Septanazal za odrasle 1 mg/50 mg v 1 ml pršilo za nos, raztopina (10 ml)

Septanazal za odrasle se uporablja za: zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri rinitisu in pospešitev celjenja poškodb sluznice, lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa) in lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.
Več...
Pakiranje 10 ml
9,13€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ksilometazolinijev klorid/dekspantenol

Kaj je zdravilo Septanazal za odrasle in za kaj ga uporabljamo
Pršilo za nos Septanazal za odrasle vsebuje učinkovini ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žilice v nosni sluznici ter tako zmanjša nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Posledično se zmanjša občutek zamašenega nosu. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline, vitamina, ki ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje. Zdravilo

Septanazal za odrasle se uporablja za:

 • zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri rinitisu in pospešitev celjenja poškodb sluznice,
 • lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa),
 • lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.

Zdravilo je namenjeno za odrasle, mladostnike in otroke, stare 6 let ali več.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Septanazal za odrasle
Ne uporabljajte zdravila Septanazal za odrasle:

 • če ste vi ali vaš otrok alergični na ksilometazolinijev klorid, dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate vi ali vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),
 • če so vam ali vašemu otroku kirurško odstranili hipofizo ali ste imeli drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice).
 • Zdravila se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Septanazal za odrasle se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vi ali vaš otrok jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO) ali druga zdravila, ki lahko povišajo krvni tlak,
 • če imate vi ali vaš otrok povišan očesni tlak (glavkom), zlasti glavkom zaprtega zakotja,
 • če imate vi ali vaš otrok hudo srčnožilno bolezen (npr. koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak, sindrom dolgega intervala QT),
 • če imate vi ali vaš otrok tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno bolezen (npr. prekomerno delovanje ščitnice, ki se kaže kot povečano potenje, povišana telesna temperatura in povišan srčni utrip, ali če imate sladkorno bolezen),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno motnjo, imenovano porfirija,
 • če imate vi ali vaš otrok povečano prostato.

Pri kroničnem rinitisu se lahko zdravilo uporablja samo pod zdravniškim nadzorom zaradi nevarnosti pojava atrofije nosne sluznice.

Pri napačni uporabi ali uporabi prevelikih količin pršila lahko zlasti pri otrocih pride do neželenih učinkov na celo telo (glejte poglavje 4).

Dolgotrajna uporaba ali uporaba večjih odmerkov zdravila lahko vodi do stalne nabreklosti in stanjšanja (poškodbe) nosne sluznice.

Če vi ali vaš otrok že uporabljate naslednja zdravila, uporaba tega zdravila ni priporočljiva:

 • katero koli drugo zdravilo za zdravljenje gripe,
 • katero koli zdravilo za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebuje simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan).

Sočasna uporaba teh zdravil z zdravilom Septanazal za odrasle lahko poveča tveganje za pojav neželenih učinkov na srcu in ožilju ter v osrednjem živčevju.

Izogibajte se neposrednemu stiku pršila z očmi.

Otroci
Ne prekoračite odmerka, ki ga je priporočil zdravnik. O trajanju zdravljenja in pogostnosti uporabe zdravila pri otrocih se posvetujte z zdravnikom. Zdravilo Septanazal za odrasle je namenjeno za uporabo pri mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Za otroke, mlajše od 6 let, je na voljo pršilo za nos Septanazal za otroke, ki vsebuje manjše odmerke učinkovin. Pri otrocih, mlajših od 12 let, morate nadzorovati dajanje zdravila. Če se otroku znaki bolezni v 3 dneh ne izboljšajo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Septanazal za odrasle
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Sočasni uporabi zdravila Septanazal za odrasle z zdravili, namenjenimi zniževanju krvnega tlaka (npr. metildopa), se je potrebno izogibati zaradi možnega učinka ksilometazolina na krvni tlak.

Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle in nekaterih zdravil za zdravljenje depresije (zaviralcev MAO ali tricikličnih antidepresivov) ali zdravil, ki povišajo krvni tlak, lahko povzroči povišanje krvnega tlaka.

Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle z nekaterimi drugimi zdravili za zdravljenje gripe ali zdravili za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebujejo simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan) lahko poveča neželene učinke na srce in ožilje ter osrednje živčevje.

Če vi ali vaš otrok jemljete katero od zgoraj navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Septanazal za odrasle posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo Septanazal za odrasle skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo lahko uporabljate ne glede na obroke.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravila se med nosečnostjo ne sme uporabljati, ker ni dovolj podatkov o varnosti uporabe pri nosečnicah. Zdravila se med dojenjem ne sme uporabljati, ker ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri uporabi priporočenih odmerkov ni pričakovati, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Septanazal za odrasle vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na enoto odmerka, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Kako uporabljati zdravilo Septanazal za odrasle
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek za odrasle, mladostnike in otroke, stare 6 let ali več, je en razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan, po potrebi. Odmerek je odvisen od občutljivosti in bolnikovega odziva.

Trajanje zdravljenja
Zdravila ne smete uporabljati več kot 7 dni. Zdravilo lahko ponovno uporabite šele po večdnevni prekinitvi. O trajanju zdravljenja pri otrocih se morate vedno posvetovati z zdravnikom.

Način uporabe
Najprej odstranite zaščitni pokrovček s pršilnika. Če pršilo uporabljate prvič ali po dolgem času, večkrat pritisnite na zaporko z mehanskim pršilnikom, da se raztopina razprši v zrak.

Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite. Med iztisom iz pršilnika rahlo vdihnite skozi nos. Po potrebi lahko postopek ponovite v drugi nosnici.

Po vsaki uporabi pršilnik obrišite s papirnatim robčkom in namestite zaščitni pokrovček.

Bolniki s povišanim očesnim tlakom (glavkomom), zlasti z glavkomom zaprtega zakotja, se morajo pred uporabo zdravila posvetovati z zdravnikom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Septanazal za odrasle, kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek, kot bi smeli, ali naključno zaužili večjo količino zdravila, se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki: zoženje zenic (mioza), razširjenost zenic (midriaza), povišana telesna temperatura, potenje, bledost kože, modro obarvanje ustnic (cianoza), slabost s siljenjem na bruhanje, krči, ki se kažejo s hudim tresenjem dela telesa ali celega telesa, srčnožilne motnje (hitro bitje srca, počasno bitje srca, motnje srčnega ritma, kratkotrajna motnja v krvnem obtoku, ki povzroči padec krvnega tlaka, zaradi katerega se človek nenadoma zgrudi, zastoj srca, visok krvni tlak (hipertenzija)), motnje dihanja (kopičenje tekočine v pljučih, težave z dihanjem) in duševne motnje.

Lahko se pojavijo tudi dremavost, nizka telesna temperatura, počasnejši srčni utrip, padec krvnega tlaka, zastoj dihanja in koma.

Če opazite katerega od teh simptomov, nemudoma obvestite svojega zdravnika.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Septanazal za odrasle
Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika

Namesto izdelka poskusite

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€.

Ob nakupu 2 izdelkov La Roche-Posay prejmete 25% popust  + brezplačno dostavo ob nakupu LRP nad 30€. Popust in brezplačna dostava vam bosta obračunana v košarici: Akcija bo potekala od 24. 3. do 27. 3. 2023. Brezplačna dostava velja le za področje Slovenije.