Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis - Slika 1

Atopijski dermatitis je zelo pogosto kožno obolenje pri otrocih in dojenčkih, ki se po nekaterih raziskavah kot težava pojavlja pri 10 do 15 % vseh otrok. Njegovi vzroki še vedno niso v popolnosti pojasnjeni, njegovi najpogostejši znaki pa so pordelost in mehurčki na koži ter srbečica.

Kljub temu, da atopijski dermatitis načeloma ni nevarno obolenje, lahko traja več mesecev, pri nekaterih pa se pojavlja skozi celo življenje. Redko se atopijski dermatitis prvič pojavi po puberteti, najpogosteje se njegovi simptomi pojavijo že v prvih mesecih življenja.

Vzroki nastanka atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis (imenujemo ga tudi atopični dermatitis) še vedno nima popolnoma pojasnjenih vzrokov nastanka, brez dvoma pa je njegov pojav povezan z gensko zasnovo. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo zelo pogosto v družini še koga, ki trpi za eno od atopij (seneni nahod, atopični dermatitis, astma).Sicer pa sta vzroka za nastanek bolezni tudi okvara naravne barierne funkcije kože (koža tako postane bolj občutljiva za draženje od zunaj) ali pa okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Kot dejavnik se čedalje bolj izpostavljata tudi pretirana higiena kože in prehrana.

Pogosto je pri bolniku z atopijskim dermatitisom prisotno vse našteto. Zanimivo je, da se atopijski dermatitis lahko pojavi tudi popolnoma brez nekega jasnega vzroka, po raziskavah sodeč pa naj bi bil povezan tudi z čustvenim stresom.

Potek bolezni dermatitisa in simptomi

Najbolj značilni za atopijski dermatitis so izpuščaji na koži (ekcemi) in močno srbenje, na splošno pa ekstremno suha koža. Pri otrocih do drugega leta se izpuščaji ponavadi pojavljajo na licih, lasišču, zapestjih in zunanjih delih nog in rok. Pri otrocih do okoli 12 let se izpuščaji pojavljajo na pregibih okončin, na obrazu in vratu. Pri odraslih so bolj značilna mesta večji sklepi, pregibi vrat in obraz (tudi predel okoli oči), možno pa je tudi, da se pojavijo zgolj izolirani izpuščaji na rokah.

Pri najmlajših je bolezen lahko zelo huda in se navzven kaže z intenzivnim rdečenjem in rosenjem. V odrasli dobi bolezen preide v kronična vnetja kože s suhimi izpuščaji in luščenjem.

Problem pri atopijskem dermatitisu je "verižnost" v poteku bolezni. Srbenje kot glavni simptom vodi v neučinkovito drgnjenje in praskanje, to pa v širjenje izpuščaja oziroma površinsko poškodbo kože. V najslabšem primeru se zaradi praskanja lahko pojavljajo brazgotine, vnet in poškodovan predel pa je bolj ranljiv tudi za okužbo s prej omenjeno Staphylococcus aureus, ki še dodatno zavira zdravljenje.

Simptomi atopijskega dermatitisa se v zimskem času še poslabšajo, saj se zniža vlaga v zraku ter poviša okoljska onesnaženost.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa je potrebno najprej poskrbeti za odpravo dejavnikov, ki lahko bolezen spodbujajo oziroma sprožajo.

Prenehati je potrebno z uporabo dražečih kozmetičnih in drugih proizvodov, ki bi lahko dražili kožo ter jih nadomestiti s tistimi, ki so namenjeni posebej za ljudi z opisanimi težavami. Zelo pomembno je, da bolnik redno in temeljito skrbi za higieno in nego kože s temi, zanje prilagojenimi pripravki. Nekatera podjetja ponujajo celotne linije, ki se uporabljajo izključno za nego atopijskega dermatitisa - primer je Eucerin AtopiControl linija.

Laboratorijske analize so v primeru atopijskega dermatitisa pokazale porušeno ravnovesje maščobnih kislin in s tem zmanjšano naravno sposobnost vlaženja kože ter oslabljenost bariernega sistema kože o kateri smo že govorili. Prav zaradi porušene barierne funkcije je za zaščito kože potrebno poskrbeti "umetno"  - tudi takrat, znaki bolezni niso izraziti. Higieno je potrebno tako prilagoditi bolezni tudi na predelih, ki na videz niso prizadeti in sicer z uporabo preparatov, ki imajo visoko sposobnost vezave maščob in vlage.

Dnevna nega in higiena pri atopijskem dermatitis

Pri kopanju in tuširanju naj voda ne bo vroča oziroma naj ne presega 32°C, čas umivanja pa naj bo krajši od 10 minut. Pri umivanju mora bolnik uporabljati nedražeče preparate, najbolje brez mila, saj kože ne dražijo. Po umivanju je kožo potrebno osušiti s pivnanjem , nikakor pa ne z drgnenjem. Na splošno naj se bolniki z atopijskim dermatitisom ne bi izpostavljali vodi prepogosto, saj se s tem izplavlja vlažilne gradnike.

Po umivanju, pa tudi sicer čez dan, je priporočljiva uporaba hidratantne kreme, prilagojene za lajšanje težav z atopijskim dermatitisom. Te kreme vlažijo, zmanjšujejo razpokanost, omejujejo ekceme ter obnavljajo in ščitijo kožo, predvsem pa lahko z redno uporabo omejijo potrebo po uporabi kortikosteroidnih krem.

Ustrezni pripravki

Poznamo kar nekaj učinkovitih snovi za boj proti atopijskemu dermatitisu, ki jih vsebuje tudi čedalje več kozmetičnih preparatov.

  • Urea v koncentraciji od 3 do 10% in emulziji voda/olje je lahko zelo učinkovita, a so zaradi možnosti draženja takšni pripravki priporočljivi šele po petem letu starosti,
  • dobro učinkovitost imajo cinkovi pripravki, saj cink pomaga pri presnovi maščobnih kislin,
  • koristno pa je tudi dodajanje esencialnih maščobnih kislin v prehrano, ki se s pomočjo linolenske kisline (vsebujejo jo jo primer svetlinovo, boragino in konoplino olje) vgrajujejo v celične membrane.

Zdravljenje akutnih oblik dermatitisa pa poteka na z lokalnimi kortikosteroidi, v novejšem času pa so dostopna tudi lokalna protivnetna zdravila brez vsebnosti kortikosteridov.

Pomen prehrane in vsakodnevnih navad za dermatitis

Po izsledkih raziskav naj bi na razvoj atopijskega dermatitisa vplivala tudi prehrana, med drugim predvsem mlečne beljakovine in jajca ter nekatera druga živila, pri katerih je nekoliko višja verjetnost alergije (nekateri oreški, jagode, stročnice, ...).

Značilna je tudi občutljivost na čisto volno pa tudi na druge alergene snovi, ki prihajajo v stik s kožo ali pa se jih lahko vdihne (npr. pršice in prah). Nenazadnje na bolezen vplivajo tudi stvari, na katere se morda mnogokrat pri zdravljenju spregleda, na primer vpliv uporabe agresivnih pralnih praškov ter izpostavljanje sončnim žarkom.

Kakovostni kozmetični preparati proti dermatitisu lahko zmanjšajo potrebo po zdravilih

Kot že rečeno, se lahko pri atopijskem dermatitisu bolnik v veliki meri izogne uporabi kortikosteroidov že z ustrezno higieno in skrbno nego kože. V veliko pomoč je lahko kvalitetna kozmetika, ki vsebuje različne sestavine z dokazanimi pozitivnimi učinki na bolezen. Med drugim poznamo na primer:

  • izdelke z vsebnostjo srebrovega prahu, ki deluje protivnetno in antimikrobno ter stabilizira kožo.
  • izdelke z vsebnostjo izvlečkov posebnih vrst ovsa,
  • izdelke z naravnimi rastlinskimi olji (npr. olivno olje),
  • ostale izdelke z rastlinskimi izvlečki s blažilnimi in protivnetnimi lastnostmi (npr. kamilica in ognjič)

Začetek zdravljenja in konec težav

Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa lahko tako veliko storimo sami. Kljub temu, da je lahko bolezen zelo moteča in vpliva ne le na telo, ampak tudi na razpoloženje, je mogoče s pravilno nego in higieno ter manjšimi ukrepi narediti veliko.

Atopijski dermatitis je izredno težko diagnosticirati, zato je pomembno, da se bolnik opazuje ter spremlja spremembe na svojem telesu. Srbenje, izpuščaji in suha koža so lahko dober znak za nadaljnje ukrepe.

Lekarnar.com