Mommox Rino 50 µg/vpih pršilo za nos, suspenzija (10 g)

Zdravilo Mommox Rino pršilo za nos vsebuje učinkovino mometazonfuroat, ki spada v skupino zdravil, imenovanih kortikosteroidi. Po vpihu v nos mometazonfuroat pomaga lajšati vnetje (otekanje in draženje nosne sluznice).
Več...
Pakiranje 10 g (60 vpihov)
10,98€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

mometazonfuroat

Kaj je zdravilo Mommox RINO?
Zdravilo Mommox RINO pršilo za nos vsebuje učinkovino mometazonfuroat, ki spada v skupino zdravil, imenovanih kortikosteroidi. Po vpihu v nos mometazonfuroat pomaga lajšati vnetje (otekanje in draženje nosne sluznice).

Za kaj se uporablja zdravilo Mommox RINO?
Zdravilo Mommox RINO se uporablja za zdravljenje simptomov senenega nahoda (imenovanega tudi sezonski alergijski rinitis) pri odraslih, po postavitvi diagnoze. Seneni nahod, ki se pojavi v določenih obdobjih leta, je alergijska reakcija na vdihavanje cvetnega prahu dreves, trav, plevela, pa tudi plesni in spor gliv. Zdravilo Mommox RINO zmanjša otekanje in draženje nosne sluznice in tako olajša kihanje, srbenje in zamašenost ali izcedek iz nosu, ki so posledica senenega nahoda.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 14 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Mommox RINO

Ne uporabljajte zdravila Mommox RINO

 • če ste alergični na mometazonfuroat ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
 • če imate nezdravljeno okužbo nosu. Uporaba zdravila Mommox RINO med nezdravljeno okužbo nosu, kot je herpes, lahko poslabša okužbo. V tem primeru morate, preden začnete uporabljati pršilo za nos, počakati, da se okužba pozdravi.
 • če ste pred kratkim imeli kirurški poseg ali imate poškodbo nosu. Pršila za nos ne smete uporabljati, dokler se rana ali poškodba nosu ne zaceli.

Opozorila in previdnostni ukrep
Pred začetkom uporabe zdravila Mommox RINO se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če imate ali ste kdaj imeli tuberkulozo.
 • če imate katero koli drugo okužbo.
 • če se zdravite z drugimi kortikosteroidnimi zdravili, bodisi peroralno (skozi usta) bodisi v obliki injekcij.
 • če imate cistično fibrozo.

Med uporabo zdravila Mommox RINO se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vaš imunski sistem ne deluje dobro (imate hujši potek okužb) in pridete v stik z bolnikom, ki preboleva ošpice ali norice. Stiku z bolniki s temi okužbami se morate izogibati.
 • če imate okužbo nosu ali žrela.
 • če uporabljate zdravilo več mesecev ali dlje.
 • če imate težave z neprestanim draženjem nosu ali žrela.

Obvestite zdravnika, če se pojavijo zamegljen vid ali druge motnje vida.

Pri dolgotrajnejši uporabi kortikosteroidnega pršila za nos v velikih odmerkih, se lahko pojavijo neželeni učinki, ki so posledica absorpcije zdravila v telo.

Če imate težave zaradi srbenja ali draženja oči, vam lahko zdravnik poleg zdravila Mommox RINO priporoči še uporabo drugih zdravil.

Otroci
Zdravilo Mommox RINO ni namenjeno uporabi pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let.

Druga zdravila in zdravilo Mommox RINO
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Nekatera zdravila lahko povečajo učinek zdravila Mommox RINO in zdravnik vas bo morda želel skrbno spremljati, če jemljete ta zdravila (vključno z nekaterimi zdravili za zdravljenje okužbe z virusom HIV: ritonavirjem, kobicistatom).

Če se zaradi alergije zdravite z drugimi kortikosteroidnimi zdravili, bodisi peroralno (skozi usta) ali v obliki injekcij, vam bo zdravnik morda svetoval, da zdravljenje z njimi prekinete, ko boste začeli uporabljati zdravilo Mommox RINO. Pri nekaterih bolnikih se po prekinitvi uporabe kortikosteroidov, bodisi peroralnih ali v obliki injekcij, lahko pojavijo nekateri neželeni učinki, kot so bolečina v sklepih ali mišicah, oslabelost in depresija. Pojavijo se 1c 08.05.2018 3/8 lahko tudi drugi znaki alergije, kot so srbenje in solzenje oči ali pordele in srbeče kožne spremembe. V primeru pojava katerega koli od teh učinkov, se morate posvetovati z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje
Podatkov o uporabi zdravila Mommox RINO pri nosečnicah ni oziroma jih je malo. Ni znano ali se mometazonfuroat izloča v materino mleko.

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden boste uporabili to zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
O vplivu zdravila Mommox RINO na sposobnost upravljanja vozil in strojev ni podatkov.

Zdravilo Mommox RINO vsebuje benzalkonijev klorid 
Zdravilo Mommox RINO vsebuje benzalkonijev klorid, ki lahko povzroči draženje in otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa.

Kako uporabljati zdravilo Mommox RINO
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek sta dva vpiha v vsako nosnico enkrat na dan.

 • Ko so simptomi pod nadzorom, lahko zmanjšate dnevni odmerek na en vpih v vsako nosnico, enkrat na dan. Če se simptomi poslabšajo, povečajte odmerek na dva vpiha v vsako nosnico enkrat na dan.

Zdravilo Mommox RINO lahko pri nekaterih bolnikih bolezenske simptome ublaži v 12 urah po prvi uporabi, vendar polnega učinka v prvih dveh dneh ni pričakovati. Če imate zaradi senenega nahoda hude težave, bo mogoče treba pričeti z zdravljenjem nekaj dni pred začetkom sezone cvetnega prahu. Ob koncu sezone cvetenja bi se morali simptomi senenega nahoda izboljšati, zdravljenje pa verjetno ne bo več potrebno.

Če izboljšanja simptomov ni, oziroma je lajšanje simptomov nezadostno, se po največ 14 dneh posvetujte z zdravnikom. Zdravila Mommox RINO ne smete uporabljati dalj kot 3 mesece brez posveta z zdravnikom.

Priprava pršila za nos za uporabo
Zdravilo Mommox RINO pršilo za nos ima pokrovček, ki ščiti pršilnik in ga ohranja čistega. Pred uporabo pršila morate pokrovček odstraniti, po uporabi pa ga zopet namestiti.

Pred vsako uporabo plastenko pretresite.
Ne prebadajte nosnega pršilnika (luknjice v pršilniku) z vstavljanjem bucike/igle ali katerega drugega ostrega predmeta.

Pred prvo uporabo pršila ga morate »pripraviti« za uporabo tako, da 10-krat pritisnete pršilnik, dokler iz njega ne začne pršiti fina meglica:

 1. Plastenko dobro pretresite.
 2. Odstranite plastični pokrovček.
 3. Kazalec in sredinec namestite na vsako stran pršilnika, palec pa pod plastenko (Slika 1 - v priloženih navodilih).
 4. Nosnega pršilnika ne predirajte.
 5. Pršilnik usmerite stran od sebe in s prstoma 10-krat pritisnite navzdol, dokler iz pršilnika ne začne pršiti fina meglica (Slika 1- v priloženih navodilih).

Če pršila niste uporabljali 14 dni ali več, ga morate znova »pripraviti« za uporabo. V tem primeru na pršilnik pritisnite 2-krat, dokler iz njega ne začne pršiti fina meglica.

Kako uporabljati pršilo za nos

 1. Plastenko dobro pretresite in snemite pokrovček. (Slika 2- v priloženih navodilih).
 2. Nežno se useknite, da očistite nosnici.
 3. Eno nosnico zaprite in si pršilnik vstavite v drugo nosnico. Glavo rahlo nagnite naprej, plastenka pa naj ostane v pokončnem položaju.
 4. Počasi in nežno začnite vdihovati skozi nos in med vdihom vpihnite fino razpršeno meglico v nos z ENIM pritiskom prstov navzdol (Slika 3- v priloženih navodilih).
 5. Izdihnite skozi usta. Če morate skozi isto nosnico vdihniti še drugi vpih pršila, ponovite korak 4.
 6. Vrh pršilnika vzemite iz nosnice in izdihnite skozi usta.
 7. Ponovite korake 3 do 6 tudi v drugi nosnici.

Po uporabi pršilnik previdno obrišite s čistim papirnatim ali navadnim robčkom in namestite pokrovček za zaščito.

Čiščenje pršila za nos

 • Pomembno je, da pršilo za nos redno čistite, sicer morda ne bo delovalo pravilno.
 • Pokrovček za zaščito snemite in nežno odstranite pršilnik.
 • Pršilnik in pokrovček umijte v topli vodi in ju potem sperite pod tekočo vodo.
 • Ne poskušajte odmašiti nosnega pršilnika z vstavljanjem bucike/igle ali katerega drugega ostrega predmeta, ker lahko pršilnik poškodujete in ne boste dobili pravega odmerka zdravila.
 • Pustite, da se pokrovček in pršilnik posušita na toplem mestu.
 • Pršilnik namestite nazaj na plastenko in ga pokrijte s pokrovčkom za zaščito.
 • Pri prvi uporabi pršilnika po čiščenju morate pršilnik z 2 pršenjema znova pripraviti za uporabo.
Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Dnevi lepe kože na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Dnevi lepe kože na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Dnevi lepe kože na Lekarnar.com  - ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust* Akcija traja od 17. 8. do 24. 8. 2022 Popust vam bo obračunan v košarici. *Akcija ne velja za pakete in promocijska pakiranja izdelkov La ...