Prebava na poti - poskrbimo, da nam ne spremeni smeri!

driska na potovanju

Čeprav je doma najlepše, nas večina rada potuje. Nekateri se odločamo za bližnje, drugi za bolj oddaljene destinacije, ne glede na to pa se je potrebno na pot dobro, predvsem pa premišljeno pripraviti – kljub  temu, da nikoli točno ne vemo, kaj nas na neki destinaciji pričakuje.
 
Na potovanjih je še posebej izpostavljena prebava; lahko bi rekli, da prav tako kot mi tudi sama "spoznava lokalne posebnosti". Soočena je z drugo vrsto in kakovostjo hrane, pitne in kopalne vode, higienskih standardov, pa tudi z drugačnimi mikroorganizmi. Če upoštevamo še spremenjeno klimo in življenjski ritem, se nam lahko kaj hitro pripetijo težave s prebavo. Driska ali zaprtje, napihnjenost, vetrovi ali  celo zastrupitve so nevšečnosti, ki nam lahko preprečijo nadaljnjo pot.

Zato je pomembno, da se zavedamo  sprememb v okolju in se jim poskušamo prilagoditi oziroma izogniti. Črevesna flora je pri vsakem posamezniku malenkost drugačna in se lahko hitro poruši,  če  se spremenijo dejavniki, ki jo sicer določajo.

Ko se pojavi driska

Driska se najpogosteje pojavi zaradi okužbe z bakterijami, virusi ali zajedavci. Blago do zmerno obliko  lahko zdravimo sami, zdravniško pomoč pa je potrebno poiskati, če traja dlje od dveh dni ali pa ko drisko spremljejo vročina, krvavitve in dehidracija oziroma pri mlajših otrocih.

Ob driski z raztopinami  poskrbimo za ustrezno rehidracijo, pri uporabi medicinskega oglja pa bodimo pozorni, saj z vezavo učinkovin nase lahko zmanjša učinkovitost zdravil, ki jih jemljemo. Kot zelo učinkovita pomoč pri potovalni driski so znani probiotiki. Slednji so v bistvu žive kulture mikroorganizmov, ki v črevesju nadomeščajo škodljive bakterije oziroma ponovno vzpostavljajo ugodno črevesno mikrofloro. Uporaba probiotikov je splošno zelo varna, v veliki večini primerov je potrebno upoštevati zgolj priporočeno odmerjanje.

Male, a velike skrivnosti potovalne lekarne

V določeni meri je smiselno, da potovalne lekarne ne opremljamo preveč na široko, še posebej če potujemo v obljudene destinacije, kjer so lekarne dostopne. V lokalnih lekarnah nam bodo namreč  glede na izkušnje in področne specifike lahko ponudili celo bolj primerno zdravilo od tistega, ki bi ga vzeli s seboj.

Previdnost je potrebna tudi pri uporabi določenih vrst antibiotikov. Pogosto predpisana vrsta antibiotikov s ciprofloksacinom na primer zahteva, da se izogibamo soncu in telesnemu naporu. Velikokrat pa se zgodi, da na potovanju ljudje ob težavah posežejo po tem antibiotiku, se počutijo bolje ter nadaljujejo s potjo po soncu in naprezanjem. Ste že ugotovili, kaj pri tej sliki ni v redu?

Preventiva

Osnovni predpogoj je vsekakor skrb za čiste in roke, sicer pa premišljeno prehranjevanje.  Na potovanju se izogibajmo nekuhani zelenjavi, neolupljenemu sadju, nekuhanemu mleku in mlečnim izdelkom, hrani, ki vsebuje surova jajca ali meso, sladoledu, ribam in školjkam ter hrani, ki je pripravljena na ulici. Tudi, če se prehranjujemo v boljših hotelih v določenih destinacijah ni povsem gotovo, da uživamo neoporečno hrano!

Kot za zdravljenje, so probiotiki zelo primerni tudi kot preventiva. V kolikor jih pričnemo jemati že kak teden pred potovanjem ter z jemanjem nadaljujemo tudi med njim, si lahko izdatno zmanjšamo možnosti za prebavne težave. Po nekaterih priporočilih naj bi tudi kak dan po potovanju jemali probiotike.

Lekarnar.com