Izpadanje las?

Izpadanje las? - Slika 1

Lasje so pomemben del videza posameznika, zaradi česar močno vplivajo tudi na njegovo samopodobo. Pri moških je izpadanje las relativno pogosta težava, s katero se je potrebno soočiti celostno.

Jeseni in spomladi je sicer izpadanje las že po naravi bolj intenzivno kot običajno in ga kot takega tudi ne moremo povsem preprečiti. Na prekomerno izpadanje las pri moških in ženskah pa vplivajo tudi naslednji dejavniki: neuravnotežena prehrana, pusta z vitamini (predvsem pomanjkanje vitaminov B kompleksa), uživanje določenih zdravil, neustrezno ravnanje z lasmi, dolgotrajnejši stres, nosečnost, nepravilnosti v imunskem sistemu posameznika. Zaradi teh dejavnikov nam lahko izpade tudi več kot 100 las dnevno (izpad do okoli 100 las dnevno naj bi bilo še sprejemljivo). To povečano izpadanje las, ki mu dermatologi pravijo začasno izpadanje, posameznik lahko dokaj hitro ugotovi, ponavadi pa se zaključi hkrati z odpravo dejavnika za pojav izpadanja.

Pri sezonskem oziroma začasnem izpadanju las je izjemnega pomena, da najprej razmislimo o možnih vzrokih izpadanja las in skušamo rešitev najti z njihovo odpravo. Lasem in lasišču priskrbimo potrebna živila, predvsem vitamine skupine B (biotin), jod, železo in cink. Izjemno pozitiven in preventiven učinek ima tudi masaža suhega tipa las s prhljajem in pri preprečevanju začasnega izpadanja las zaradi nepravilne prehrane ali stresa.

Najpogostejši vzrok za izpadanje las pri moških je androgena alopecija ali androgenska plešavost. Gre za trajno izpadanje las. Lasišče postane bolj občutljivo na hormon dihidrotestosteron (DHT), ki skrajša dolžino cikla rasti las in zmanjša izločanje lasnih mešičkov. Posledica tega je, da sčasoma na določenih predelih, na primer na vrhu glave in nad senci, raste manj las. Lasje, ki rastejo, so tanjši in bolj lomljivi kot prej. Tovrstno izpadanje las je veliko težje zaustaviti kot pa začasno izpadanje las.

Zdravila, ki so se iskazala kot učinkovita pri zdravljenju androgenske alopecije vsebujejo minoksidil. Minoksidil spodbuja rast las z obnavljanjem lasnih mešičkov in prepreči nadaljnje izpadanje las pri moških, katerim se umika linija las in pojavlja plešavost. Tovrstna zdravila se uporabljajo za zdravljenje plešavosti pri moških z običajnim dednim izpadanjem las (tako imenovana androgenska plešavost) in se uporabljajo samo na lasišču (glavi).

Dodatne nasvete o zdravilih za zdravljenje androgene alopecije oz. androgenske plešavosti lahko dobite pri naših svetovalcih v lekarni ali spletni lekarni. Pred začetkom uporabe zdravila, ki vsebuje minoksidil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Včasih zadostuje že malenkostna sprememba v načinu življanja, drugič spremenjen vnos hranil, vedno pa se moramo zavedati, da bo sprememba najverjetneje koristila ne zgolj lasem, temveč celemu telesu in posledično našemu splošnemu počutju.

Prispevek je pripravil Marko Pavić, dr.dent.med.