Boli me grlo! Kaj pa zdaj?

Boli me grlo! Kaj pa zdaj?

Prispevek je pripravilo podjetje ARC Kranj d.o.o.

Avtor članka: Andraž Palandačič, mag. farm.

Pa me res boli grlo? Najpogosteje nas pravzaprav boli žrelo kot posledica različnih vnetnih infekcijskih bolezni. Bolečina redkeje izvira iz grla, takrat pa bolečino spremlja tudi hripavost. Grlo je namreč začetni del sapnika in s tem del dihalnih poti, žrelo pa je križišče dihalne in prebavne poti in se nadaljuje v požiralnik. Torej kadar v vsakdanjem pogovoru pravimo, da nas boli grlo, gre največkrat za vnetje žrela.

Vzroki za vnetje žrela

Boleče žrelo je najpogosteje posledica virusne okužbe dihal (prehlada ali gripe). In zakaj se sploh prehladimo? Mrzel zrak, ki ga vdihavamo (ali npr. pitje mrzle pijače) povzroči nenadno ohladitev sluznice in posledica tega je vazokonstrikcija oziroma stisnjenje žil, ki prepletajo sluznici nosu in žrela. Zaradi tega se v teh tkivih zmanjša prisotnost zaščitnih imunskih celic, ki se nahajajo v krvnem in limfatičnem žilju in poveča dovzetnost za virusno ali bakterijsko okužbo. Pojavnost okužb je tako najpogostejša pozimi (tudi pozno jeseni in zgodaj spomladi) kot znak, ki spremlja prehlad ali gripo. Vnetje žrela pa je lahko tudi posledica bakterijske okužbe (angina). Poleg okužb pa lahko vnetje žrela povzročijo še drugi vzroki, ki se pojavljajo čez vse leto:

  • mehanično, kemično ali toplotno draženje sluznice (onesnažen zrak, kajenje, refluksna bolezen požiralnika),
  • suh ali zelo vlažen zrak,
  • pitje hladnih pijač, ko je telo pregreto,
  • nenadne temperaturne spremembe, klima.

Kako si lahko pomagamo?

V zgodnji fazi vnetja, ko bolečina še ni prisotna, ampak imamo občutek izsušenosti, da nas nekaj praska po sluznici žrela – takrat si še lahko pomagamo z oralnimi antiseptiki. Kadar pa je bolečina že prisotna in morda celo otežuje požiranje, so bolj primerni preparati z lokalnim protibolečinskim in protivnetnim delovanjem (npr. flurbiprofen). Ob okužbi se namreč iz celic sproščajo snovi, ki so odgovorne za nastanek vnetja in razvoj bolečine. Zdravila s flurbiprofenom (v obliki pršila ali pastile) tako učinkovito zavrejo proces vnetja in odpravijo bolečino ter delujejo do 6 ur. Na izbiro so tudi preparati z anestetičnim delovanjem (npr. lidokain), ki za kratek čas omrtvičijo predel žrela, nimajo pa vpliva na lajšanje vnetja.

V katerih primerih še lahko posežemo po zgoraj omenjenih zdravilih?

Angina je akutno vnetje mandljev in žrela, ki ga povzročajo bakterije. Znak angine je močna bolečina v žrelu in ponavadi tudi otekle in z gnojem obložene nebnice. Angino se zdravi z ustreznim antibiotikom, za hitro in učinkovito lajšanje bolečine pa se sočasno svetuje tudi uporaba lokalnih protibolečinskih in protivnetnih zdravil.

Mononukleoza (kissing disease) je nalezljiva bolezen virusnega izvora, ki se pogosto pojavlja med najstniki in mlajšimi odraslimi, zlasti študenti. Spremljajo jo vročina in močne bolečine v žrelu. Je relativno dolgotrajna bolezen, lahko vztraja tudi do enega meseca. Protivirusnega zdravila, ki bi skrajšal potek infekcijske mononukleoze ni na voljo. Bolnik si zato zgolj lajša težave (vnetje žrela, vročina), ki se pojavijo ob infekciji.

Afte so lokalizirano vnetje ustne in žrelne sluznice, ki se kaže kot manjša razjeda na enem ali več mestih. Spremljajo jih visoka občutljivost in močna bolečina. Izginejo spontano, za lajšanje bolečine so uporabni predvsem preparati s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem v obliki pršila s katerimi natančno nanesemo zdravilo na prizadeto mesto.

Literatura:

  • Predavanje - Prepoznavanje in zdravljenje bolezni grla in žrela (Daša Gluvajić, dr. med., spec. ORL, UKC Ljubljana).