Mozolji, akne in nečista koža, kaj so in zakaj nastanejo?

Mozolji, akne in nečista koža, kaj so in zakaj nastanejo?

Mozolji oziroma akne so verjetno najpogostejša kožna težava nasploh. Z njimi se v življenju sreča skoraj vsakdo. Zdravniki se strinjajo, da so akne hormonska bolezen.

Ponavadi se začnejo pojavljati v puberteti, skupaj s hormonskimi spremembami. Vztrajajo lahko daleč v odraslo dobo, zlasti pri ženskah. Eden izmed redkih načinov kako lahko zamejimo delovanskega spolnega hormona na lokalnem predelu (najpogosteje na obrazu) je maska za akne, ki vsebuje sestavino mio-inozitol.

Pri tem je pomembno opozoriti, da se dermatološka nega proti mozoljem za mladostniško kožo in odraslo kožo razlikujeta. Nekatere blagovne znamke kot je recimo HYFAC razlikujejo med Hyfac Original (mladostniška koža) in Hyfac Woman (odrasla koža) zato, da čimbolj temeljito deluje na ključne dejavnike, ki povzročajo akne.

Največ mozoljev se običajno pojavi na obrazu, pri nekaterih tudi na hrbtu in spredaj na trupu. Da bi razumeli kako se znebiti mozoljev moramo vzeti v zakup ključne faktorje, ki botrujejo k nastanku mozoljev.

Ključni dejavniki za nastanek aken oz. mozoljev:

Povečano nastajanje loja
Hormoni po puberteti spodbujajo žleze lojnice, da izdelujejo več izločka, ki masti kožo. Žleze lojnice se izlivajo v dlačne mešičke, s katerimi smo ljudje pokriti po vsem telesu, razen po dlaneh in podplatih.

Pri aknasti koži je v prvi vrsti treba zagotoviti temeljito čiščenje kože. Najbolj primerni so negovalni izdelki, ki so specifično formulirani za razmaščevanje in odstranjanje loja. Primer: Dermatološki čistilni geli za akne.

Povečano poroženevanje
Kožna povrhnjica se nenehno obnavlja tako, da v spodnji plasti nastajajo nove celice, ki se pomikajo navzgor. Povrhnjica v puberteti postane bolj poroženela in debelejša ter se nepravilno lušči.

Bakterije
Naša koža je vsa poseljena z nenevarnimi bakterijami, ki so običajno koristne. V zamašenih porah pa se lahko te bakterije pretirano namnožijo ter povzročijo težave.

Vnetje
Ob kombinaciji vsega naštetega koža postane pordela in vneta. Pri hudih aknah lahko vneti mešički počijo navznoter in povzročijo velike, globoke in boleče spremembe. 

Kaj povzroča brazgotine zaradi aken?
Poskusite se upreti skušnjavi, da bi stiskali ogrce, mozolje in druge nepravilnosti – tako s prsti kot z drugimi pripomočki. Če nepravilnosti premočno stisnete (zlasti tiste, ki še niso povsem razvite), lahko poškodujete drobne vene, žleze in tkivo okrog njih. To lahko poslabša simptome aken in poveča tveganje brazgotinjenja. 

Kako lahko preprečimo in zmanjšamo akne oz. mozolje?
Vedno je koristen nasvet zdravnika specialista  dermatologa, ki akne oziroma mozolje najbolje pozna in lahko predpiše zdravila, bodisi v obliki krem ali kapsul.

Ne glede na to, ali akne zdravimo z zdravili ali ne, pa je prvi in nujen podporni korak ustrezna nega in čiščenje kože. Celoviten dermatološki tretma zajema čiščenje kože, negovanje s kremami za akne in vzdrževanje aknaste kože.