Septanazal za otroke 0,5 mg/50 mg v 1 ml pršilo za nos, raztopina (10 ml)

Zdravilo Septanazal za otroke se uporablja za zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri rinitisu in pospešitev celjenja poškodb sluznice, lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa), in lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.
Več...
Pakiranje 10 ml
8,56€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: pršilo, raztopina
Mesto uporabe: nos, sluznica
Oznaka: vnetje, poškodba
Vsebnost: dekongestiv, dekspantenol
Zdravje: potovanje, otroci, celjenje

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ksilometazolinijev klorid
dekspantenol

Kaj je zdravilo Septanazal za otroke in za kaj ga uporabljamo

Pršilo za nos Septanazal za otroke vsebuje učinkovini ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žilice v nosni sluznici ter tako zmanjša nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Posledično se zmanjša občutek zamašenega nosu. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline, vitamina, ki ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje.

Zdravilo Septanazal za otroke se uporablja za:

 • zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri rinitisu in pospešitev celjenja poškodb sluznice,
 • lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa),
 • lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.

Zdravilo je namenjeno za otroke, stare od 2 do 6 let.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Septanazal za otroke

Ne uporabljajte zdravila Septanazal za otroke:

 • če je vaš alergičen na ksilometazolinijev klorid, dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6)
 • če ima vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),
 • če so vašemu otroku kirurško odstranili hipofizo ali je imel drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice)

Zdravilo se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 2 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Septanazal za otroke se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vaš otrok jemlje zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO) ali druga zdravila, ki lahko povišajo krvni tlak,
 • če ima vaš otrok povišan očesni tlak (glavkom), zlasti glavkom zaprtega zakotja,
 • če ima vaš otrok hudo srčnožilno bolezen (npr. koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak, sindrom dolgega intervala QT),
 • če ima vaš otrok tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če ima vaš otrok presnovno bolezen (npr. prekomerno delovanje ščitnice, ki se kaže kot povečano potenje, povišana telesna temperatura in povišan srčni utrip, ali če ima sladkorno bolezen),
 • če ima vaš otrok presnovno motnjo, imenovano porfirija,
 • če ima vaš otrok povečano prostato.

Pri kroničnem rinitisu se lahko zdravilo uporablja samo pod zdravniškim nadzorom zaradi nevarnosti pojava atrofije nosne sluznice.

Pri napačni uporabi ali uporabi prevelikih količin pršila lahko zlasti pri otrocih pride do neželenih učinkov na celo telo (glejte poglavje 4).

Dolgotrajna uporaba ali uporaba večjih odmerkov zdravila lahko vodi do stalne nabreklosti in stanjšanja (poškodbe) nosne sluznice.

Če vaš otrok že prejema naslednja zdravila, uporaba tega zdravila ni priporočljiva:

 • katero koli drugo zdravilo za zdravljenje gripe,
 • katero koli zdravilo za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebuje simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan).

Sočasna uporaba teh zdravil z zdravilom Septanazal za otroke lahko poveča tveganje za pojav neželenih učinkov na srcu in ožilju ter v osrednjem živčevju.

Izogibajte se neposrednemu stiku pršila z očmi.

Otroci
Ne prekoračite odmerka, ki ga je priporočil zdravnik. O trajanju zdravljenja in pogostnosti uporabe zdravila pri otrocih se posvetujte z zdravnikom. Zdravilo Septanazal za otroke je namenjeno za uporabo pri otrocih, starih od 2 do 6 let. Za otroke, starejše od 6 let, je na voljo pršilo za nos Septanazal za odrasle, ki vsebuje večje odmerke učinkovin. Če se otroku znaki bolezni v 3 dneh ne izboljšajo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom. Druga zdravila in zdravilo Septanazal za otroke

Druga zdravila in zdravilo Septanazal za otroke 

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Sočasni uporabi zdravila Septanazal za otroke z zdravili, namenjenimi zniževanju krvnega tlaka (npr. metildopa), se je potrebno izogibati zaradi možnega učinka ksilometazolina na krvni tlak.

Sočasna uporaba zdravila Septanazal za otroke in nekaterih zdravil za zdravljenje depresije (zaviralcev MAO ali tricikličnih antidepresivov) ali zdravil, ki povišajo krvni tlak, lahko povzroči povišanje krvnega tlaka.

Sočasna uporaba zdravila Septanazal za otroke z nekaterimi drugimi zdravili za zdravljenje gripe ali zdravili za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebujejo simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan) lahko poveča neželene učinke na srce in ožilje ter osrednje živčevje.

Če vaš otrok prejema katero od zgoraj navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Septanazal za otroke posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo Septanazal za otroke skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo lahko uporabljate ne glede na obroke.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo se med nosečnostjo ne sme uporabljati, ker ni dovolj podatkov o varnosti uporabe pri nosečnicah. Zdravilo se med dojenjem ne sme uporabljati, ker ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri uporabi priporočenih odmerkov ni pričakovati, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Septanazal za otroke vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na enoto odmerka, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Kako uporabljati zdravilo Septanazal za otroke

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek za otroke, stare 2 do 6 let, je en razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan, po potrebi. Odmerek je odvisen od občutljivosti in bolnikovega odziva.

Trajanje zdravljenja
Zdravila ne smete uporabljati več kot 7 dni. Zdravilo lahko ponovno uporabite šele po večdnevni prekinitvi. O trajanju zdravljenja pri otrocih se morate vedno posvetovati z zdravnikom.

Način uporabe
Najprej odstranite zaščitni pokrovček s pršilnika. Če pršilo uporabljate prvič ali po dolgem času, večkrat pritisnite na zaporko z mehanskim pršilnikom, da se raztopina razprši v zrak.

Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite. Med iztisom iz pršilnika rahlo vdihnite skozi nos. Po potrebi lahko postopek ponovite v drugi nosnici. Po vsaki uporabi pršilnik obrišite s papirnatim robčkom in namestite zaščitni pokrovček.

Bolniki s povišanim očesnim tlakom (glavkomom), zlasti z glavkomom zaprtega zakotja, se morajo pred uporabo zdravila posvetovati z zdravnikom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Septanazal za otroke, kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek, kot bi smeli, ali naključno zaužili večjo količino zdravila, se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki: zoženje zenic (mioza), razširjenost zenic (midriaza), povišana telesna temperatura, potenje, bledost kože, modro obarvanje ustnic (cianoza), slabost s siljenjem na bruhanje, krči, ki se kažejo s hudim tresenjem dela telesa ali celega telesa, srčnožilne motnje (hitro bitje srca, počasno bitje srca, motnje srčnega ritma, kratkotrajna motnja v krvnem obtoku, ki povzroči padec krvnega tlaka, zaradi katerega se človek nenadoma zgrudi, zastoj srca, visok krvni tlak (hipertenzija)), motnje dihanja (kopičenje tekočine v pljučih, težave z dihanjem) in duševne motnje. Lahko se pojavijo tudi dremavost, nizka telesna temperatura, počasnejši srčni utrip, padec krvnega tlaka, zastoj dihanja in koma. Če opazite katerega od teh simptomov, nemudoma obvestite svojega zdravnika.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Septanazal za otroke
Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika

Namesto izdelka poskusite

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Izdelki La Roche-Posay Lipikar so vam na voljo do 30% ugodneje.

Izdelki La Roche-Posay Lipikar so vam na voljo do 30% ugodneje.

Ob nakupu 1 izdelka La Roche-Posay Lipikar prejmete 20% popust, ob nakupu 2 ali več izdelkov Lipikar pa kar 30% popust + Brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30 €. Popust vam bo obračunan v košarici: Akcija traja od 23. 9. 2021 do 30. 9. 2021.  Vse akcije in popusti, objavljeni na ...