Canesten krema 10 mg/g (20 g)

Nasveti za preprečevanje okužb nožnice. Ojoj, imam okužbo nožnice. Glivice na stopalih in nohtih.
Zdravilo Canesten je protiglivično zdravilo za lokalno zdravljenje. Vsebuje zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.
Več...
Pakiranje 20 g
5,94€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: krema
Mesto uporabe: koža, noge, roke, stopala, prsi, telo
Oznaka: glivice, srbenje, okužba
Vsebnost: antimikotik
Zdravje: nega

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

klotrimazol

Zdravilo Canesten krema 10 g in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Canesten je protiglivično zdravilo za lokalno zdravljenje. Vsebuje učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.

Zdravilo Canesten uporabljamo za zdravljenje:

 • glivične okužbe stopal (tinea pedum ali »atletsko stopalo«) in rok (tinea manuum), ki se kaže kot pojav mehurčkov in luščenja kože na stopalih oziroma dlaneh ter tudi med prsti. Na prizadetih delih koža razpoka, lahko se pojavijo srbenje, vnetje in oteklina;
 • glivične okužbe kože na trupu, udih, kožnih pregibih (tinea corporis) in dimljah (tinea inguinalis), ki se kaže kot ovalne, rdeče, obročaste lise, ki se širijo in so na sredini svetlejše;
 • glivične okužbe kože, imenovane pityriasis versicolor, ki se kaže kot pojav lis različnih barv npr. rumenorjave, rožnate ali svetlejše od barve kože. Lise se lahko drobno luščijo in redko srbijo;
 • okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida. Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda; Canesten krema za moške je nepogrešljiva. 
 • bakterijske okužbe kože, imenovane eritrazma, ki se kaže kot rdečerjave ali rožnate lise in se običajno pojavi v pregibih kože (pod pazduho, pod prsmi ali v dimljah) in je dolgotrajna (kronična) okužba.

Kako se uporablja Canesten krema?

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo.

Zdravilo Canesten je namenjeno samo za uporabo na koži (za dermalno uporabo). Prizadeto mesto pred nanosom kreme umijte in posušite.

Odmerjanje 
2- do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na prizadete dele kože in jo previdno vtrite. Večinoma zadostuje že majhna količina kreme (½ cm) za površino, veliko kot dlan.

Za zagotovitev popolne ozdravitve je treba zdravljenje nadaljevati glede na okužbe, ki so navedene spodaj (glejte Trajanje zdravljenja), čeprav simptomi izginejo.

Trajanje zdravljenja 
Trajanje zdravljenja je odvisno od vrste okužbe in od časa, v katerem izginejo simptomi okužbe. Simptomi običajno izginejo, če traja zdravljenje:

 • glivične okužbe rok, nog, kože na trupu, pregibov: 3 do 4 tedne
 • okužbe, imenovane eritrazma: 2 do 4 tedne
 • okužbe, imenovane pityriasis versicolor: 1 do 3 tedne
 • glivične okužbe spolovil: 1 do 2 tedna 

Če po 4 tednih zdravljenja ne opazite izboljšanja simptomov, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Canesten

Zdravila Canesten krema ne uporabljajte
Če ste alergični na klotrimazol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6 v Originalnih PDF navodilih).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Canesten se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Canesten:

 • če ste alergični na pomožni snovi zdravila Canesten - cetil in stearil alkohol,
 • če zdravilo uporabljate za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil in hkrati uporabljate kontracepcijska sredstva iz lateksa (npr. diafragmo ali kondom), lahko zdravilo Canesten krema zmanjša učinkovitost zaščite teh izdelkov. Ta učinek po koncu zdravljenja izgine.
 • izogibajte se stiku zdravila z očmi. Zdravila ne pogoltnite.

Druga zdravila in zdravilo Canesten
Ni znano, ali bi lahko prišlo do medsebojnega delovanja med zdravilom Canesten in drugimi zdravili.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden uporabite to zdravilo.

Nosečnost
V prvem trimesečju nosečnosti se je uporabi tega zdravila bolje izogibati.

Dojenje
Med zdravljenjem s tem zdravilom morate prenehati z dojenjem.

Plodnost
Študij učinkov tega zdravila na plodnost pri ljudeh niso izvedli.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo nima vpliva ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Canesten vsebuje cetil in stearilalkohol, ki lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Kaj še lahko naredite za zdravljenje okužbe?
Perilo, oblačila in brisače, ki pridejo v stik s prizadetim delom, je treba zamenjati vsak dan. To bo pomagalo pri zdravljenju in preprečilo okužbo drugih delov telesa in drugih ljudi.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Canesten, kot bi smeli
Malo verjetno je, da bi po enkratni uporabi na koži prišlo do prevelikega odmerjanja, zato tveganja za akutno zastrupitev ni. Specifičnega protistrupa ni.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Canesten, ga uporabite takoj, ko se spomnite. Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Canesten
Če želite okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati predčasno ali takoj, ko izginejo simptomi okužbe. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj še lahko naredite pri glivičnih okužbah?

Perilo, oblačila in brisače, ki pridejo v stik s prizadetim delom, je treba zamenjati vsak dan. To bo pomagalo pri zdravljenju s Canestenom in preprečilo okužbo drugih delov telesa in drugih ljudi.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje. Akcija velja tudi na akcijska pakiranja izdelkov Eucerin. Akcija bo poteka od 13. 5. do 20. 5. 2024