Lekadol 500 mg tablete, 20 tablet

Lekadol tablete vsebujejo 500 mg paracetamola, ki lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo (vročino). Protibolečinske tablete Lekadol ne dražijo želodčne sluznice, so primerne za nosečnice (več v nadaljevanju), potrebno se je držati odmerjanja, ki določuje koliko Lekadol tablet na dan smemo zaužiti.
Več...
Pakiranje
3,44€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

paracetamol

Zdravilo Lekadol tablete in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo LEKADOL vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo LEKADOL ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku.

Zdravilo LEKADOL lahko jemljete pri:

 • blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
 • bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
 • revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
 • bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
 • zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.

Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let.

Koliko Lekadol tablet na dan se sme vzeti in navodila za jemanje

Pri jemanju zdravila Lekadol natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da tableto zaužijete vsaj 1 uro pred jedjo, da dosežete hitrejši učinek. Odmerjanje je navedeno spodaj. Priporočenega odmerka ne smete preseči.

Odmerjanje pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let
Vzamete lahko 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti, med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 8 tablet (4 g paracetamola) na dan; to pomeni, da se sme vzeti največ 8 Lekadolov na dan.

Odmerjanje pri otrocih, starih 6 do 12 let
Zaužijejo lahko ½ do 1 tableto na vsake 4 do 6 ur. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 4 tablet (2 g paracetamola) na dan.

Odmerjanje pri otrocih, mlajših od 6 let
Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je na voljo paracetamol v oblikah, ki so namenjene tej starostni skupini.

Za lajšanje bolečin lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 7 dni, otrokom pa ga lahko dajajte največ 5 dni. Če se stanje po tem času ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Za zniževanje zvišane telesne temperature lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 3 dni. Tudi otrokom ga ne smete dajati dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Lekadol in nosečnost, plodnost in dojenje

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Zdravilo LEKADOL se lahko uporablja med nosečnostjo. Če ste noseči, morate vzeti najmanjši možen odmerek Lekadola, ki lajša bolečino in/ali zvišano telesno temperaturo, in ga uporabljati najkrajši možen čas. Posvetujte se z zdravnikom ali babico, če bolečina ne mine in/ali se telesna temperatura ne zniža ali če morate zdravilo vzeti pogosteje.

Lekadol Zdravila ne uporabljajte:

 • če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate hujše motnje delovanja jeter.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila LEKADOL se posvetujte z zdravnikom:

 • če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
 • če imate motnje delovanja ledvic,
 • če imate redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat-dehidrogenaza),
 • če vsak dan zaužijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan).

Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebej potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni. Če bodo pri vas opravili laboratorijske preiskave, obvestite zdravnika, da jemljete zdravilo LEKADOL, saj paracetamol lahko vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

Druga zdravila in zdravilo LEKADOL

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Še posebej pomembno je, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če jemljete:

 • zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo okvare jeter.
 • izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročita okvare jeter.
 • zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužb z virusom HIV), saj lahko ob sočasnem jemanju s paracetamolom povzroči krvne spremembe. Sočasno se ju sme jemati le po nasvetu zdravnika.
 • kloramfenikol (zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb), saj se iz telesa lahko ob sočasnem jemanju paracetamola podaljša čas izločanja kloramfenikola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola pa se zveča.
 • holestiramin (zdravilo za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (zdravilo za preprečevanje črevesnih krčev) ali medicinsko oglje, saj zmanjšajo delovanje paracetamola.
 • metoklopramid ali domperidon (zdravilo za preprečevanje slabosti in bruhanja), saj se lahko zveča delovanjeparacetamola.
 • zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante, npr. varfarin). Zdravilo LEKADOL lahko jemljete občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vendar dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi mora biti pod zdravniškim nadzorom.
 • probenecid (zdravilo za zdravljenje protina), saj se ob sočasnem jemanju podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa, zato se možnost pojava neželenih učinkov paracetamola zveča.

Sočasno z zdravilom LEKADOL NE JEMLJITE:

 • drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola.
 • drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, salicilamid).

Zdravilo LEKADOL skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med zdravljenjem z zdravilom LEKADOL ne uživajte alkoholnih pijač, saj lahko zvečajo nevarnost za poškodbe jeter in krvavitve v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli.

Zdravilo LEKADOL vsebuje metilparahidroksibenzoat (E218) in propilparahidroksibenzoat (E216), ki lahko povzročita alergijske reakcije (lahko zapoznele).

lekadol navodila

Blank slika

Druge oblike

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Izdelki La Roche-Posay za zaščito kože telesa so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€.

Izdelki La Roche-Posay za zaščito kože telesa so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€.

Izdelki La Roche-Posay Anthelios za zaščito kože telesa so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€. Brezplačna dostava vam bo obračunana v 3. koraku v košarici. Akcija traja pd 8. 6. do 22. 6. 2023. Brezplačna dostava velja le na področju Slovenije. Akcija ne velja ...