Glivice na stopalih in nohtih

glivice na nogah

Glivično obolenje najraje prizadane telesne predele, ki nudijo ugodne pogoje za življenje mikroorganizmov. Zelo pogoste so, na primer, glivice na nogah, še posebej pa glivice na nogah med prsti, kjer mikroorganizmi najdejo toplo in vlažno zatočišče.

Glivice za svoj obstoj potrebujejo temno, vlažno in zmerno toplo okolje, zaradi česar jih pogosto najdemo pri ljudeh in živalih. Pri njih izzovejo draženje, rdečico in luščenje kože, v nekaterih primerih pa tudi hujše srbenje in luščenje kože, celo mehurjenje in otekline.

Glivične okužbe v toplejšem času

Najpogosteje se okužba z glivicami pojavi v toplejšem času, saj so stopala takrat bolj izpostavljena, ker pa jih najdemo povsod, kjer so zagotovljeni pogoji za njihov obstoj (poznamo tudi glivice na podplatih), nas lahko doletijo skozi celo leto.

glivice na nohtih

Tako je tudi v zimskem času, ko prehajamo iz mrzlega na toplo, ali pa pri ljudeh, ki so obuti večji del dneva, možnost pojava glivic na nogah visoka. Možnost za nožno okužbo z glivicami  je povečana pri diabetikih, zaradi izrazitejših kožnih gub pa tudi pri debelih ljudeh. Sicer glivice najpogosteje najdemo med prsti na nogah, ob nohtih, pod dojkami, v dimljah in, kot rečeno, v kožnih gubah.

Glivice na nogah (nohti, stopala, med prsti)

Za okužbo na nohtih in stopalih so najbolj zaslužne glivice iz skupine dermatofitov, v nekaterih primerih pa težave povzročajo tudi kvasovke in plesni. Nohte prizadanejo na različne načine, lahko pa privedejo tudi do tega, da noht odstopi.

glivice na nogah med prsti

Ob okužbi noht spremeni barvo na rumenkasto - to je še posebej vidno ob robovih nohta - na določenih mestih se odebeli, značilna za okužbo pa sta tudi lomljenje in krušenje nohta. Ko glivice na nogah napadejo stopalo, to pomeni luščenje in srbenje kože, v določenih primerih tudi hujše izpuščaje, mehurje in razpoke na koži. Najbolj prizadeto mesto na stopalih so zagotovo predeli med prsti.

 

Kako se naležemo glivic?

Dermatofite ločimo na zoofilne in antropofilne. Prvi se na ljudi prenašajo iz živali, predvsem mačk, v nekaterih primerih tudi psov. Okužba nastane v stiku z okuženo živaljo, ki jo je treba v takšnem primeru peljati k veterinarju.

V Sloveniji beležimo kar visoko razširjenost nožnih glivičnih obolenj zaradi stikov z živalmi, najpogosteje okuženi pa so otroci (mikrosporija, najpogosteje okužba z glivo Microsporum canis). Antropofilni dermatofiti so prilagojeni človeški roževini in se med ljudmi prenašajo neposredno ali posredno, prek okuženih površin.

Preventiva in zdravljenje okužb z glivicami

Glivicam na nogah se lahko izognemo že, če smo malo bolj previdni ob stiku s površinami, kjer se glivice pogosto pojavljajo. To so predvsem tuši, kadi, bazeni, savne, slačilnice in podobno.

glivična okužba stopal

Tam se izogibamo neposrednemu stiku s površino, torej nismo bosi, mokre noge pa si vedno temeljito obrišemo, še posebej med prsti. Dober razlog za nastanek glivične okužbe nog je lahko tudi neprimerna obutev.

Pretesna, nezračna obutev in obutev iz sintetike lahko moti prekrvavitev nog in poškoduje nohte, kar poveča njihovo ranljivost za okužbe, hkrati pa nudi možnost za obstoj mikroorganizmov. Ni odveč pripomniti, da je za okužbo dovolj že le deljenje obutve z osebo, ki ima glivice.

Za glivice na nohtih se uporabljaljo različne učinkovine. Terbinafin, ki ga vsebuje Lekov Exoter, je ena izmed mnogih učinkov, ki se uporabljajo proti glivicam.

Samopomoč ob glivični okužbi (visok pH, kreme, geli)

Ko se okužba pojavi, si lahko do določene mere pomagamo tudi sami. Ključ je v higieni in redni skrbi za obutev. Stopala je pred prekomernim potenjem potrebno zaščititi s sredstvi kot so pudri, kreme ali geli, umivati pa jih je priporočljivo s preparati, ki imajo visok pH.

Nogavice in brisače ter preostal tekstil, ki pride v stik z okužbo, je potrebno prekuhavati, obutev pa redno dezinficirati ter tako preprečiti naselitev mikroorganizmom. Na voljo so pršila, pudri ter kroglice za nego obutve.

V primeru, ko takšne oblike samopomoči ne zaležejo, je potrebna pomoč z zdravili, ki delujejo neposredno na glivično okužbo. Za učinkovito in trajno odpravo težav je nujno speljati celotno kuro, ki jo predpisuje določen pripravek, saj so glivice lahko prisotne na koži tudi brez zunaj vidnih znakov.

Ob vsakem dvomu glede poteka okužbe ni odveč obiskati tudi zdravnika, ki presodi glede potrebe po drugih oblikah zdravljenja.

Lekarnar.com