Lamisil sprej oz. dermalno pršilo 10 mg/g (30 ml)

Zdravilo Lamisil sprej oziroma dermalno pršilo je antimikotik, ki deluje tako, da uničuje glivice, ki povzročajo spremembe na koži. Uporablja se za atletsko stopalo, glivično okužbo kože v predelu dimelj in glivično okužba kože po telesu. Lamisil sprej cena znaša 13,96€.
Več...
Pakiranje 30 ml
13,96€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: pršilo, raztopina
Mesto uporabe: noge, roke, stopala, koža
Oznaka: glivice, okužba, okužba
Vsebnost: antimikotik
Zdravje: nega

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

terbinafinijev klorid

Kaj je zdravilo Lamisil dermalno pršilo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Lamisil dermalno pršilo je antimikotik, ki deluje tako, da uničuje glivice, ki povzročajo spremembe na koži.

Zdravilo Lamisil dermalno pršilo se uporablja za zdravljenje okužb kože, naštetih v nadaljevanju, pri katerih se pred uporabo tega zdravila ni potrebno posvetovati z zdravnikom:

 • atletsko stopalo* (tinea pedis),
 • glivična okužba kože v predelu dimelj* (tinea cruris),
 • glivična okužba kože po telesu* (tinea corporis).

Uporablja se tudi za zdravljenje glivične okužbe kože:

 • Pityriasis versicolor*.

*definicije so navedene v nadaljevanju.

Kako deluje zdravilo Lamisil dermalno pršilo in za kaj ga uporabljamo

Kako veste, da imate katero izmed zgoraj naštetih okužb?

Atletsko stopalo se pojavlja samo na stopalih (običajno na obeh, vendar ne vedno) in pogosto med prsti. Lahko se pojavi tudi na nartu, podplatu ali drugih delih stopala. Najpogostejša oblika atletskega stopala povzroča pokanje in luščenje kože, lahko pa se pojavijo tudi blago otekanje, mehurji ali vlažne razpoke. Uporabo zdravila Lamisil dermalno pršilo priporočamo pri atletskem stopalu, ki se pojavi med prsti.

Če imate glivično okužbo nohtov (glivice na nohtu in pod nohtom) z obarvanjem nohtov in spremembo v strukturi nohta (zadebelitev, luščenje v plasteh), se posvetujte s svojim zdravnikom, ker zdravilo Lamisil dermalno pršilo NI primerno za zdravljenje te okužbe. Za zdravljenje glivične okužbe nohtov je potrebno uporabiti zdravilo, ki vsebuje zdravilno učinkovino terbinafin v obliki tablet in ki vam ga lahko predpiše le zdravnik.

Glivična okužba kože v predelu dimelj se pojavlja na delih telesa, kjer je koža nagubana. Okužba povzroča srbečico, še posebej če je prisotna vlaga. To je pogosto v dimljah in na notranjih delih stegna, običajno se pojavi na obeh straneh, vendar je pogosto ena stran bolj prizadeta kot druga. Lahko se razširi naprej med nogami do zadnjice ali navzgor proti trebuhu. Pojavi se lahko tudi v kožnih gubah pod prsmi, pod pazduhami ali ostalih delih telesa, kjer je koža nagubana. Izpuščaj ima jasen rob, je lahko mehurjast in srbi.

Glivična okužba kože po telesu se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vendar pogosto na glavi, vratu, obrazu ali rokah. Navadno izgleda kot rdeč izpuščaj v obliki okroglih lis, ki se lahko tudi luščijo in srbijo.

Pityriasis versicolor se kaže kot lise na koži, ki se luščijo in postanejo bele zaradi izgube kožnega pigmenta. Lise so najbolj izrazite poleti, ko koža okoli njih normalno porjavi. Običajno se pojavi na trupu (od predela pod vratom do pasu), vratu in rokah. Okužba se v nekaj mesecih lahko ponovi, predvsem ob toplem vremenu in kadar se znojite.

Če niste prepričani, kaj je povzročilo okužbo pri vas, se pred uporabo zdravila Lamisil dermalno pršilo posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Ne uporabljajte zdravila Lamisil sprej oziroma dermalno pršilo
Če ste alergični na terbinafinijev klorid ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6 in na koncu poglavja 2).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Lamisil dermalno pršilo se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 • Zdravilo Lamisil dermalno pršilo je samo za zunanjo uporabo.
 • Zdravila Lamisil dermalno pršilo ne uporabljajte na obrazu.
 • Zdravila Lamisil dermalno pršilo ne uporabljajte v ustih in ga ne pogoltnite.
 • Izogibajte se uporabi zdravila na poškodovani koži, kjer alkohol lahko deluje dražeče. Če pomotoma pride v stik z očmi, jih je treba temeljito sprati s tekočo vodo.
 • Pršila ne vdihujte. Če zdravilo Lamisil dermalno pršilo pomotoma vdihnete in kakršno koli nelagodje ne mine, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Otroci in mladostniki
Uporaba zdravila Lamisil dermalno pršilo ni priporočljiva pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ker ni na voljo dovolj podatkov o varnosti in učinkovitosti.

Druga zdravila in zdravilo Lamisil dermalno pršilo
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo.

Medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano. Vseeno pa na zdravljeno kožo ne nanašajte drugih zdravil.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Zdravila Lamisil dermalno pršilo ne smete uporabljati med nosečnostjo, razen če je to nujno potrebno.

Zdravila Lamisil dermalno pršilo ne smete uporabljati med dojenjem, ker se terbinafin izloča v materino mleko. Dojenčki ne smejo priti v stik z zdravljeno kožo, vključno s prsmi pri dojenju.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Lamisil dermalno pršilo nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Zdravilo Lamisil dermalno pršilo vsebuje propilenglikol
Propilenglikol (E1520) lahko povzroči draženje kože. 

Kako uporabljati zdravilo Lamisil dermalno pršilo

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pomembno je, da zdravilo Lamisil dermalno pršilo uporabljate pravilno. Natančno upoštevajte navodila.

Navodila za uporabo
Odrasli:

 • Temeljito očistite in osušite obolelo mesto in okolico na koži ter si umijte roke.
 • Odstranite zaporko s plastenke s pršilom in jo obrnite navzdol.
 • Pred prvo uporabo nekajkrat pritisnite na pršilnik, dokler razpršek ne postane enakomeren.
 • Pršilnik lahko držite s pršilno odprtino obrnjeno navpično navzgor ali navzdol, tako da lažje dosežete prizadeto mesto.
 • Razpršite zadostno količino zdravila Lamisil dermalno pršilo, tako da z njim povsem navlažite obolelo mesto in okolico.
 • Z zaporko zaprite plastenko.
 • Po uporabi pršila si umijte roke, da ne prenesete okužbe na druge dele telesa ali na druge ljudi.

Če zdravite okužbo na pregibnih delih telesa, lahko zdravljeno mesto prekrijete z gazo, še zlasti ponoči. V tem primeru uporabite čisto gazo, vsakič ko nanesete pršilo.

Kako pogosto in koliko časa je potrebno uporabljati zdravilo Lamisil dermalno pršilo
Zdravilo Lamisil dermalno pršilo nanašajte na obolelo mesto, kot je navedeno:

 • atletsko stopalo: nanašajte enkrat na dan, 1 teden;
 • glivične okužbe kože v predelu dimelj in po telesu: nanašajte enkrat na dan, 1 teden;
 • pityriasis versicolor: nanašajte dvakrat na dan, 1 teden.

Zdravilo Lamisil dermalno pršilo uporabljajte en teden, tudi če se stanje izboljša v nekaj dneh. Okužbe običajno navidezno izzvenijo v nekaj dneh, vendar se lahko znova pojavijo, če pršila ne nanašate redno ali če z nanašanjem predčasno prenehate.

Z uporabo zdravila Lamisil dermalno pršilo se bo stanje vaše kože izboljšalo v nekaj dneh. Kljub temu pa celoten proces zdravljenja poškodovane kože traja dlje, tudi po tem ko je okužba že izginila, morda celo 4 tedne. Zdravilo Lamisil dermalno pršilo bo delovalo tudi po tem, ko boste z zdravljenjem zaključili.

Čeprav pršila ne boste več uporabljali, bi se moralo stanje izboljševati.

Če po 2 tednih ne opazite nobenega izboljšanja, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih
Uporaba zdravila Lamisil dermalno pršilo ni priporočljiva pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ker ni na voljo dovolj podatkov o varnosti in učinkovitosti.

Starejši bolniki
Ni podatkov, ki bi nakazovali, da starejši bolniki potrebujejo drugačne odmerke ali da bi se pri njih pojavili drugačni neželeni učinki kot pri mlajših bolnikih.

Pomoč pri zdravljenju
Za boljši učinek zdravljenja redno umivajte obolelo mesto. Osušite ga previdno brez drgnjenja, z nežnim brisanjem. Čeprav je okuženo mesto lahko srbeče, ga ne praskajte, saj lahko s tem povzročite dodatno škodo in upočasnite proces zdravljenja ali razširite okužbo.

Uporabljajte svojo brisačo in oblačila in jih ne delite z drugimi, saj se okužbe zlahka prenašajo. Da bi zaščitili sebe pred ponovno okužbo, oblačila in brisače pogosto perite.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Lamisil dermalno pršilo, kot bi smeli
Če ste vi ali kdo drug pomotoma zaužili nekaj zdravila Lamisil dermalno pršilo, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo svetoval, kaj storiti.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Lamisil dermalno pršilo
Če ste pozabili nanesti zdravilo Lamisil dermalno pršilo, ga nanesite takoj, ko je to mogoče, in nato nadaljujte z uporabo pršila kot običajno. Če se spomnite šele ob času naslednjega nanosa, nanesite običajno količino zdravila Lamisil dermalno pršilo in nadaljujte z uporabo kot običajno. Ne nanesite dvojnega odmerka, če ste pozabili nanesti prejšnji odmerek.

Uporabljajte zdravilo Lamisil dermalno pršilo, kot je predpisano. To je pomembno, saj se z izpuščanjem odmerkov poveča tveganje za ponovitev okužbe.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kaj še lahko naredite
Z rednim umivanjem ohranjajte okuženo mesto čisto. Osušite ga previdno brez drgnjenja, vendar z nežnim brisanjem. Čeprav je okuženo mesto lahko srbeče, ga ne praskajte, saj lahko s tem povzročite več škode in upočasnite proces zdravljenja ali razširite okužbo.
Uporabljajte svojo brisačo in oblačila in jih ne delite z drugimi, saj se okužbe zlahka prenašajo. Da bi zaščitili sebe pred ponovno okužbo, oblačila in brisače pogosto perite.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust. Popust vam bo obračunan v košarici. Akcija poteka od 29. 9. do 2. 10. 2023. Akcija ne velja za pakete izdelkov Vichy in La Roche-Posay.