Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii.

Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii.

Večina je že slišala za probiotike oz. probiotične bakterije, ki so pomembne za urejanje prebave. V bistvu ne gre za nič drugega kot koristne črevesne bakterije, ki so pravzaprav del nas (naše črevesne mikrobiote) in nas ščitijo pred različnimi tujki in toksini, krepijo črevesno steno, proizvajajo hranilne snovi, skrbijo za optimalno prebavo in še mnogo več (1). V črevesju »biva« kar 70 % našega imunskega sistema in je zato ob pojavu kakršnihkoli bolezenskih znakov prav, da začnemo z reševanjem težav kar v črevesju.

V nasprotju s splošno prepoznavnostjo probiotičnih bakterij, je nekoliko manj oz. večini popolnoma neznana kvasovka Saccharomyces boulardii (S. boulardii), ki se prav tako ponaša s probiotičnimi lastnostmi. S strani strokovnjakov je pravzaprav uvrščena med bioterapevtske agense za zdravljenje driske in vnetnih bolezni črevesja. Tako posebno ime je dobila po Henriju Boulardu, ki jo je l. 1920 prvi izoliral iz sadeža liči (2). Njegovo posebno zanimanje so namreč  vzbudili posamezniki, ki so po uživanju tega sadeža, opažali določene zdravstvene izboljšave. Izkazalo se je, da gre učinke pripisati posebni kvasovki na lupini sadeža.

V nasprotju s patogenimi kvasovkami, med katerimi je verjetno večini najbolj poznana Candida albicans, ima  številne koristne učinke na zdravje, tako v primeru akutnih kot tudi kroničnih težav. Glede na izsledke kliničnih raziskav, nas ščiti pred patogenimi mikroorganizmi (bakterijskimi, parazitskimi in glivičnimi okužbami), modulira imunski odziv, zmanjšuje vnetja in izločanje elektrolitov (dehidracijo), inhibira bakterijske toksine in spodbuja aktivnost encimov ter posebnih prenašalcev za hranila v sluznici črevesja (2). Njena posebnost je v prehodnem delovanju, kar pomeni, da se ne naseli v črevesju, temveč se ob prenehanju jemanja izloči z blatom, navadno v 2-5 dneh. 

Koristi uživanja S. boulardii:

  • V prvi vrsti je njeno uživanje priporočljivo za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov: zaradi jemanja antibiotikov, enteralne prehrane, okužbe z bakterijo Clostridium difficile, potovalne driske in akutne driske pri otrocih. Učinkuje lahko praktično že takoj, zmanjša intenzivnost in pogostost driske ter izboljša konzistenco blata (2).
  • Zaradi pozitivnega vpliva na zmanjšanje vnetnih dejavnikov je priporočljiva tudi pri zdravljenju vnetnih boleznih črevesja: Chronova bolezen, ulcerozni kolitis in sindrom razdražljivega črevesja (3).
  • Kandidiaza (okužba z glivico kandido) in druge okužbe s patogenimi mikroorganizmi: preprečuje prekomerno razrast patogenov in njihove toksične učinke v črevesju (4).

Trajanje terapije s S. boulardii je seveda odvisno od narave težav. Pri zdravljenju driske so učinki opazni takoj, vendar se za normalizacijo stanja v črevesju priporoča njeno uživanje 3-4 tedne. Nasprotno pa se pri zdravljenju kroničnih vnetnih bolezni črevesa (npr. Chronova bolezen), priporoča njeno neprekinjeno uživanje dalj časa (tudi pol leta) (3). Bolniki jo v splošnem zelo dobro prenašajo, saj nima negativnih stranskih učinkov, razen v primeru alergije na kvasovke.

Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Literatura:

  1.  Iva Hojsak et al: Guidance on the use of probiotics in clinical practise in children with selected clinical conditions and in specific vulnerable groups; Acta Pediatrica, 2018, 107 pp 927-937
  2. V McFarland , Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, World J Gastroenterol. May 14, 2010; 16(18): 2202-2222
  3. Guslandi, M. et al. (2000) Saccharomyces boulardii in Maintenance Treatment of Crohn's Disease. Digestive Diseases & Sciences. Vol 45, 7, 1462 - 1464.
  4. Murzyn, et al. (2010) Capric Acid Secreted by S. boulardii Inhibits C. Albicans. August 2010, Plos One, Vol. 5. Issue 8.