Canesten 1 500 mg, mehka vaginalna kapsula + aplikator (1 kapsula + 1 aplikator)

Zdravilo Canesten1 se uporablja za zdravljenje okužb nožnice in zunanjega ženskega spolovila, ki jih povzročajo mikroorganizmi, občutljivi na klotrimazol. Okužbe običajno povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida). Simptomi vključujejo srbenje, pekoč občutek in gost, bel do rumenkast izcedek iz nožnice brez vonja (podoben skuti), pordelost, oteklino in bolečino.
Več...
Pakiranje 1 kapsula + 1 aplikator
8,81€

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

klotrimazol

Kaj je zdravilo Canesten1 in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Canesten1 vsebuje učinkovino klotrimazol, ki spada v skupino imidazolov. Deluje proti glivicam (uničuje glivice in zavira njihovo rast) in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom (dermatofitom, kvasovkam in plesnim).

Zdravilo Canesten1 se uporablja za zdravljenje okužb nožnice in zunanjega ženskega spolovila, ki jih povzročajo mikroorganizmi, občutljivi na klotrimazol. Okužbe običajno povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida). Simptomi vključujejo srbenje, pekoč občutek in gost, bel do rumenkast izcedek iz nožnice brez vonja (podoben skuti), pordelost, oteklino in bolečino.

To zdravilo se uporablja pri odraslih in mladostnicah, starih 16 let ali več

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Canesten1

Ne uporabljajte zdravila Canesten1:

  • če ste alergični na klotrimazol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Canesten1 se posvetujte z zdravnikom če imate:

  • prvič vaginalno okužbo,
  • vaginalno okužbo v prvem trimesečju nosečnosti, 
  • ponavljajoče se okužbe (več kot dve okužbi v zadnjih šestih mesecih),
  • zvišano telesno temperaturo (38 °C ali več),
  • bolečine v spodnjem delu trebuha, bolečine v hrbtu,
  • neprijeten vonj izcedka iz nožnice,
  • slabost (siljenje na bruhanje),
  • krvavitev iz nožnice in/ali sočasno bolečino v ramenih.

Med menstruacijo zdravljenje z zdravilom Canesten1 ni priporočljivo. Zdravljenje je treba zaključiti pred začetkom menstruacije.

Hkrati z zdravilom Canesten1 ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali drugih izdelkov za vaginalno uporabo.

Med uporabo zdravila se izogibajte spolnim odnosom, ker se okužba lahko prenese na vašega spolnega partnerja.

Če ima vaš spolni partner simptome glivične okužbe, jih je treba sočasno zdraviti. Zdravljenje spolnih partnerjev lahko pomaga preprečiti ponovno okužbo.

Kontracepcijske lastnosti izdelkov iz lateksa, kot so kondomi in diafragme, se lahko zmanjšajo.

Zdravila Canesten1 ne smete zaužiti.

Otroci in mladostniki
Zdravilo Canesten1 se pri mladostnicah, mlajših od 16 let, ne sme uporabljati brez zdravniškega recepta.

Druga zdravila in zdravilo Canesten1
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Če jemljete takrolimus ali sirolimus (zdravili, ki se uporabljata za preprečevanje zavračanja presajenih organov), o tem obvestite zdravnika.

Koncentracija nekaterih zdravil se lahko poveča, če se uporabljajo sočasno z zdravilom Canesten1. Vendar je pri enkratnem 500-miligramskem odmerku malo verjetno, da bi se to zgodilo. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če niste prepričani glede sočasne uporabe tega zdravila z zdravilom Canesten1.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost:
V prvem trimesečju nosečnosti se pred uporabo klotrimazola posvetujte z zdravnikom. Med nosečnostjo ne smete uporabljati priloženega aplikatorja. Mehko vaginalno kapsulo vstavite v nožnico s prstom, da preprečite poškodbe materničnega vratu.

Dojenje
Zdravilo Canesten1 lahko uporabljate med dojenjem. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Canesten1 nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Kako uporabljati zdravilo Canesten1
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. 

Priporočeni odmerek je:

  • ena mehka vaginalna kapsula; vstavite jo globoko v nožnico (kot en odmerek) zvečer.

Zdravljenje lahko ponovimo. Če pa okužba traja ali se ponavlja, lahko to kaže na resnejše stanje in se je treba posvetovati z zdravnikom.

Navodila za uporabo
Mehko vaginalno kapsulo je treba pred spanjem vstaviti čim globlje v nožnico s priloženim aplikatorjem, najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu.

1. Izvlecite bat aplikatorja, dokler se ne ustavi. V aplikator vstavite mehko vaginalno kapsulo.
2. Z nežnim zasukom aplikatorja mehko vaginalno kapsulo trdno namestite v držalo aplikatorja.
3. Aplikator z vstavljeno kapsulo vstavite čim globlje v nožnico. To je najlažje doseči, če ležite na hrbtu z nekoliko skrčenimi nogami. Potisnite bat v notranjost aplikatorja. Odstranite aplikator s pritisnjenim batom.

Vstavljanje mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja:
Če ste noseči, vstavite mehko vaginalno kapsulo v nožnico s prsti.

Trajanje zdravljenja
Zdravilo Canesten1 se uporablja v enkratnem odmerku. Če se simptomi po 7 dneh od začetka zdravljenja ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom, da se prepričate o vzroku okužbe. Če se simptomi poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust. Popust vam bo obračunan v košarici. Akcija poteka od 29. 9. do 2. 10. 2023. Akcija ne velja za pakete izdelkov Vichy in La Roche-Posay.