Tur ali boleč podkožni mozolj: 6 nasvetov kako se ga znebiti

podkožni mozolj

Vsi poznamo boleče podkožne mozolje; ti kožni ognojki (abscesi) so ena izmed večjih kožnih nadlog, ki se jih le stežka znebimo.

Življenjski cikel nastanka, zorjenja in odstranjevanja podkožnega tura oziroma furunkla lahko traja tudi več tednov.

Tur lahko nastane na:

  • Obrazu (še posebej na bradi).
  • Hrbtu.
  • Pod pazduho.
  • Nogah.

Pogosto je boleč na dotik in, če ga neprimerno negujemo, lahko pusti kožno brazgotino, ki traja več mesecov. Zlasti podkožni mozolji na obrazu so estetsko neprivlačni, v vsakem primeru pa se jih zaradi bolečine in kožne nepravilnosti želimo čimprej znebiti.

Kako se lahko (če sploh) borimo proti nadležnim podkožnim turom?

Rešitev za boleče podkožne mozolje je vse prej kot enostavna. Pri večji težavi se svetuje obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. Dejstvo je, da tura ne moremo popolnoma odstraniti na hiter način; lahko pa pri tej kožni bolezni nudimo kožno nego, ki:

  • Prepreči razrast še večih podkožnih mozoljev.
  • Omili videz majhne gore maščevja, loja in bakterij, ki se zbirajo pod kožo.
  • Skrajšamo čas prisotnosti podkožnega mozolja na obrazu, hrbtu ali nogah.

Predstavili bomo 6 različnih načinov, s katerimi lahko preprečimo razrast podkožnih mozoljev in omilimo videz/bolečino. 

Poglavitna osnova za boj proti aknasti koži, tako kot preventiva kot nega kože, je temeljita higiena kože. Za ta namen se uporabljajo dermatološki čistilni geli, ki ne dražijo kože (brez mila). Primer: Hyfac dermatološki gel (300 ml), ki ne vsebuje mila, in čisti, osvežuje ter neguje k aknam nagnjeno kožo.

Tudi pred vsako jutranjo rutino je potrebno kožo temeljito očistiti.

Kaj je tur in kako nastane?

V splošnem lahko tur prepoznamo kot boleč in neprivlačen podkožni mozolji, ki pa nima belega ali črnega čepka na površini kože, kar je značilno za večino ostalih aken.

Podožni mozolj oziroma furunkel nastane kot posledica stafilokokne okužbe kože v zaprtem prostoru: ponavadi tik pod povrhnjico kože. Zaradi povečanega delovanja moških spolnih hormonov (tako pri ženskah kot pri moških) se poveča izločanja sebuma iz žlez lojnic, kar lahko privede do pojava čepkov iz loja in posledično do aken.

Pri podkožnih turih se zaradi oteženega ali onemogočenega prehoda loja skozi kožo začne le-ta zbirati pod kožo obraza, hrbta, pazduhe ali nog. Nastane manjša podkožna izboklina, ki se lahko vname. Vnetje strdka loja v ustnjici ali podkožju privede do pojava nodul oziroma cist. 

Na tem območjo pod kožo se nato začnejo nenadzorovano zbirati tudi predvsem stafilokokne bakterije. Odziv našega imunskega sistema se vrši preko belih krvnih celic (limfocitov), ki v boju s stafilokoknimi bakterijami odmirajo - začne se kopičiti podkožni rumenkast gnoj.

stafilokokne bakterije

Začetni podkožni mozolj je tako ponavadi rdeč in boleč na otip. V teku enega tedna se pod kožo nabere gnoj, s prostim očesom lahko opazimo belkasto tvorbo le-tega.

Ob polni dozorelosti tur lahko koža poči, gnoj iz podkožnega mozolje pa se razlije po površini kože.

Kateri so povzročitelji podkožnega mozolja?

Najočitnejši 'krivec' za tvorbo tura so stafilokokne bakterije. Ponavadi jih naša kožo z lahkoto ustavi; če pa pride na koži do poškodbe (rane, praske) kot posledica mehaničnega delovanja, neuravnane kožne mikrobiološke flore ali uporabe dražečih mil, pa ponudi stafilokokom mesto vstopa v globje plasti kože.

Res pa je, da večinoma kožnih bakterij ne povzroča infekcij, saj je naš imunski sistem dovolj spreten pri uravnavanju mikrobiološke flore na koži. Pravi problem, ki je v večih primerih ključen za nastanek podkožnega tura, je oslabljen imunski sistem.

Pri oslabljenem imunskem sistemu se razrast bakterij, tudi slafilokokov, lahko pospeši. V predelih, kjer je že v normalnem stanju prisotnih več bakterij - kot sta nosna sluznica in pod pazduho - je še povečana verjetnost za nastanek tura.

Vzroki za poslabšanje imunske sistema pa samo lahko splošni (stres, slabša higiena, vremenskih vplivi) ali bolj specifični (hormonsko neravnovesje, predloga in prekomerna uporaba kortikosteroidov).

6 Nasvetov kako se znebiti podkožnega tura

Pri zdravljenju ali negi tura je problem predvsem lokacija mozolja. Površinske mozolje lahko spridom negujemo s topikalnimi izdelki proti aknasti koži. Pri podkožnih turih pa s topikalnimi izdelki (čistilni geli, kreme za akne, pilingi, maske) ne moremo temeljito dostopati do področja vnetja.

Vsekakor pa lahko nudimo telesu pomoč pri odstanjevanju tura s celovito in temeljito nego področja kože, pod katerih se furunkel oziroma tur nahaja.

Da bi lahko naredili čimveč proti podkožnim mozoljem, smo vam pripravili 6 nasvetov, ki jih je pametno upoštevano ko se pojavi tur:

1) Mozoljev se ne stiska; predvsem pa ne podkožnih turov

V splošnem velja za mozolje zelo poznano pravilo: mozoljev se ne stiska. V primeru, da imate probleme z običajnimi mozolji, si lahko preberete članek Kako se znebiti mozoljev brez stiskanja.

Pri turih je to pravilo še toliko bolj pomembno. Podkožni furunkel ni omejen z čepkom iz loja (prisoten pri normalnih mozoljih); tukaj je koža tista, ki omejuje preboj tura na površje. Če želimo stisniti tur, moramo pri tem prebiti zgornjo plast kože - kar je ponavadi zelo težko.

Vsi pa vemo, da so turi boleči na dotik; stikanje le-teh je lahko zelo boleča aktivnost.

Če pa nam vseeno uspe stisniti tur, se ves absces razlije po površini kože in jo onesnaži z odmrlimi bakterijami, limfociti in lojem. V primeru, da se odločimo stisniti furunkel, moramo koži vsaj zagotoviti temeljito in antiseptično čiščenje z dermatološkim čistilnim gelom.

2) Topli obkladki z vlažno brisačo

Topli obkladki na področju, kjer se pod površjem kože skriva tur, so uporabni zaradi dveh učinkov:

  1. Omilijo bolečino. Topel obkladek lahko z nežnim pritiskom položimo na tur in si na ta način lajšamo bolečino. Ta je predvsem uporabno pri najbolj bolečih furunklih.
  2. Razširijo pore. Višja temperature na koži razširi pore in poveča pretok loja. V nekaterih primerih lahko takšna vroča obklada zmehča povrhnjico kože do te mere, da se skozi koži začne izlivati zaprt gnoj iz tura. Če se to zgodi, se priporoča uporaba dermatološkega čistilnega gela za čimbolj temeljito odstranjevanje vsebnosti podkožnega mozolja.

tur kako se ga znebiti

Najbolj enostavno je uporabili brisačo, ki smo jo pred tem navlažili z vročo vodo. Vročo brisačo nežno položimo na prizadeto področje in pustimo delovati 5 do 10 minut. To rutino lahko opravimo večkrat dnevno; ti obkladki so še posebej prijetni, če dodobra omilijo bolečino na koži.

3) Obliži proti mozoljem

Obliže proti mozoljem ponavadi uporabljamo, ko se nam pojavi mozolj in ga želimo hitro odstraniti. Večina obližov deluje na principu temeljitega osuševanja področja, kjer se je mozolj pojavil.

Do neke mere lahko omili podkožne mozolje s tem, da izsuši področje kože pod katero se tur nahaja; pri tem odstrani tudi odvečen sebum, odmrle celice in pomaga pri odstranjevanju bakterij.

Obstaja več različnih obližev proti aknam; najbolj naravni vsebujejo eterična olja - lahko si jih ogledate tukaj.

4) Topikalni antibiotik

Če so glavni 'krivec' za nastanek podkožnega tura bakterije, potem se zdi smiselno, da se proti njemu borimo z protibakterijskih zdravilom - antibiotikom.

Obstaja več različnih topikalnih antibiotikov, ki so na voljo le na recept splošnega zdravnika ali dermatologa. Nahajajo se v obliki raztopil, mazil ali gelov. Problem pri uporabi topikalnih antibiotičnih sredstev pri turu pa je predvsem v tem, da se bakterije, proti katerim se želimo boriti, nahajajo v ustnjici ali podkožju; tja pa topikalni antibiotiki le stežka sežejo.

Vseeno se različni antibiotični geli in mazila lahko uporabljajo kot preventivna zaščita pred razrastjo ali ponovnim nastankom podkožnih mozoljev.

Ob topikalnih antibiotikih lahko souporabljamo dermatološko kozmetično nego za aknasto kožo.

5) Olje čajevca

Eterična olja, ki se uporabljajo v obližih proti mozoljem, lahko uporabljamo kot alternativno nego mozoljev. Predstavljajo alternativen način nege topikalnim antibiotikom; delujejo pa predvsem z osuševanjem kože, na kateri ali pod katero so se pojavili mozolji.

Za nego turov je najbolj poznano olje čajevca, ki se nanese na prizadeto področje zvečer in se pusti čez noč. Zjutraj se olje čajevca odstrani z uporabo čistilnih gelov ali micelarne vode.

Čas nege je pri eteričnih oljih krajši, saj esenca olja hitro izhlapi; da bi se čas nege podaljšal se eterična olja uporabljajo v bolj primernih obližih proti mozoljem.

6) Čebelji med

Eden izmed najbolj naravnih načinov za nego aken in aknaste kože, vključno s podkožnimi turi, je čebelji med. Med tradicionalno velja za antiseptično sredstvo zaradi visoke vsebnosti enostavnih sladkorjev.

Predstavlje še en alternativen način, če se želimo znebiti podkožnih mozoljev. Žal pa tudi med deluje topikalno; le s težavo prehaja v notranjost kože, kjer se sredica tura nahaja.

Topel domač med lahko nanesemo na prizadete dele kože nad turom večkrat na dan in pustimo delovati. Odstranimo ga s toplo ali mlačno vodo.