kože z nego, ki jo koža potrebuje. Uporabljamo ga lahko na problematičnih območjih kože, kot so kolena, komolci, razpokani členki, obnohtna kožica in razpokane pete. Zaradi zelo nizkega števila sestavin je primeren tudi za občutljivo kožo dojenčkov (tako na obrazu, kot na predelu plenic) in otrok, pri negi tatujev in tudi po laserskih posegih ali kemičnih pilingih.  Ker je izdelek nekomedogen, ga lahko uporabljajo tudi osebe, katerih koža je nagnjena k aknam.

V primeru, da bi morali mazati večje dele telesa ali predele, ki so težje dostopni, lahko izberemo Eucerin Aquaphor mazilo za telo v spreju. Njegova uporaba je enostavna, saj je zasnovan tako, da omogoča enakomeren nanos mazila in deluje tudi, ko je obrnjen navzdol. Ustvari zaščitno bariero za regeneracijo in kožo pomiri.

Prispevek je pripravilo podjetje BEIERSDORF d.o.o.. Trg republike 3, Ljubljana, 1000 Ljubljana