Ibacut 200 mg Vitabalans, filmsko obložene tablete (20 tablet)

Zdravilo ibacut vsebuje ibuprofen in spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil. Ibuprofen ima protibolečinsko in protivnetno delovanje ter znižuje povišano telesno temperaturo.
Več...
Pakiranje 20 tablet
4,18€

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ibuprofen
Kaj je zdravilo Ibacut in za kaj ga uporabljamo

Učinkovina v zdravilu Ibacut je ibuprofen, ki spada v skupino zdravil, ki se imenujejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Ibuprofen ima protibolečinsko in protivnetno delovanje ter znižuje povišano telesno temperaturo.

Zdravilo Ibacut se uporablja za lajšanje bolečin, kot so: 

 • glavobol, 
 • menstrualne bolečine, 
 • zobobol, 
 • simptomi gripe (povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in kosteh, glavobol, utrujenost, suh kašelj) in prehlada (boleče grlo, izcedek iz nosu, kihanje, kašelj), 
 • bolečine v mišicah, 
 • revmatične bolečine, 
 • olečine v hrbtu, 
 • migrena.

Zdravilo Ibacut se uporablja tudi za zniževanje povišane telesne temperature.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Ibacut

Ne jemljite zdravila Ibacut 

 • če ste alergični na ibuprofen ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6)
 • če ste imeli kdaj alergijsko reakcijo (npr. vnetje sapnic (bronhijev) (astmo), vnetje nosne sluznice (rinitis), oteklino kože in sluznic (angioedem) ali kožni izpuščaj (urtikarijo)) pri jemanju nesteroidnih protivnetnih zdravil ali acetilsalicilne kisline 
 • če imate hudo okvaro ledvic, hudo okvaro jeter ali hudo srčno popuščanje 
 • če ste v preteklosti imeli krvavitve iz prebavil ali predrtje v povezavi z jemanjem nesteroidnih protivnetnih zdravil 
 • če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti 
 • če imate ali ste imeli razjedo na želodcu ali krvavitev 
 • če imate ali ste imeli razjedo na želodcu ali krvavitev iz želodca 
 • če imate večjo nagnjenost h krvavitvam.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Ibacut se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vedno si prizadevajte uporabiti najmanjši možni odmerek in najkrajši možni čas zdravljenja, da boste zmanjšali tveganje za neželene učinke. Praviloma velja, da so tveganja povezana z odmerki, ki so večji od priporočenih. To tudi pomeni, da se je treba izogibati hkratni uporabi več NSAID ob istem času.

Osebe, ki imajo ali so kdaj imele naslednje bolezni ali simptome, se morajo pred začetkom zdravljenja z zdravilom Ibacut posvetovati z zdravnikom: sistemski lupus eritematozus (bolezen vezivnega tkiva), okvarjeno delovanje ledvic ali jeter, blago do zmerno srčno popuščanje, astmo, vnetne bolezni črevesa, predhodno razjedo na želodcu ali večjo nagnjenost h krvavitvam.

Tako kot druga protivnetna zdravila lahko tudi zdravilo Ibacut prikrije znake okužbe.

To zdravilo spada v skupino zdravil (NSAID), ki lahko zmanjšajo plodnost pri ženskah. Učinek po prenehanju uporabe zdravila izgine.

Bolniki, ki so kdaj prej imeli težave s prebavili, še zlasti starejši bolniki, se morajo posvetovati z zdravnikom, če se jim pojavijo kakšni trebušni simptomi, še posebej, če se to zgodi na začetku zdravljenja.

Pri bolnikih z mešanimi boleznimi vezivnega tkiva lahko obstaja večje tveganje za aseptični meningitis.

Zdravila proti vnetju/bolečinam, kot je ibuprofen, so lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja za srčno ali možgansko kap, zlasti pri uporabi velikih odmerkov. Ne presezite priporočenega odmerka ali trajanja zdravljenja.

Preden vzamete zdravilo Ibacut, se morate o zdravljenju posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, če: 

 • imate težave s srcem, vključno s srčnim popuščanjem, angino pektoris (bolečine v prsnem košu), ali če ste imeli srčno kap, operacijo srčnega obvoda, periferno arterijsko bolezen (slabo prekrvavitev v nogah ali stopalih zaradi zoženih ali zamašenih arterij), ali kakršno koli obliko možganske kapi (vključno z »malo kapjo« ali tranzitorno ishemično atako, »TIA«), 
 • imate povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, povišan holesterol, srčno bolezen ali možgansko kap v družinski zdravstveni zgodovini ali če ste kadilec.

V primeru noric je priporočljivo, da tega zdravila ne uporabite.

Pri dehidriranih otrocih in mladostnikih obstaja tveganje za okvaro ledvic.

Druga zdravila in zdravilo Ibacut

Ne uporabljajte različnih vrst zdravil proti bolečinam hkrati, če vam tega ni naročil zdravnik.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Zdravilo Ibacut lahko vpliva na druga zdravila in druga zdravila lahko vplivajo na zdravilo Ibacut. Na primer: 

 • zdravila proti strjevanju krvi (tj. zdravila za redčenje/preprečevanje strjevanja krvi, npr. acetilsalicilna kislina, varfarin, tiklopidin)
 • zdravila, ki znižujejo povišan krvni tlak (zaviralci ACE, kot je kaptopril, antagonisti adrenergičnih receptorjev beta, kot je atenolol, antagonisti receptorjev za angiotenzin II, kot je losartan) 
 • metotreksat (zdravilo za zdravljenje tumorjev ali bolezni imunskega sistema) 
 • litij (zdravilo za zdravljenje manično-depresivne bolezni) 
 • digoksin (zdravilo za zdravljenje nerednega bitja srca) 
 • zdravila proti depresiji, imenovana selektivni zaviralci privzema serotonina – SSRI 
 • zdravila za zdravljenje vnetja (kortikosteroidi) 
 • zdravila za zdravljenje glivičnih okužb, zlasti vorikonazol ali flukonazol 
 • zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni (sulfonilsečnine) 
 • zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužbe z virusom imunske pomanjkljivosti - HIV).

Tudi nekatera druga zdravila lahko vplivajo na zdravljenje z zdravilom Ibacut, oziroma zdravilo Ibacut vpliva nanje. Zato se morate pred uporabo zdravila Ibacut skupaj z drugimi zdravili vedno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilo Ibacut skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Ibacut se lahko jemlje z ali brez hrane. Kljub vsemu ima majhno število ljudi izkušnjo z rahlimi prebavnimi motnjami ob jemanju zdravila Ibacut. Če se vam to zgodi, bo pomagalo, če vzamete tablete z nekaj hrane ali z mlekom.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom, preden vzamete to zdravilo. 

Nosečnice zdravila Ibacut ne smejo jemati v zadnjih treh mesecih nosečnosti. Zdravila Ibacut naj ne uporabljajo ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče. Zdravljenje med nosečnostjo sme potekati le po zdravnikovih navodilih.

Ibuprofen prehaja v materino mleko, zato njegova uporaba med obdobjem dojenja ni priporočljiva. Posvetujte se z zdravnikom, če morate zdravilo Ibacut med obdobjem dojenja uporabiti pogosteje kot le občasno.

Uporaba ibuprofena lahko poslabša plodnost, zato ga ni priporočljivo uporabljati, če poskušate zanositi ali če opravljate preiskave zaradi neplodnosti.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri jemanju Ibacut tablet se lahko pojavijo neželeni učinki kot so vrtoglavica, omotica, utrujenost in motnje vida. Če se pri vas pojavijo, ne vozite avtomobila in ne upravljajte s stroji.

Kako jemati zdravilo Ibacut

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Samo za peroralno uporabo.

Tableto pogoltnite s kozarcem vode.

Odrasli in otroci, starejši od 12 let, ki tehtajo več kot 40 kg
Običajen odmerek je 1-2 tableti do trikrat dnevno. Zdravila ne smete jemati pogosteje kot vsake 4 ure. Ne vzemite več kot 6 tablet v 24 urah.

Uporaba pri otrocih (6-12 let)
Otroci stari od 6-9 let, ki tehtajo od 20-29 kg: 1 tableta do trikrat dnevno, vendar ne več kot 3 tablete dnevno. Zdravila ne smejo jemati pogosteje kot vsake 4 ure. Otroci stari od 10-12 let, ki tehtajo od 30-39 kg: 1 tableta do štirikrat dnevno, vendar ne več kot 4 tablete dnevno. Zdravila ne smejo jemati pogosteje kot vsake 4 ure. Zdravila Ibacut 200 mg tablete ne smete dajati otrokom, mlajšim od 6 let.

Če je potrebno to zdravilo pri otrocih, starejših od 6 let, in mladostnikih jemati več kot 3 dni, ali če se simptomi poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Zdravilo je namenjeno le kratkotrajni uporabi. Jemljite najnižji možni odmerek, ki je še učinkovit za lajšanje simptomov in ga jemljite najkrajši možni čas. Če je potrebno pri odraslih to zdravilo v primeru povišane telesne temperature jemati več kot 3 dni, v primeru lajšanja bolečin pa več kot 4 dni, ali če se znaki vaše bolezni poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Če imate hudo jetrno ali ledvično obolenje, ali če ste starejša oseba, vam bo zdravnik povedal, kateri odmerek je pravi za vas.

Tableta se lahko deli na enake odmerke.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna, ki pa ne velja za nakup zdravil.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Avene dnevi na Lekarnar.com: Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Avene dnevi na Lekarnar.com: Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Avene dnevi na Lekarnar.com - Ob nakupu 2 izdelkov Avene prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*. Ob nakupu dveh ali več izdelkov ptejmete še brezplačno dostavo. Akcija bo potekala od 12. 4. do 21. 4. 2024. Popust in brezplačna dostava vam bosta obračunana v ...