Kajenje ni »cool«.

Kajenje ni »cool«.

V jakni vašega najstnika ste našli vžigalnik ali škatlico cigaret, otrok pa se ob vašem poizvedovanju obnaša uporniško, jezikavo ali popolnoma neodzivno – vam te spremembe v vedenju zvenijo poznane? Adolescenca staršem predstavlja izziv pri vzgoji in jih postavlja v situacije, v katerih se ne znajdejo vedno in ne vedo, kako postopati. Kakor hitro ugotovite, da otrok ustvarja škodljivo navado kajenja in s tem tvega pomembne dolgoročne posledice za zdravje, je čas za posredovanje. Čeprav vaš najstnik verjetno ne bo cenil vašega truda, medtem, ko je pod vplivom hormonskih sprememb in „kul“ vrstnikov, vam bo kasneje zagotovo hvaležen.

Kdo je kriv, da najstniki kadijo?

Statistika kaže, da je kar 9 od 10 odraslih kadilcev začelo kaditi pred 18. letom. Potrebno je vedeti, preden začnemo iskati krivca drugje, da se otroci kadilcev pogosteje odločajo za kajenje cigaret kot otroci nekadilcev. Čeprav nam mladostniki želijo kontrirati, ponavadi posnamejo naše vedenje, največkrat tisto slabo. Mladostnikom moramo biti torej vzor.

Potreba po pripadnosti skupinam in s tem bližina z vrstniki se v adolescenci poveča, zato mladostniki nekatere odločitve kolektivno sprejemajo – včasih za pozitivne dejavnosti, kot je šport, pogosto pa za negativne, kot je kajenje v skritem kotičku šolskega dvorišča. Mnogi otroci, da ne bi bili izolirani od vrstnikov, popustijo pod pritiskom družbe. Njihov značaj ali osebnost še ni trdno oblikovana, zato lažje padejo pod vpliv drugih. Najstniki mnogokrat vidijo kajenje kot svoj način upora in izkazovanja neodvisnoti staršem in vrstnikom. Situacijo poslabšuje še filmska industrija, ki prikazuje kadilce kot drzne, zanimive in priljubljene.

Cigarete ne prinašajo prav nič dobrega – na ta način uporabniki vržejo denar stran, nikotin pa ustvari močno odvisnost, iz krempljev katere se ne morejo izvleči še leta. Najhujša posledica od vseh pa je izguba zdravja, ki je na dolgi rok skoraj neizogibna.

Zaskrbljujoči znaki, da vaš mladostnik kadi

Sumljivo obnašanje vašega otroka poraja utemeljen sum, da se nekaj dogaja. Naslednjih nekaj korakov vam lahko pomaga pravočasno odkriti, ali se vaš otrok prepušča škodljivi razvadi kajenja, da se lahko nato začnete skupaj boriti za bolj zdrav jutri.

Oblačila smrdijo po cigaretah
Znak, ki je pogosto prezrt v upanju, da se bo naš otrok brez težav uprl skušnjavam cigaret. Otrok ponavadi opravičuje smrdljiva oblačila z bivanjem v kadilnici kavarne ali stanju v neposredni bližini kadilca.

Rumeni prsti
Vsakega kadilca je mogoče zlahka prepoznati ob pogledu na njegegove prste – če so porumeneli, je to zagotovo od prižganih cigaret, ki jih drži med njimi.

Žvečenje velikih količin žvečilnih gumijev
Najstniki pogosto poskušajo prikriti slab zadah, ki ga povzroča kajenje cigaret, s pomočjo žvečilnih gumijev. Treba je določiti razliko med običajno količino, ki jo otrok prežveči do zaužitja več paketov v nekaj dneh. V kolikor dosledno opazujemo, zelo hitro opazimo vzorec v vedenju oziroma bolje rečeno – žvečenju.

Zmanjšana telesna kondicija
Otrok se tudi ob lažjih fizičnih naporih utrudi in težje diha. Če je po vrhu še športnik in ste opazili padec zmogljivosti ter sumite na druge naštete znake, je čas za pogovor.

Oblačila, poškodovana zaradi cigaret
Otroci običajno kadijo v družbi vrstnikov in nemalokrat pride do luknjic v oblačilih, ki so jih povzorčile ožganine. Ali ste opazili poškodbe najstniških oblačil zaradi cigaret? Raziščite razlog!

Najstnik kašlja, čeprav ni bolan
Kašelj je simptom, ne bolezen. Če veste, da vaš otrok ni bolan in nima znanih alergij, preverite, ali morebiti ne tiči vzrok za njegov kašelj drugje.

Kako pomagati svojemu otroku?

Na tej točki, ko ste že prepričani, da vaš najstnik kadi, je potrebno ohraniti mirno kri in do njega pristopiti kar se da mirno in z razumevanjem. Ne kričite in ne prepirajte se, saj bi to lahko najstnika dodatno izzvalo in v njem spodbudilo občutek kljubovanja. Najstniki si želijo biti obravnavani kot odrasli, zato se jim na tak način tudi približajte. Pogovorite se o razlogu za njihovo odločitev, da začnejo kaditi, in jim obvezno povejte, kaj to prinaša – manj denarja za stvari, ki bi jih lahko razveseljevale tudi brez zdravstvenih posledic, poslabšanje zdravja pa tudi slabši estetski videz, kot so rumeni zobje in prsti, neprijeten vonj, prezgodnje staranje itn.

Ne glede na težko situacijo otroku dajte vedeti, da ga boste podprli, ko se bo odločil opustiti kajenje. Odločitev ni lahka in je v veliki meri odvisna od otrokove osebnosti – kako samostojen, ubogljiv in (ne)zrel je, ima težave z izpolnjevanjem obljub sebi ali drugim? V najboljšem primeru lahko kajenje preprečimo že s preventivo, kot je pogovor o škodljivosti kajenja, pa tudi z vašim vedenjem, torej, da sami ne kadite, kar bo podprlo navedeno. V kolikor ste prvi korak že zamudili in imate doma mladega aktivnega kadilca, je pomembno vedeti, da rešitev obstaja - to je vaša aktivna podpora pri otrokovi odločitvi o prenehanju kajenja. Pomembno se je tudi posvetovati z zdravnikom in z njim raziskati razpoložljiva zdravila, ki lahko vašemu otroku pri tem pomagajo.

Članek je pripravil Marko Pavić, dr. dent. med