Krčne žile

krčne žile

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Vene, ki se nahajajo globlje, med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne. Za preventivo se lahko uporabljajo prehranski dodatki in krema za krčne žile.

Kakšna je vloga ven v telesu?

Kri potuje po žilah in raznaša po telesu kisik in hranila, skrbi za transport posrednikov imunskega odgovora ter druge življenjsko pomembne naloge. S kisikom se kri nasiti v pljučih, srce pa jo nato potiska po arterijah do vseh delov telesa. S tem kri zagotovi preskrbo vseh delov telesa s hranili in kisikom. Nazaj v srce in pljuča se kri z odpadnim ogljikovim dioksidom vrača po venah. Vene ležijo med mišicami, ki omogočajo potiskanje krvi do srca. Vene imajo zaklopke, ki se ritmično odpirajo in zapirajo in tako pomagajo pri potiskanju venozne krvi do srca. Tako zaklopke ven preprečijo, da kri zaradi sile težnosti ne steče nazaj v noge.

Kako in zakaj nastanejo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v venah na nogah.

Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje  ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Kako prepoznati krčne žile na nogah?

Krčne žile po dolgotrajnem stanju ali sedenju povzročajo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogosto zatekajo v gležnju, vendar oteklina med nočnim počitkom uplahne. Ponoči se lahko pojavljajo krči v mečih. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože, rdečino, koža se stanjša, otrdi in postane občutljiva za bakterijske ali glivične okužbe. Napredovanje bolezni sčasoma privede celo do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Krčne žile so tudi z estetskega vidika lahko zelo moteče.

krčne žile krema

Preventive proti krčnih žil

Za obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil in s tem za lajšanje težav povezanih s krčnimi žilami in za preprečevanje dodatnih zapletov lahko naredite veliko sami. Če na primer med delom dolgo stojite ali sedite, se vmes večkrat sprehodite ali razgibajte stopala. S hojo, kolesarjenjem in plavanjem spodbudite pretok krvi proti srcu. Priporočljiv je polurni dnevni počitek z nogami dvignjenimi nad ravnjo srca. Če vam noge zatekajo, si tudi ponoči podložite noge. Poskusite se znebiti odvečnih kilogramov, ki dodatno obremenjujejo noge. Izogibajte se kajenju in alkoholu. Noge si večkrat dnevno od gležnjev proti kolenom tuširajte z mrzlo vodo, da krepite vene in zmanjšate morebitno oteklino. Izogibajte se sončenju, vročim kopelim, savnam, solarijem in grelnim blazinam, saj toplota dodatno razširi žile. Ne nosite pretesnih nogavic, preozkih hlač in pasov, ki ovirajo pretok krvi.

Pomembno je poudariti, da že razvite bolezni ven ni mogoče povsem odpraviti, težave lahko le omilimo in preprečujemo zaplete. Zato je toliko bolj pomembno, da ravnate preventivno in se če je le mogoče izogibate dejavnikom tveganja za nastanek krčni žil na nogah.

Kdaj k zdravniku pri krčnih žilah?

Na osebnega zdravnika se obrnite, ko zaznate katerega od zgoraj naštetih simptomov, zlasti utrujene in težke noge ali otekanje, ki ponoči ne uplahni. Če osebni zdravnik ugotovi kronično vensko popuščanje, vam bo napisal napotnico za specialista flebologa, ki se ukvarja z boleznimi ven.

Kako si lahko pomagate sami?

Izbirate lahko med zdravili za krepitev sten žilja, zdravili naravnega izvora za zunanjo uporabo, kozmetičnimi izdelki, kot so kreme in kopeli za noge. Redno nošenje kakovostnih preventivnih kompresijskih nogavic prepreči zastajanje krvi, otekanje nog, zmanjša bolečino in nudi mikromasažo nog.

Med zdravila za krepitev sten žilja sodita diosmin in hesperidin. To sta flavonoida, ki izboljšujeta tonus ven, pospešujeta vensko in limfno drenažo, zmanjšata edeme ter delujeta protivnetno. Učinkovini sta na voljo v zdravilu v obliki tablet. Zdravljenje traja več mesecev ali celo let. Kot pri številnih drugih zdravilih se tudi tu jemanje med nosečnostjo in dojenjem ne priporoča.

Zdravila naravnega izvora vsebujejo ekstrakt semen divjega kostanja escin. Escin deluje na tonus ven, zmanjša prepustnost in krhkost kapilar, s tem pa manjša otekanje, bolečine v nogah in srbenje. Ekstrakt divjega kostanja je na voljo v obliki tablet ali gela. Tudi uporaba tovrstnih zdravil med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljiva, prav tako se odsvetuje pri zdravljenju z antikoagulanti – zdravili za preprečevanje strjevanja krvi. Priporočljiva je sočasna uporaba tablet in gela z escinom, ki ga ne vtiramo v kožo, temveč  nanesemo gel od gležnja proti kolenom in pustimo, da se posuši.

Uporabite lahko tudi kozmetične izdelke so različne kreme za krčne žile, saj je potrebno pri krčnih žilah na nogah veliko pozornosti nameniti tudi negi kože nog. Koža se ne sme izsušiti, zato je vsaj 1-krat na dan priporočljiva uporaba hranljive kreme, ki vsebuje rastlinska olja (mandljevo, laneno olje). Najbolje jo je nanesti zvečer, na očiščeno in osušene kožo. Pri krčnih žilah tudi tovrstnih krem in mazil ne vtiramo v kožo nog.

Kopeli blagodejno delujejo pri  obremenjenih in utrujenih stopalih. Kopel odpravlja pekoč občutek stopal in noge poživi. Vsak večer pred spanjem za 15 minut stopala do gležnjev potopite v ustrezno pripravljeno kopel, vmes pa razgibajte stopala in gležnje.

Preventivne kompresijske nogavice nogo stisnejo od zunaj in tako zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu ter izboljšajo prekrvitev. Izbirate lahko med različnimi barvami in modeli: dokolenke, samostoječe nogavice, hlačne nogavice, hlačne nogavice za nosečnice, dokolenke za moške. Nošenje kompresijskih nogavic se priporoča vsem, ki opravljajo stoječe ali sedeče delo, so gensko nagnjeni h kronični bolezni ven, imajo prekomerno telesno težo, nosečnicam in starejšim osebam. Za pravilni izbor velikosti dokolenk sta pomembna predvsem številka noge in obseg gležnja, za hlačne nogavice pa tudi teža in konfekcijska številka. Preventivne kompresijske nogavice lahko uporabljate v kombinaciji z vsemi zgoraj naštetimi načini samozdravljenja, saj tako povečate učinkovitost preprečevanja težav povezanih s krčnimi žilami.

Tanja Del Fabro, mag. Farm.