Migrena - več kot le ponavljajoč glavobol

migrena z avro

Migrena je močna, ponavljajoča se oblika glavobola, ki se pojavlja predvsem pri odraslih, med njimi pogosteje pri ženskah. Ko nastopi migrena, postane bolnik običajno izrazito manj opravilno sposoben.

Spremlja ga intenziven, utripajoč glavobol, ki lahko traja tudi do nekaj dni, poleg tega pa se lahko pojavijo še slabost, bruhanje ter občutljivost na dražljaje iz okolja.

Preden nastopi migrenski glavobol, se lahko pri bolniku že pojavijo določeni simptomi migrene, kot so:

 • Razdražljivost.
 • Utrujenost.
 • Driska.
 • Zaprtje.
 • Žeja.
 • Lakota.
 • Depresija.
 • Evforija.

Neposredno pred napadom migrene se pri majhnem odstotku bolnikov pojavi tudi tako imenovana avra, bleščanje ali pojav slepih točk pred očmi; govorimo o migreni z avro.

Če trpite za migreno v času nosečnosti, si lahko preberete članek o nosečniški migreni tukaj

Kako pride do migrene?

Migrena je lahko posledica odziva na razne dejavnike iz okolja ali pa spremembe v telesu bolnika. Poleg nenadne svetlobe in hrupa, vremenskih sprememb, stresa, alkohola in nekaterih zdravil lahko migreno pri ženskah sprožijo tudi hormonske spremembe.

Če se osredotočimo na najpogostejše sprožilne dejavnike migrenskega glavobola so med njimi prav gotovo:

 • hrana - alkohol, čokolada, sir, aspartat, kofein, oreški, mesni izdelki,
 • sprememba vremena (zračni pritisk, vlaga, letni čas), zemljepisnega položaja ali nadmorske višine, sprememba spalnega ritma ali prehranjevanja,
 • nenadni, močni senzorični dražljaji (močna svetloba ali hrup, utripajoča luč, vonjave),
 • stresna situacija (napor ali sprostitev, prepir, selitev, izguba službe, smrt) in
 • hormonske spremembe (menstruacija, ovulacija, puberteta, nosečnost, menopavza, kontracepcija).

Natančen vzrok pojava migrene ali migrene z avro še ni pojasnjen, je pa za velik delež bolnikov značilno, da za migreno trpi še kdo od družinskih članov.

Preventiva in zdravljenje migrene

Zdravnika je potrebno obiskati takoj, ko opazite znake migrenskega glavobola, predvsem v primerih, ko glavobol ni običajen oziroma ga spremljajo netipični simptomi ali avra ter je izrazitejši in bolj nenaden kot sicer.

Pri tipični migreni običajno zdravnik opravi pregled ter pogovor z bolnikom, med katerim preveri tudi pojavnost migrene v družini. V določenih primerih, predvsem z namenom izključitve drugih možnih vzrokov glavobola, ta opravi še dodatne preiskave.

Po opravljenem pregledu zdravnik običajno individualno predpiše najprimernejše zdravilo. Že sama intenzivnost bolečine, ki jo povzroči migrena, se lahko namreč med posamezniki zelo razlikuje.

Zdravila, ki jih zdravnik predpiše za uporabo ob migrenskih napadih, so predvsem tista z ibuprofenom, salicilno kislino ali kodeinom ali pa novejša in učinkovitejša zdravila s triptani.

Bolnik, ki ima migreno z avro, naj vzame triptana šele, ko se pojavi glavobol in ne že med samo avro.

Sami lahko k lajšanju migrene oziroma njeni preventivi pripomorete predvsem s sproščenim in zdravim načinom življenja ter prehranjevanja, izogibanjem stresnim dejavnikom, posluževanjem raznih sprostitvenih tehnik ter primerno telesno aktivnostjo.

Blage glavobole si lahko lajšate tudi z analgetiki, ki so na voljo v lekarni brez recepta.

Lekarnar.com