UV zaščita pod povečevalnim steklom.

uv-zascita-pred-soncem

Poletje je pred nami in z njim vedno prisotna dilema: kako uživati v lepem sončnem vremenu in istočasno zaščititi svojo kožo? S tako veliko ponudbo različnih izdelkov za zaščito pred škodljivim delovanjem UV-žarkov na kožo, kateri izdelek izbrati?
Vsi izdelki za zaščito kožo pred soncem vsebujejo zaščitne UV-filtre. Zaščitni UV-filtri se lahko porazdelijo v dve osnovni skupini: kemični filtri in mineralni filtri. Zdravniki in znanstveniki kontinuirano raziskujejo, kateri od njih so bolj varni za ljudi in okolje: pravzaprav ima vsak od njih svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Pred čem nas pravzaprav ščitijo UV-filtri?
UV-filtri nas ščitijo pred škodljivim delovanjem UVB- in UVA-žarkov.

UVB-žarki (B kot »burn« - opeklina) ali »bronzed skin« (porjavela koža) so glavni vzrok opeklin, kar dolgoročno vodi do modifikacije genetskega materiala, kroničnih poškodb kože ter nastanka kožnih tumorjev

UVA-žarki (A kot »ageing« - staranje) prodirajo globje v kožo. Pospešujejo staranje kože (fotostaranje), lahko povzročajo alergijo na sonce oziroma netoleranco na sonce, kot pa tudi motnje pigmentacije. Za razliko od UVB-žarkov, lahko UVA-žarki prodirajo skozi oblake in steklo.

UV-zaščitni filtri v izdelkih za zaščito pred soncem
V izdelkih za zaščito pred soncem sestavine v obliki kemičnih filtrov predstavljajo organske molekule, ki lahko na selektivni način vpijajo UV-žarke različnih valovnih dolžin, pretvarjajo njihovo energijo v neškodljivo toploto in na tak način uničijo njihovo delovanje v kontaktu s kožo. Obstaja mnogo kemičnih filtrov. Vsak od njih ščiti do določenega razpona valovne dolžine. Zaradi tega je potrebna kombinacija več različnih kemičnih filtrov, zato da bi se omogočila zaščita pred UV-žarki vseh valovnih dolžin. Kvalitetni izdelek za zaščito pred soncem mora imeti enotno UVB- in UVA-zaščito. To pomeni, da je potrebno ščititi kožo ne samo pred nastankom opeklin, ampak tudi pred razvojem različnih tumorjev kože.

Kemični filtri dosežejo svoj učinek že na površinskem sloju kože. Zaradi takšnega načina delovanja imajo odlične kozmetične lastnosti, oziroma se jih na koži ne opazi. Vendar je lahko pri preobčutljivih osebah izvor preobčutljivosti oziroma alergijskih reakcij, ker z vstopom v kožo pride v stik s imunološko sestavo in lahko pride do senzibilizacije. Še posebej je pomembno, da je kombinacija kemičnih filtrov fotostabilna in termostabilna, da bi se njihovo delovanje nadaljuje tudi po izpostavljenosti sončnim žarkom.

V izdelkih za zaščito pred soncem sestavine v obliki mineralnih filtrov predstavljajo delci minerala, ki z refleksijo in difuzijo UV-žarkov ščitijo kožo. Uporaba izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebuje samo mineralne filtre, se svetujejo osebam z netolerantno in k alergijam nagnjeno kožo ter osebam ki ne prenesejo ali ne želijo kemičnih filtrov. Cinkov oksid in titanov dioksid sta dva najbolj poznana in najbolj uporabljena mineralna filtra, ki se dodajata zaradi fotostabilnosti. Mineralni filtri ostajajo na površini kože. Govorimo s sestavini, ki je v osnovi beli prah, zaradi česar se ji pogosto pripisuje slabša kozmetična lastnost, z drugo besedo puščajo na kožo t.i. belo sled. Z najnovejšo tehnologijo je ta kozmetična slabost znatno ublažena. Pomembno je poudariti, da izdelki za zaščito pred soncem, ki vsebujejo izključno mineralne filtre ne nudijo dovolj varno zaščito pred soncem, tako da se njihova uporaba priporoča izključno osebam, ki ne morejo uporabljati izdelke s kemičnimi filtri.

Kako prepoznati kvalitetni izdelek za zaščito pred soncem?
Sodobne smernice zahtevajo, da ima izdelek istočasno zaščito pred UVA- in UVB-žarki. Izdelki za zaščito pred soncem najpogosteje prepoznamo po embalaža na kateri je vedno vidno označena oznaka SPF. Oznaka SPF (Sun Protection Factor) je oznaka, ki meri sposobnost izdelka, da ščiti pred UVB-žarki in se uporablja že od davnega leta 1962. Izdelek za zaščito pred soncem s SPF oznako samo podaljšuje možnost izpostavljenosti na soncu brez opeklin, vendar ne omogoča neomejeno dolgo izpostavljenost. Za primer, osebe ki brez zaščitnega faktorja običajno »opeče« sonce v 20 minutah, zaščitni faktor SPF 15 omogoča da na soncu ostane 5 ur in ga pri tem sonce ne opeče. 

Spf-zf

Z drugimi besedami, minute obdobja v katerem nas sonce ne opeče brez zaščitnega faktorja (npr. 20 minut) se pomnoži s številko zaščitnega faktorja ter tako dobimo čas, v katerem lahko ostanemo na soncu in da nas pri tem ne opeče (20 minut x SPF15 = 300 minut ali 5 ur). Vendar s povečanjem zaščitnega faktorja ne pomeni tudi proporcialno daljše varno izpostavljenost soncu. Torej, SPF oznaka predstavlja zaščito v idealnih pogojih, vendar noben izdelek ne ščiti pred UV-žarki brez ponovnega nanosa na vsaki 2 uri in to v dovolj veliki količini.

Kvalitetni izdelek za zaščito pred soncem mora vsebovati tudi primerno zaščito pred UVA-žarki. Evropsko priporočilo je, da je razmerje zaščite pred UVA- in UVB-žarki manjši ali enak 3. To pomeni, da oznaka SPF30 nudi zaščito pred UVA-žarki vsaj 10. Kot dokaz temu je na embalaži vidno označena UVA-zaščita - oznaka UVA je navedena znotraj kroga. Le v primeru, da je označena zaščita pred UVA- in UVB-žarki lahko rečemo, da izdelek nudi zaščito pred širokim spektrom UV-žarkov. (broadspectrum).

Kako izbrati izdelek za zaščito pred soncem?
Pred izpostavljanjem soncu, se posvetujete z dermatologom, da določite svoj fototip kože in izberete višino zaščitnega faktorja. Višina zaščitnega faktorja je odvisna tudi glede na kraj in čas izpostavljanja. Pri prvem izpostavljanju soncu se svetuje uporaba izdelkov z zelo visokim zaščitnim faktorjem SPF50+, nato pa se lahko postopoma zmanjšuje višina zaščite. Če delate na prostem ali nimate možnosti izogiba izpostavljenosti sončnim žarkom v obdobju med 10h in 16h, vsekakor uporabite zelo visoki zaščitni faktor.

Pomembno si je zapomniti, da niti en izdelek za zaščito pred soncem ne nudi 100 % zaščite.

Zato v vsakodnevnem življenju upoštevajte naslednja navodila:

  • Izogibajte se izpostavljanju sonce med 10h in 16h,
  • Izpostavljajte se postopno in ne predolgo,
  • Ponavljajte nanos zaščitnega izdelka vsaki 2 uri in po vsakem kopanju, ne glede na višino zaščitnega faktorja,
  • Ne uporabljajte izdelkov za zaščito pred soncem, da bi podaljšali čas izpostavljenosti soncu,
  • Nosite lahka in zračna oblačila naravnih materialov in ne pozabite na pokrivalo za glavo in sončna očala. 

Besedilo je pripravilo podjetje Oktal Pharma d.o.o.
https://www.eau-thermale-avene.si/