Liposomalna tehnologija in prehranska dopolnila - drugi del.

Liposomalna tehnologija in prehranska dopolnila - drugi del

Uživanje prehranskih dopolnil lahko izboljša določene telesne funkcije ter hkrati prepreči pojav nekaterih nepravilnosti v delovanju našega organizma. Za uspešno delovanje teh sestavin, ki jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil, pa je ključnega pomena, da ne izgubijo svoje strukture med presnovo ter da dosežejo tarčno tkivo, na katerega delujejo.

Zaradi nizke biološke razpoložljivosti sestavine v telesu, je v določenih primerih potrebno uživanje večje količine prehranskega dopolnila. Sestavina se namreč ob vstopu v telo že v želodcu deloma razgradi, v tankem črevesu se ne absorbira v celoti ali pa jo telo samo izloči v obliki urina. Tako je lahko sestavina preden pride v našo kri že bistveno razredčena in posledično nima učinka, ki ga prehransko dopolnilo obljublja. Hkrati določene študije poročajo o morebitnih stranskih učinkih, v kolikor se prehranska dopolnila uživa v večjih količinah (1,2).

Liposomalni izdelki pa zaradi svoje specifične strukture omogočajo višjo biološko razpoložljivost sestavine v telesu. Zunanja ovojnica liposomalnih izdelkov je namreč sestavljena iz fosfolipidnega (maščobnega) sloja, ki je prav tako značilen za sestavo membran naših celic. Le-ta ščiti sestavino, ki je enkapsulirana v notranjost liposoma in hkrati omogoča, da lažje vstopa v naše celice. Liposomi med sabo variirajo glede na velikost, merijo lahko namreč zgolj par nanometrov ali pa tudi več deset mikrometrov, kar omogoča, da nemoteno preidejo skozi različna tkiva. V notranjosti imajo enkapsulirano vodo, katera lahko vsebuje raztopljene vodotopne sestavine. Sestavine, ki pa so maščobotopne narave, pa so lahko ujete v fosfolipidnem sloju. Ta je lahko sestavljen iz več slojev liposoma. Tovrstna struktura omogoča, da so liposomi idealno transportno sredstvo, neglede na polarnost sestavine. V liposome se tako lahko enkapsulira B vitamine, vitamin C, D, glutation, kurkumin, železo ter druge vitamine, minerale, antioksidante ali različna zdravila ter tudi kozmetične izdelke (3,4).

Liposomi so še posebej učinkoviti pri enkapsulaciji C vitamina. Določene študije poročajo, da ob uporabi običajnih oralnih prehranskih dopolnil vitamina C, kot so tablete, kapsule ali dodatki v tekoči obliki, vitamin C ni učinkovito absorbiran v telo. Na učinkovitost njegove absorpcije lahko negativno vpliva tudi sočasno uživanje različnih živil ali prehranskih dopolnil. Podobno velja za kurkumin. Klinične študije namreč dokazujejo, da so vrednosti kurkumina v krvi po uživanju liposomalnega kurkumina 6× višje v primerjavi z uživanjem olja kurkume (1,5).

Liposomalna tehnologija omogoča v prebavnem traktu, neglede na to, ali je sestavina enkapsulirana v notranjosti ali v fosfolipidnem sloju liposoma, enostavno in hitro absorpcijo. Liposomi se, za razliko od prehranskih tablet, ne razgradijo in posledično v celoti prehajajo v krvni sistem. Zaradi podobne strukture celični membrani, lahko sestavino dostavijo do tarčnih tkiv. Fosfolipidni sloj se lahko namreč spoji s celično membrano, kar omogoča, da se sestavina sprosti in začne delovati v notranjosti celice (6).

Vezava liganda (protiteles, hormonov ali različnih proteinov) na zunanji fosfolipidni sloj liposoma omogoča tudi direktno usmerjanje liposoma. Ligand ima sposobnost, da zazna receptor na tarčnih mestih in posledično vodi liposom do specifičnega mesta, kjer sprosti sestavino(6).

Uporaba liposomov pa je prav tako učinkovita na površini kože. Liposomi namreč povečajo prepustnost povrhnjice kože in tako omogočajo lažji vstop sestavinam, ki so enkapsulirane v liposomih. Hkrati je verjetnost, da pride do stranskih učinkov manjša, kajti zaradi večje učinkovitosti, je potrebna manjša količina sestavine(3).

Visoka biološka razpoložljivost tako v notranjosti telesa, kot tudi na površini kože zagotavlja, da liposomi delujejo z visoko učinkovitostjo. Potrebne so manjše koncentracije, da dosežejo enak ali boljši učinek od navadnih prehranskih tablet. Posledično je možnost stranskih učinkov bistveno nižja, kar omogoča potrošniku manj skrbi ter večji užitek pri uživanju.

Besedilo je za podjetje Bimedia d.o.o. pripravil: Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin., študent zaključnega letnika magistrske smeri Prehrana, Biotehniške fakultete.

Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Viri:

  1. Levine M, Padayatty SJ, Espey MG. Vitamin C : A Concentration-Function Approach Yields Pharmacology and Therapeutic Discoveries. Am Soc Nutr. 2011;2:78–88.
  2. Allen TM, Cullis PR. Liposomal drug delivery systems : From concept to clinical applications. Adv Drug Deliv Rev. 2013;65(1):36–48.
  3. Dua JS, Rana AC, Bhandar AK. Liposome: Methods of Preparation and Applications. Int J Pharm Stud Res. 2012;3(2):14–20.
  4. Shade CW. Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals. Integr Med. 2016;15(1):33–6.
  5. Gopi S, Jacob J, Varma K, Jude S, Amalraj A, Arundhathy CA, et al. Comparative Oral Absorption of Curcumin in a Natural Turmeric Matrix with Two Other Curcumin Formulations : An Open-label Parallel- arm Study. Phyther Res. 2017;(September).
  6. Torchilin VP. Recent Advances with Liposomes as Pharmaceutical Carriers. Nat Rev Drug Discov. 2005;4(February).