Pikovit tablete (30 obloženih tablet)

Z obloženimi tabletami zdravila Pikovit zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih, kalciju in fosforju ter nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo.
Več...
Pakiranje 30 pastil
4,98€

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

vitaminsko-mineralne obložene tablete

Kaj je zdravilo Pikovit in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Pikovit vsebuje deset najpomembnejših vitaminov ter kalcij in fosfor. Vitamini so snovi visoke biološke vrednosti, ki sodelujejo pri uravnavanju številnih biokemičnih procesov v organizmu. Pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter delovanju živčnega sistema sodelujejo vitamini skupine B (B1, B2, B6, pantotenska kislina in nikotinamid). Za razvoj epitelnih celic in sintezo vidnega pigmenta je potreben vitamin A. Vitamin D uravnava porabo kalcija in omogoča pravilno mineralizacijo kosti in zob. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa in sodeluje pri mnogih oksido-redukcijskih procesih v organizmu. Kalcij in fosfor sta glavni gradbeni sestavini kosti in zob.

Obložene tablete zdravila Pikovit so različno obarvane zaradi videza, vendar se po vsebnosti ne razlikujejo.

Z obloženimi tabletami zdravila Pikovit zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih, kalciju
in fosforju ter nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna
prehrana) ne zadoščajo.

Zdravilo Pikovit je zelo prijetnega okusa in je namenjeno predvsem otrokom:

  • pri pomanjkanju apetita,
  • pri preutrujenosti šolskih otrok,
  • kot dodatek po zdravljenju z antibiotiki,
  • kot vitaminsko mineralno dopolnilo k hrani.

Zdravilo Pikovit ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zato je pomembno poskrbeti, da je otrokova prehrana taka tudi med jemanjem zdravila Pikovit.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Pikovit
Ne jemljite zdravila Pikovit:

  • če ste alergični na zdravilne učinkovine ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
  • če imate znano hipervitaminozo A in D ter hiperkalciemijo.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Pikovit se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

  • če ste sladkorni bolnik, zdravilo Pikovit lahko jemljete, vendar morate upoštevati, da dnevni odmerek vsebuje od 2,4 g do 4,2 g sladkorja. Vsaka obložena tableta vsebuje 0,6 g sladkorja.

Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminskih, vitaminsko mineralnih in/ali mineralnih pripravkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Otrokom do 4. leta starosti zdravila Pikovit ne priporočamo.

Druga zdravila in zdravilo Pikovit
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Zdravilo Pikovit medsebojno učinkuje z nekaterimi drugimi zdravili (npr. s tetraciklinskimi in kinolonskimi antibiotiki in s holestiraminom), zato se lahko njegov učinek ali pa učinek teh zdravil poveča ali zmanjša.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Nosečnice in doječe matere lahko jemljejo vitamine in minerale po zdravnikovem nasvetu. Vitaminski odmerki v zdravilu Pikovit so prilagojeni otrokom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja motornih vozil in strojev. Zdravilo ne vpliva na motorične sposobnosti otrok.

Zdravilo Pikovit vsebuje laktozo, saharozo, glukozo, sorbitol (E420) ter azo barvila oranžno
rumeno S (E110), rdeče 4R (E124) in kinolinsko rumeno (E104).

Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravilo Pikovit vsebuje 134,20 mg sorbitola v eni obloženi tableti. Sorbitol je vir fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev ali če so pri vas ugotovili dedno intoleranco za fruktozo, redko genetsko bolezen, pri kateri ne morete razgraditi fruktoze, se posvetujte z zdravnikom preden vi (ali vaš otrok) vzamete ali dobite to zdravilo.

Azo barvila E110, E124 in E104 lahko povzročijo alergijske reakcije. Lahko imajo neželen vpliv na
aktivnost in pozornost pri otrocih.

Kako jemati zdravilo Pikovit
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Običajni odmerek za otroke od 4. do 6. leta je: 4-krat, največ 5-krat na dan po 1 obloženo tableto, za otroke od 7. do 14. leta: 5-krat, največ 7-krat na dan po 1 obloženo tableto. Obloženo tableto naj otrok raztopi v ustih.

Pri pomanjkanju apetita naj zdravilo Pikovit jemlje 2 meseca, pri drugih težavah pa občasno po potrebi.

Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Pikovit, kot bi smeli
Pri priporočenem odmerjanju ni pričakovati zastrupitve. Dolgotrajno jemanje zelo velikih odmerkov lahko povzroči hipervitaminozo vitamina A in D, čeprav je pri uživanju obloženih tablet možnost prevelikega odmerjanja minimalna. Simptomi hipervitaminoze A po kratkotrajnem jemanju velikih odmerkov vitamina A so bolečine v trebuhu, anoreksija, bruhanje, zamegljen vid, glavobol, nekoordinirani gibi in rdečica kože. Dolgotrajnejše jemanje večjih odmerkov vitamina A lahko povzroči tanjšanje in srbečico kože, pokanje ustnic, vnetje veznice, poškodbe oči, bolečine v sklepih, kronične glavobole in ponavljajoče bruhanje. Simptomi hipervitaminoze D, ki se lahko pojavijo po jemanju velikih odmerkov vitamina D, so anoreksija, izguba telesne teže, utrujenost, pomanjkanje orientacije v prostoru, bruhanje, zaprtje ali driska, okus po kovini, suha usta in povečan občutek žeje.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Pikovit
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje. Akcija velja tudi na akcijska pakiranja izdelkov Eucerin. Akcija bo poteka od 13. 5. do 20. 5. 2024