Veseli nas, da ste izbrali Petrolovo pot do Lekarnarja

Če označite polje podajate izrecno soglasje, da bo PETROL d.d., Ljubljana vaše posredovane osebne podatke obdeloval, za namene trženja. Podano soglasje lahko kadarkoli prekličete. Več.
Stranka z izpolnitvijo in potrdilom obrazca poda izrecno soglasje, da Petrol kot upravljavec zbirke osebnih podatkov zbira in obdeluje osebne podatke in sicer za naslednje kategorije osebnih podatkov: podatke, ki se nanašajo na imetnika, med drugim: ime in priimek, kraj, ulica in hišna številka, poštna številka in pošta, telefon, elektronski naslov, podatke o gospodinjstvu, velikosti stanovanja, o poslovni dejavnosti, načinu plačila in predvidenem roku nakupa novega izdelka, o ogrevanju, spolu, datumu rojstva, zaposlitvenem statusu, vrsti stavbe. Stranka s potrdilom podaja soglasje, da Petrol za potrebe segmentiranega in ciljnega trženja obdeluje vse podatke, ki jih hrani o posamezniku in jih je pridobil ob njegovih nakupih, sklepanju pogodb ali med drugimi oblikami interakcije s potrošnikom.

Stranka z ustrezno izpolnitvijo in potrdilom soglaša, da Petrol te podatke obdeluje in zbira za spodaj naštete namene: statističnih obdelav, pošiljanja ponudb, izvajanja trženjskih raziskav, pošiljanja oglasnih gradiv, obveščanja o novostih v dobaviteljevi ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev, določanja odjemalčevega okvira porabe, obdelave preteklega nakupnega obnašanja, za telefonsko in pisno anketiranje, izgradnje baze podatkov za potrebe upravljanja odnosov s kupci, neposrednega, segmentiranega in ciljnega trženja.

Stranka lahko kadarkoli prekliče dovoljenje za pošiljanje oglasnega gradiva, obveščanja o novostih v ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev. Dovoljenje se lahko prekliče pisno na naslov: Petrol d.d., Ljubljana, Dunajska 50, 1000 Ljubljana, s pripisom Petrol klub, na elektronskem naslovu klub@petrol.si ali na brezplačni telefonski številki 080 22 66. Odjava je možna tudi s klikom ob vsakokratnem elektronskem pošiljanju oglasnih sporočil ali v primeru brezplačnega SMS sporočila s SMS sporočilom »Petrol stop« ali »Stop« na številko 4246.

Petrol zagotavlja, da bo prejete osebne podatke stranke in vse ostale podatke obdelane pri uresničevanju svojih zakonitih interesov, ki prevladajo nad interesi stranke, ščitil pred nepooblaščenim razkritjem in posredovanjem nepooblaščenim tretjim osebam, in sicer v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Petrol bo hranil osebne podatke do preklica soglasja za obdelovanje osebnih podatkov. Podatki o poslanih oglasnih sporočilih se hranijo do preklica dovoljenja za pošiljanje reklamnih sporočil. Stranka z dano privolitvijo hkrati soglaša in pooblašča Petrol, da za namene: določene v teh pravilih, posreduje podatke o stranki svojim podizvajalcem na ozemlju Republike Slovenije, s katerimi ima sklenjene pogodbe o obdelavi podatkov in ki podatke obdelujejo v njegovem imenu in za njegov račun, navedene zgoraj, posreduje svojim odvisnim, pridruženim ter skupaj obvladovanim družbam dane imetnikove osebne podatke. Družbe iz te alineje so navedene na strani http://www.petrol.si/o-podjetju/petrol/skupina-petrol. Stranka s potrdilom tega obrazca soglaša, da je seznanjen z vsemi relevantnimi pravicami, kot so npr.: pravica do vpogleda, prepisa, kopiranja, popravkov, blokiranja in izbrisa njegovih osebnih podatkov, v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Manj.
Close icon

Glivice na stopalih in nohtih

Glivice na stopalih in nohtih - Slika 1

Glivično obolenje najraje prizadane telesne predele, ki nudijo ugodne pogoje za življenje mikroorganizmov. Glivice za svoj obstoj potrebujejo temno, vlažno in zmerno toplo okolje, zaradi česar jih pogosto najdemo pri ljudeh in živalih. Pri njih izzovejo draženje, rdečico in luščenje kože, v nekaterih primerih pa tudi hujše srbenje in luščenje kože, celo mehurjenje in otekline.

Okužba z glivicami
Najpogosteje se okužba z glivicami pojavi v toplejšem času, saj so stopala takrat bolj izpostavljena, ker pa jih najdemo povsod, kjer so zagotovljeni pogoji za njihov obstoj, nas lahko doletijo skozi celo leto. Tako je tudi v zimskem času, ko prehajamo iz mrzlega na toplo, ali pa pri ljudeh, ki so obuti večji del dneva, možnost pojava glivic visoka. Možnost za okužbo z glivicami  je povečana pri diabetikih, zaradi izrazitejših kožnih gub pa tudi pri debelih ljudeh. Sicer glivice najpogosteje najdemo med prsti na nogah, ob nohtih, pod dojkami, v dimljah in, kot rečeno, v kožnih gubah.

Za okužbo na nohtih in stopalih so najbolj zaslužne glivice iz skupine dermatofitov, v nekaterih primerih pa težave povzročajo tudi kvasovke in plesni. Nohte prizadanejo na različne načine, lahko pa privedejo tudi do tega, da noht odstopi. Ob okužbi noht spremeni barvo na rumenkasto - to je še posebej vidno ob robovih nohta - na določenih mestih se odebeli, značilna za okužbo pa sta tudi lomljenje in krušenje nohta. Ko glivice napadejo stopalo, to pomeni luščenje in srbenje kože, v določenih primerih tudi hujše izpuščaje, mehurje in razpoke na koži. Najbolj prizadeto mesto na stopalih so zagotovo predeli med prsti.

Dermatofite ločimo na zoofilne in antropofilne. Prvi se na ljudi prenašajo iz živali, predvsem mačk, v nekaterih primerih tudi psov. Okužba nastane v stiku z okuženo živaljo, ki jo je treba v takšnem primeru peljati k veterinarju. V Sloveniji beležimo kar visoko razširjenost glivičnih obolenj zaradi stikov z živalmi, najpogosteje okuženi pa so otroci (mikrosporija, najpogosteje okužba z glivo Microsporum canis). Antropofilni dermatofiti so prilagojeni človeški roževini in se med ljudmi prenašajo neposredno ali posredno, prek okuženih površin.

Preventiva in zdravljenje
Glivicam se lahko izognemo že, če smo malo bolj previdni ob stiku s površinami, kjer se glivice pogosto pojavljajo. To so predvsem tuši, kadi, bazeni, savne, slačilnice in podobno. Tam se izogibamo neposrednemu stiku s površino, torej nismo bosi, mokre noge pa si vedno temeljito obrišemo, še posebej med prsti. Dober razlog za nastanek glivične okužbe je lahko tudi neprimerna obutev. Pretesna, nezračna obutev in obutev iz sintetike lahko moti prekrvavitev nog in poškoduje nohte, kar poveča njihovo ranljivost za okužbe, hkrati pa nudi možnost za obstoj mikroorganizmov. Ni odveč pripomniti, da je za okužbo dovolj že le deljenje obutve z osebo, ki ima glivice.

Ko se okužba pojavi, si lahko do določene mere pomagamo tudi sami. Ključ je v higieni in redni skrbi za obutev. Stopala je pred prekomernim potenjem potrebno zaščititi s sredstvi kot so pudri, kreme ali geli, umivati pa jih je priporočljivo s preparati, ki imajo visok pH. Nogavice in brisače ter preostal tekstil, ki pride v stik z okužbo, je potrebno prekuhavati, obutev pa redno dezinficirati ter tako preprečiti naselitev mikroorganizmom. Na voljo so pršila, pudri ter kroglice za nego obutve.

V primeru, ko takšne oblike samopomoči ne zaležejo, je potrebna pomoč z zdravili, ki delujejo neposredno na glivično okužbo. Za učinkovito in trajno odpravo težav je nujno speljati celotno kuro, ki jo predpisuje določen pripravek, saj so glivice lahko prisotne na koži tudi brez zunaj vidnih znakov. Ob vsakem dvomu glede poteka okužbe ni odveč obiskati tudi zdravnika, ki presodi glede potrebe po drugih oblikah zdravljenja.

Lekarnar.com