Migrena v nosečnosti.

Migrena v nosečnosti

Migrena prizadene 3-krat več žensk kot moških1, kar kaže na vlogo nihanja jajčniških hormonov (zlasti estrogena) pri sprožitvi napadov (znanih kot menstrualna migrena). Medtem ko je nosečnost velika fiziološka obremenitev za telo in lahko povzroči najrazličnejše nenavadne simptome in zdravstvene zaplete, boste morda veseli, ko boste slišali, da za večino žensk migrena ni ena izmed njih.

Številne študije dejansko kažejo, da približno ½ do ¾ žensk, ki trpijo za migreno, občuti izrazito izboljšanje migrene med nosečnostjo z znatnim zmanjšanjem pogostnosti in intenzivnosti napadov, če že ne s popolno razrešitvijo.2

Celoten članek o migreni in glavobolu si lahko preberete tukaj

Preostali napadi ponavadi kažejo progresivno zmanjšanje intenzivnosti in trajanja bolečine med nosečnostjo.3,4 To je verjetno posledica stabilizacije estrogena v tem obdobju.

Vendar pa se lahko pri manjšini žensk migrena začne ali poslabša med nosečnostjo. Na primer, 25 % žensk, ki trpijo za migreno brez avre (navadna migrena), še naprej doživlja napade med nosečnostjo, predvsem v prvem trimesečju.4

Te ženske so bolj verjetno imele menstrualno migreno pred nosečnostjo in zdi se, da večje tveganje za hiperemezo (jutranjo slabost) in zaplete v nosečnosti. Približno 50 % žensk z migreno z avro (klasična migrena) tudi med nosečnostjo še naprej doživlja napade,5 na podobni ravni kot pred gestacijo. Vendar pa se lahko sprožijo novi simptomi avre 6,7 in pri teh ženskah simptomi manj izginjajo, ko nosečnost napreduje.4,8

Še vedno ni znanstvenega razumevanja, zakaj se pri mnogih ženskah migrena med nosečnostjo izboljša, pri drugih pa ne. Vendar se je pomembno zavedati, da je migrena lahko sekundarna (posledica) drugih resnih zdravstvenih težav v nosečnosti, katerih zgodnja diagnoza je lahko ključnega pomena za zdravje matere in nerojenega dojenčka.

Simptomi "rdeče zastavice" vključujejo pomanjkanje predhodnih glavobolov, zvišan krvni tlak in nenormalnosti pri nevrološkem pregledu.9 Migrena je tudi dejavnik tveganja za zaplete v nosečnosti, zlasti žilne dogodke. Zato je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, če ste noseči in imate migrene.

Med nosečnostjo in dojenjem je prednostna terapevtska strategija za zdravljenje migrene nefarmakološka, kadar koli je to mogoče. Spodaj je 6 naravnih načinov, kako preprečiti migreno med nosečnostjo:

 1. Uravnotežite krvni sladkor – Za trajno energijo želimo, da se ravni glukoze v krvi ves dan vzdržujejo enakomerno (namesto vrhov in padcev kot tobogan). Slabo uravnavanje glukoze v krvi je pogosto povezano z migrenami, nizek krvni sladkor pa je lahko sprožilec napadov. Slaba regulacija glukoze je vpletena tudi v zaplete v nosečnosti, kot sta jutranja slabost in gestacijski diabetes. Za pomoč pri stabilizaciji ravni je priporočljivo, da se izogibate sladki hrani in rafiniranim ogljikovim hidratom, kot so čokolada, sladkarije, gazirane pijače, pecivo, piškoti, bel kruh in testenine. Namesto tega preklopite na bolj zapletene ogljikove hidrate, kot so oves, leča, kvinoja in polnozrnate vrste riža, testenin in kruha. Priporočljivo je tudi uživanje kakovostnih beljakovin (po katerih je med nosečnostjo večja potreba) z vsakim obrokom/prigrizkom. Viri beljakovin so meso, ribe (največ 2 obroka na teden v nosečnosti), jajca, fižol, leča, oreščki in semena. Redno uživanje manjših obrokov bi prav tako moralo pomagati in lahko pomaga zmanjšati stranske učinke nosečnosti, kot je refluks. 
 1. Zmanjšanje stresa – Stres je dejavnik, ki ga bolniki z migreno najpogosteje navajajo kot sprožilec svojih napadov. Zmanjšanje ravni stresa je torej ključni dejavnik pri obvladovanju migrene in je še posebej pomembno med nosečnostjo, saj lahko stresni hormoni preidejo skozi posteljico do otroka. Delo na izboljšanju veščin obvladovanja stresa (npr. s kognitivno vedenjsko terapijo (CBT) ali tehnikami biološke povratne informacije) lahko zmanjša vpliv, ki ga ima stres na tiste z migreno. V tem času je še posebej pomembno, da si vzamete čas za sprostitev, na primer s kopeljo, branjem knjige, izvajanjem nosečniške joge ali preživljanjem časa v naravi (kar lahko izboljša tudi zdravje mikrobioma). 
 1. Čuječnost – Čuječnost se je izkazala za posebej učinkovito pri obvladovanju glavobolov, kot je migrena, pri čemer več študij poroča o pozitivnih rezultatih. Na primer, pregled dokazov iz 10 različnih kliničnih preskušanj iz leta 2018 je pokazal, da lahko meditacija čuječnosti zmanjša intenzivnost bolečine in je obetavna možnost zdravljenja za bolnike, pri čemer ima 8-tedenski tečaj pomemben pozitiven učinek.10 Razmislite o tem, ali bi se lahko izvajali tečaji čuječnosti na vašem območju ali prenos aplikacije za čuječnost, kot je Headspace, na vaš mobilni telefon. 
 1. Izboljšajte svoj mikrobiom – nove raziskave kažejo, da je slabo zdravje črevesja vključeno v patogenezo migrene. Nizka raven koristnih bakterij v črevesju je dejavnik tveganja za črevesno hiperprepustnost (puščajoče črevesje). Prepustno črevesje omogoča endotoksinom, ki izvirajo iz črevesja, da vstopijo v sistemski obtok, kjer naj bi senzibilizirali receptorje za bolečino na trigeminalnem živcu (glavna pot bolečine v možganih, ki sodeluje pri nastanku migrene). Živi bakterijski dodatki torej obetajo svojo sposobnost podpiranja zdravja črevesne sluznice. Nedavno klinično preskušanje je pokazalo, da je 14 sevov živih bakterij znatno zmanjšalo pogostnost in resnost epizodnih in kroničnih migren že v 8 tednih.11 Dodatki živih bakterij imajo zelo dober varnostni profil v nosečnosti in pokazala širše možne koristi za razvijajočega se dojenčka (na primer zmanjšanje tveganja za alergije REF).
 1. Nežna vadba – Čeprav se mnoge ženske med nosečnostjo izogibajo vadbi, morda zaradi utrujenosti, nelagodja ali ker niso prepričane, kaj je in kaj ni varno, je telesna aktivnost med nosečnostjo priporočljiva za zdravje matere in otroka. Nekateri dokazi dejansko kažejo, da je pri aktivnih ženskah manj verjetno, da bodo imele težave v kasnejši nosečnosti in porodu.12 Poleg tega dokazi kažejo, da je nežna do zmerna kardiovaskularna vadba lahko koristna pri migreni, saj se domneva, da modulira poti bolečine in potencialno zmanjša intenzivnost migrenske bolečine. Očitno je pomembno, da med nosečnostjo poslušate svoje telo, se ne izčrpavate in po potrebi počivate. Če pa poiščete tečaje vadbe, ki so primerne za nosečnost, ali se posvetujete z osebnim trenerjem, ki ve, kako prilagoditi vaje za nosečnost, lahko izboljšate svojo samozavest, da vadite varno, in vam lahko pomaga ohraniti motivacijo. 
 1. Eterična olja – Nekatera eterična olja so lahko koristna, saj sivkino olje, ki ga vdihavate med napadi,13 in olje poprove mete, ki ga nanesete na sence in čelo14, naj bi zmanjšalo bolečino in olajšalo simptome migrene. Ti olji veljata za varni med nosečnostjo, ki se uporabljata zunaj. Vendar je najbolje, da se za posebne nasvete glede nosečnosti posvetujete z usposobljenim aromaterapevtom. Nosečnice naj začnejo z eno kapljico izbranega eteričnega olja in povečajo na tri do pet kapljic glede na toleranco. Nosečnost lahko poveča občutljivost za vonj in nekaterim ženskam je lahko aromaterapija preintenzivna. Poskusite olje nanesti na robček ali vato za inhalacijo, ki ga je mogoče zlahka odstraniti, če ga ne prenašate dobro.15 Ne uživajte eteričnih olj med nosečnostjo, ker ni dovolj raziskav, ki bi potrdile varnost.

Če pa zgornje naravne strategije ne delujejo, zdravljenja ne bi smeli odložiti, saj lahko nezadostno obvladovana migrena povzroči stres, pomanjkanje spanja, depresijo in slab prehranski vnos, kar ima lahko negativne posledice za mater in otroka.

Če se torej nefarmakološki posegi zdijo neustrezni, je treba z zdravnikom sprejeti dobro premišljeno odločitev o uporabi zdravil, pri čemer je treba upoštevati vse koristi in možna tveganja.2

Članek je pripravilo podjetje Oktal Pharma d.o.o.

 1. The World Health Organization. Atlas of headache disorders and resources in the world 2011. World Heal Organ 2011; : 72.
 2. Negro A, Delaruelle Z, Ivanova TA, et al. Headache and pregnancy: a systematic review. J. Headache Pain. 2017; 18. DOI:10.1186/s10194-017-0816-0.
 3. Kvisvik EV, Stovner LJ, Helde G, Bovim G, Linde M. Headache and migraine during pregnancy and puerperium: The MIGRA-study. J Headache Pain 2011; 12: 443–51.
 4. Sances G, Granella F, Nappi RE, et al. Course of migraine during pregnancy and postpartum: A prospective study. Cephalalgia 2003; 23: 197–205.
 5. Granella F, Sances G, Pucci E, Nappi R, Ghiotto N, Nappi G. Migraine with aura and reproductive life events: a case control study. Cephalalgia 2000; 20: 701–7.
 6. Goadsby PJ, Goldberg J, Silberstein SD. Migraine in pregnancy. BMJ 2008; 336: 1502–4.
 7. Wright GDS, Patel MK. Focal migraine and pregnancy. Br Med J (Clin Res Ed) 1986; 293: 1557–8.
 8. Maggioni F, Alessi C, Maggino T, Zanchin G. Headache during pregnancy. Cephalalgia 1997; 17: 765–9.
 9. Robbins MS, Farmakidis C, Dayal AK, Lipton RB. Acute headache diagnosis in pregnant women. Neurology 2015; 85: 1024–30.
 10. Gu Q, Hou J-C, Fang X-M. Mindfulness Meditation for Primary Headache Pain: A Meta-Analysis. Chin Med J (Engl) 2018; 131: 829.
 11. Martami F, Togha M, Seifishahpar M, et al. The effects of a multispecies probiotic supplement on inflammatory markers and episodic and chronic migraine characteristics : A randomized double-blind controlled trial. Cephalalgia 2019; 0: 1–13.
 12. Exercise in pregnancy - NHS. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pregnancy-exercise/ (accessed Sept 10, 2020).
 13. Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M, Foroughipour M. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Eur Neurol 2012; 67: 288–91.
 14. Borhani Haghighi A, Motazedian S, Rezaii R, et al. Cutaneous application of menthol 10% solution as an abortive treatment of migraine without aura: a randomised, double-blind, placebo-controlled, crossed-over study. Int J Clin Pract 2010; 64: 451–6.
 15. Essential Oils and Pregnancy – Mayo Clinic News Network. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/essential-oils-and-pregnancy/ (accessed Sept 10, 2020).