Prehranska dopolnila in nosečnost.

Prehranska dopolnila in nosečnost.

Avtorica članka: Katarina Jerman, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva 

Naše telo je kompleksna celota, v katerem se ves čas dogaja vrsta procesov in vitamini so snovi, ki sodelujejo pri številnih procesih in različnih encimskih reakcijah.

V času nosečnosti številne presnovne in hormonske spremembe pripomorejo k lažjemu zadovoljevanju povečanih potreb, kljub temu pa se priporoča dodajanje določenih vitaminov.

Vitamina B9 telo ne more sintetizirati, zato ga moramo vnesti s hrano ali v obliki prehranskega dopolnila. Vitamin B9, vodotopni vitamin, poznan pod imenom folna kislina, je sintezna oblika tega vitamina, folat pa je naravna oblika vitamina B9, ki je prisoten v zelenjavi ( špinača, stročnice, brokoli) , v jajcih in nekaj tudi v sadju. Folna kislina je potrebna za vsako telesno funkcijo, ki zahteva deljenje celic, pomaga pri tvorbi ključnih spojin za delovanje možganov in živčnega sistema, zato je še kako pomembna pri razvoju zarodka. Pomanjkanje folne kisline v nosečnosti je dejavnik tveganje za okvaro nevralne cevi, iz katere se razvijejo možgani, hrbtenjača, lobanja in vretenca.

Priporočen dnevni vnos folne kisline za odraslega človeka je 200 mikrogramov, kar lahko dosežemo z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Sodobna prehrana je zelo revna s hranili in mikroelementi, zato se vedno več govori o prehranskih dopolnilih.

Potrebe po folni kislini so v nosečnosti bistveno večje, prav tako med dojenjem. Dokazano je bilo, da dodajanje folne kisline pred zanositvijo in med nosečnostjo pomembno zmanjša možnost napake pri razvoju nevralne cevi. Zato se 3 mesece pred zanositvijo in prvo trimesečje nosečnosti, priporoča jemanje folne kisline 400 mikrogramov folne kisline ob uravnoteženi in pestri prehrani. Desetina prebivalstva ima genski zapis, ki ne omogoči dobrega delovanje encima, ki pretvori folno kislino iz hrane v obliko, ki jo telo lahko uporabi. Pri nekaterih posameznikih je dejavnost tega encima lahko zmanjšana tudi za 70 % V novejših prehranskih dopolnilih je zato folna kislina dodana že v obliki aktivne folne kisline.

Pomembno je dodajati tudi holin. Ta ima vlogo pri proizvajanju acetilholina, ki je živčni prenašalec in vpliva na delovanje živčevja in mišičevja. Izredno pomemben je za zgodnji razvoj možganov.

Nosečnice naj uživajo tudi hrano bogato z železom in kalcijem. Pri nosečnicah, pri katerih obstaja večje tveganje za pomanjkanje vitamina D3 ( holekalciferola ), se svetuje dodajanje v obliki prehranskih dopolnil. V času respiratornih okužb se priporoča nosečnicam dodajanje vitamina D3 1500-2000 IE .

Prav tako naj bi nosečnice uživale nenasičene maščobne kisline omega -3. Priporoča se dnevni vnos 200 mg DHA( dekozaheksaenojske kisline ), ki ga vnesejo z rednim uživanjem morskih rib enkrat do dvakrat na teden ( predvsem mastne morske ribe, kot so sardine, skuše, slaniki, losos). Če rib ne jedo, naj uživajo prehransko dopolnilo z omega -3 ali DHA.

Pri jemanju prehranskih dopolnil moramo biti zelo previdni, ker vsebujejo dodatke, ki niso priporočljivi, kot je na primer E171 ( titanov oksid ), katerega prepoved uporabe je stopila v veljavo z začetkom leta 2022.

Naloga ginekologov in sester v ginekoloških ambulantah je opozoriti ženske na pravilno jemanje prehranskih dopolnil in zdravega načina življena pred in med nosečnostjo.

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.