Chia - majhna semena z veliko močjo

chia semena

Chia (Salvia hispanica) je cvetoča rastlina, izvorno doma v Mehiki in Gvatemali. Zgodovinski zapisi kažejo, da so jo gojili že Azteki, danes pa se v omenjenih državah še vedno pogosto uporablja v prehrambene namene. Iz te rastline se pridobivajo chia semena.

Pri nas in drugje po svetu je chia v zadnjem času postala pravo odkritje med hranljivim chia semeni, zaradi svojih lastnosti in povečane uporabe pa se je pridelava chia semen razširila. Veliko chie tako v novejšem času pridela tudi na primer Avstralija.

Chia semena - hranilne vrednosti

Chia se goji predvsem zaradi svojega semena, ki je izjemno bogato z omega 3 maščobnimi kislinami. Poleg tega chia semena vsebujejo beljakovine ter prehranske vlaknine, izpostaviti pa velja tudi vsebnost fosforja, mangana, kalcija, kalija in natrija.

Zanimive so primerjave vsebnosti chie z vsebnostjo nekaterih drugih izdelkov, ki slikovito predstavijo bogato sestavo teh semen. 100 g chie tako vsebuje približno:

 • toliko omega 3 maščobnih kislin kot kilogram lososa,
 • toliko kalcija kot pol litra mleka,
 • toliko kalija kot dve banani,
 • toliko magnezija kot dober kilogram mandljev,
 • toliko železa kot 3/4 kg špinače in
 • toliko vlaknin kot 350 g otrobov.

Ker je chia naraven izdelek, se vsebnost malenkostno razlikuje glede na letino oziroma postopek pridelave, vsekakor pa je uživanje chie primerljivo oziroma glede na izkoristek hranilnih snovi celo bolj učinkovito kot recimo uživanje ribjega olja, lososa ali drugih semen.

Pozitivna lastnost chia semen je za mnoge prav njen blag okus, zaradi česar jo je lažje prekriti z okusom drugih sestavin obroka.

Uporaba Chia semen

Chia semena se lahko uživajo surova ali pa pri peki, kjer lahko nastopa v deležu do 5%. Surovo chio lahko uporabljamo zmleto ali pa namočeno v vodi s čimer pridobi rahlo želatinast značaj. Tako ali namočeno v vodi jo najpogosteje uživajo tudi v Mehiki, njeni domovini.

Kljub temu da lahko s chia semeni pripravljamo tople jedi, pa je večji izkoristek njenih lastnosti dosežen z uživanjem termično neobdelanih semen, ki ohranijo vse svoje hranilne snovi.

Pogosto se uporablja chia semena potresena čez običajno hrano, kosmiče, jogurt, v sokovih, preko solat, pripravljenih jedi in podobno. Na ta način običajen obrok obogatimo z minerali, beljakovinami, vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami, a hkrati ne vplivamo premočno na okus jedi.

chia semena

Zanimivo je, da lahko semena chia tudi kalimo. Kalčki chie so namreč uporabni podobno kot drugi pogosti tipi kalčkov, na primer alfa alfa kalčki.

Kako nam Chia lahko pomaga?

Na podlagi sestave chia semen jih lahko uporabljamo v relativno velikem številu primerov:

 • Pomoč pri izgubi telesne teže. Ali Chia pomaga pri hujšanju? Chia naj bi zmanjševala apetit ter ovirala absorbcijo energije iz hrane, hkrati pa pospeševal razgradnjo maščob. Poleg tega zaradi svoje izjemne sposobnosti absorbcije vode (sprejme lahko tudi 10 kratnik svoje teže vode) pomaga ustvarjati občutek sitosti.
 • Pomoč pri uravnajvanju prebave. Zaradi vsebnosti vlaknin Chia lahko pripomore k boljši prebavni funkciji.
 • Pomoč pri hidraciji in vrnitvi energije ob rekreaciji. V kolikor s chio in vodo ustvarimo gel ga lahko uporabljamo med športno aktivnostjo; za hidracijo in povrnitev mineralov. tudi sicer je priporočljivo semena pred uporabo namakati (vsaj 10 minut pred uporabo, lahko pa tudi čez noč), saj tako izkoristimo njen potencial hidracije telesa.
 • Nadzor krvnega sladkorja. Tukaj se vprašamo ali chia pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja. Chia naj bi po nekaterih raziskavah upočasnjevala pretvorbo ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje ter tako vplivala na nivo sladkorja v krvi. Na ta način je chia priporočljiva diabetikom.
 • Podpora mišicam in drugim sistemom v telesu. Zaradi vsebnosti vseh esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, je chia vsekakor ena izmed hran, s katero zadovoljimo potrebe po teh aminokislinah
 • Podpora srčno-žilnemu sistemu, uravnavanju ravni holesterola, sklepom in očem. Zaradi visoke vsebnosti omega 3 nenasičenih maščobnih kislin se chia semena lahko uporablja kot naravna alternativa prehranskim dodatkom z omega 3.

Chia semena poleg vsega ne vsebujejo glutena in imajo nizek glikemični indeks. Pozitivna lastnost večine chie na trgu je tudi to, da je pridelana pod ekološkim certifikatom, kar je kljub vsemu pred nakupom vredno preveriti na embalaži oziroma v opisu izdelka.

Dnevno naj bi lahko zaužili do 3 čajne žličke semen chia. Vsekakor smo pri tem lahko zelo izvirni, saj je chia naraven produkt, ki ga je moč izvrstno vključiti v obstoječo prehrano - tako v primeru, da želimo slednjo z njo popestriti ali pa želimo nekaj, kar nam bo brez močnega okusa doprineslo koristne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje.

Lekarnar.com