Rutacid 500 mg Krka, žvečljive tablete (60 žvečljivih tablet)

Žvečljive tablete Rutacid vsebujejo hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen.
Več...
Pakiranje 60 žvečljivih tablet
13,48€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

hidrotalcit

Kaj je zdravilo Rutacid in za kaj ga uporabljamo

Žvečljive tablete Rutacid vsebujejo hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen zaradi posebne mrežno-plastne strukture učinkovine, iz katere se sproščajo magnezijevi in aluminijevi ioni glede na količino kisline v želodcu.
Poleg nevtralizacije kisline hidrotalcit inaktivira pepsin in veže žolčne kisline ter lizolecitin, ki pri refluksu prehajajo iz dvanajstnika v želodec in okvarjajo želodčno sluznico. Hidrotalcit krepi varovalne mehanizme in tako ščiti želodčno sluznico pred agresivnimi dejavniki, obenem pa pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice.

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline: 

 • spahovanje kisline, zgaga,
 • pekoča bolečina v želodcu,
 • vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Žvečljive tablete Rutacid pospešujejo celjenje razjede na želodcu ali dvanajstniku in so učinkovite tudi pri vzdrževalnem zdravljenju kronične ulkusne bolezni.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Rutacid
Ne jemljite zdravila Rutacid

 • če ste alergični na hidrotalcit ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate hudo ledvično okvaro,
 • če imate nenormalno znižano koncentracijo fosfatov v krvi,
 • če imate avtoimunsko bolezen, za katero sta značilni mišična slabost in utrujenost (miastenijo gravis).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Rutacid se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če imate ledvično okvaro (zlasti če ste na hemodializi), Alzheimerjevo bolezen ali drugo obliko demence ali ste na dieti z malo fosfata, se morate izogibati velikim odmerkom in dolgotrajnemu jemanju zdravila. Zdravilo ne vsebuje saharoze, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo.

Otroci
Otrokom do 6. leta starosti zdravila Rutacid ne priporočamo, ker varnost in učinkovitost nista dokazani.

Druga zdravila in zdravilo Rutacid
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Zdravila Rutacid ne smete jemati hkrati z zdravili, katerih absorpcija bi bila zaradi tega lahko motena (npr. zdravila za srce (glikozidi), antibiotiki (tetraciklini ali derivati kinolonov, kot sta ofloksacin in ciprofloksacin), zdravila za zdravljenje razjede v prebavilih (antagonisti histaminskih receptorjev H2), zdravila proti strjevanju krvi (derivati kumarina), natrijev fluorid, henodeoksiholat). Druga zdravila morate vzeti vsaj eno do dve uri pred zaužitjem zdravila Rutacid ali po njem.

Zdravilo Rutacid skupaj s hrano in pijačo
Zaradi povečanega prehajanja aluminijevega hidroksida iz prebavil v kri zdravila Rutacid ne smete jemati sočasno s hrano, ki vsebuje kislino (npr. z vinom, sadnimi sokovi).

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo Rutacid lahko med nosečnostjo jemljete le kratek čas, da se tako zmanjša izpostavljenost nerojenega otroka aluminiju. Snovi, ki vsebujejo aluminij, se običajno izločajo v materino mleko. Podatkov o izločanju zdravila Rutacid v materino mleko ni. Matere, ki dojijo, lahko zdravilo jemljejo po posvetu z zdravnikom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Rutacid ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Rutacid vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na tableto, kar v bistvu pomeni "brez natrija".

Kako jemati zdravilo Rutacid
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Žvečljivih tablet Rutacid ne smete pogoltniti celih, ampak jih je treba dobro prežvečiti.

Priporočeni odmerek za odrasle je 1 do 2 tableti, 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo opisane težave.

Starejšim bolnikom in bolnikom z jetrno boleznijo odmerka ni treba prilagajati.

Bolniki z ledvično boleznijo smejo jemati zdravilo Rutacid le krajši čas v manjših odmerkih.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih
Otroci, stari od 6 do 12 let, naj vzamejo polovični odmerek za odrasle (½ ali 1 tableta), 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo težave. Zdravila Rutacid ne priporočamo otrokom mlajšim od 6 let, ker varnost in učinkovitost nista dokazani.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Rutacid, kot bi smeli
Ni znano, da bi pri prekoračitvi odmerkov prišlo do znakov zastrupitve. Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Rutacid
Izpuščeni odmerek vzemite čimprej. Če se že bliža čas, ko bi morali vzeti naslednji odmerek, zamujenega izpustite in nadaljujte z običajnim režimom zdravljenja. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*. Akcija poteka od 23. 1. do 3. 2. 2023.  *Akcija ne velja za pakete izdelkov Eucerin, ki se že prodajajo pod akcijskimi pogoji.