Vnetje mehurja in sečil: Simptomi in pomoč

vnetje mehurja ali cistitis

Avtor: Marko Višič, mag. farm.

Vnetje mehurja je ena izmed najbolj razširjenih bolezenskih stanj, s katero se srečujejo predvsem ženske.

Splošno govorimo o infekciji urinarnega trakta, ki lahko prizadane katerikoli del urinarnega trakta:

 1. Ledvica (čistijo kri in proizvajajo urin).
 2. Sečevod (dve tanki cevi, ki povezujejo ledvica z mehurjem).
 3. Mehur (zbirališče urina).
 4. Sečnica (povezuje in prenaša urin iz mehurja do urinacije).

Večina infekcij urinarnega trakte je lokalizirana na spodnji del sečil - med najbolj pogostimi sta vnetje mehurja in vnetje uretre. Za vnetje mehurja pogosto uporavljamo besedno zvezo 'prehlajen mehur' ali strokoven izraz cistitis.

Še zlasti vnetje mehurja je lahko sprva boleče in zelo nadležno. V primeru poslabšanja pa se lahko infekcija razširi višje po urinarnem traktu do ledvic, kjer lahko povzroči resnejšo bolezensko stanje.

Večina vnetij je akutnih in lažje rešljivih. Poznamo tudi kronična vnetje mehurja, ki trajajo dlje časa. Ključno je hitro prepoznati vnetje mehurja in ukrepati čimprej, da se akutno stanje ne prevesi v kronično in resnejšo obolenje.

Pogledali bomo kaj povzroča vnetje sečil, kakšni so najbolj pogosti simptomi oziroma znaki vnetja mehurja in kaj lahko pomaga pri prehlajenem mehurju. Pri resnejših težavah z infekcijami v področju urinarnega trakta pa se priporoča obisk osebnega zdravnika.

Kaj povzroča infekcijo mehurja?

Vnetje mehurja je bakterijska infekcija. Glavna krivec je bakterija E. coli. To je sicer ena izmed najbolj pogostih bakterij, ki živijo predvsem na naši koži in v našem črevesju, in v večini primerov ne povzročajo težav. 

bakterijska okužba z e koli

Težave, ki vodijo v vnetje mehurja, se začnejo ko E. coli bakterije zaidejo v uretro. Naše telo jih večino časa učinkovito odstranjuje z uriniranjem (zaradi tega se priporoča tudi redno uriniranje - redna hidracija). Če bakterije dosežejo mehur, se lahko oprimejo sten mehurja in se hitro razrastejo. Pogosto naš imunski sistem ni dovolj močan, da bi lahko sam se boril proti hitro rastočim bakterijam, kar povzroči vnetje mehurja ali cistitis.

Zakaj je cistitis bolj pogost pri ženskah?

Obstaja več razlogov zakaj srečujemo vnetje sečnega mehurja bolj pogosto pri ženskah, še posebej pri nosečnicah in starejši populaciji:

 1. Ženska uretra je krajša kot moška. Zato imajo bakterija krajšo pot od sečila do mehurja.
 2. Tudi razdalja med anusom in vagino je kratka. Dobro poznan ukrep, ki pomaga kot preventiva proti vnetju mehurja, je brisanje vagine v smeri od vagine proti anusu (in ne obratno).
 3. Tamponi. Ženske, ki uporabljajo tampone, lahko z vstavljanjem tampona pomagajo bakteriji preiti od vagine do mehurja.
 4. Podobno kot za tampone velja za diafragme, ki jih nekatere ženske uporabljajo kot način kontracepcije.
 5. Po menopavzi imajo ženske manj hormona estrogena. To povzroči tanjšanje stene mehurje in možno spremembo v naravni bakterijski flori vagine, kar zviša verjetnost za infekcije.

mehur sečnica sečevod

Dodaten problem, ki ga imajo nosečnice, je manjša zmožnost povsem izprazniti mehur, saj rast ploda vedno bolj pritiska na mehur.

Pri starejših sta dodana še dva problema:

 1. Oslabljen imunski sistem, ki se težje bori proti bakteriji E. coli
 2. Manj redno uriniranje.

Znaki vnetja sečil in mehurja

Kot že omenjeno: ključna stvar pri infekciji sečil je hitro prepoznati vnetje, da lahko čimprej ukrepamo in preprečimo širitev infekcije na višje predele urinarnega trakta (infekcija sečevodov in ledvic).

Kateri so najbolj pogosti znaki 'prehlajenega mehurja'? Ali vnetje mehurja boli?

 • Močna in pogosta nuja po uriniranju.
 • Pekoči in boleč občutek pri uriniranju. Vnetje mehurja boli še posebej po uriniranju.
 • Pogosto uriniranje, ampak količina urina pri vsakem uriniranju je manjša.
 • Moten urin. 
 • Urin, ki ima rdečkasto, rahlo roza ali temnejšo barvo. To je indikacija krvi v urinu.
 • Urin z močnim neprijetnim vonjem.
 • Bolečina v medenici. Predvsem boleč je osrednji del medenice in področje okoli sramne kosti.

Simptomi cistitisa se pojavijo različno redno; obstaja pa tudi možnost, da poteka vnetje sečil brez simptomov.

Pri spremljanju znakov vnetja mehurja je zelo pomembno, da tudi prepoznamo simptome vnetje ledvic. V kolikor se vnetje sečil razširi na ledvice, moramo biti pozorni na znake ledvičnega vnetja:

 • Bolečina v hrbtnem predelu v višini ledvic. To ni mišična bolečina; prepoznamo jo po nenehni in nepojenjajoči bolečini, ne glede na položaj, v katerem smo, ali na aktivnost, ki jo opravljamo.
 • Vročina.
 • Slabost.
 • Bruhanje.

Pri pojavu teh znakov moramo poiskati pomoč pri zdravniku.

Vnetje mehurja - kaj pomaga?

Pri samopomoči moramo najprej pretehtati kakšne vrsto težav imamo. Na podlagi tega se lahko odločimo za samozdravljenje ali za obisk pri zdravniku.

Pri lažjem in akutnem vnetje sečnega mehurja si lahko pomagamo sami z raznovrstnimi prehranskimi dopolnili ali medicinskimi pripomočki. V kolikor pa traja vnetje dlje časa (kronično) ali pa že čutimo znake ledvične infekcije (bolečina v ledvičnem predelu, slabost) pa se moramo napotiti k zdravniku.

Če opazimo, da smo nagnjeni k vnetjem sečil, pa lahko veliko stori že sama preventiva. Spodaj lahko najdete par praktičnih nasvetov, ki se svetujejo kot preventiva:

 1. Pogosto in redno pitje vode in redno uriniranje. Redno uriniranje pripomore, da se bakterije E. coli odplavijo iz uretre. S pitjem zadostne količine vode si zagotovimo redno polnjenje mehurja in s tem redno urinacijo.
 2. Celotno praznjenje mehurja. Pri uriniranju je potrebno mehur popolnoma izprazniti.
 3. Brisanje od spredaj nazaj. S tem preprečimo razširitev E. coli iz anusa do vagine.
 4. Nošenje ohlapnejših oblačil in bombažnega spodnjega perila. Tesna oblačila in spodnje perilo lahko dražijo sečnico. Priporočajo se tudi bombažno spodnje perilo, ki ne zadržuje vlage; sintetično spodnje perilo zadrži več vlage, ki ustvari idealno gojišče za bakterije.

Pomoč različnih oblikah sečnega vnetja

V lekarni se srečujemo predvsem s ponavljajočo obliko vnetja, kjer se lahko pomagamo na naraven način. 

Pripravke, ki jih povezujemo s pomočjo pri vnetju mehurja, vsebujejo:

 1. D-manozo.
 2. Ekstrakt brusnic.

Uporaba prehranskim dopolnil in medicinskih pripomočkov, ki vsebujejo D-manozo in/ali ekstrakt brusnic, je priporočena pri akutnem vnetju mehurja kot tudi ob obliki ponavljajočih se vnetij sečil.

Ob tem se priporoča tudi uživanje živil in pijače, ki dodatno promoviranjo uriniranje - primer: čaj, kava, sveže brustnice.

slika brusnic za vnetje sečil

Če se težava ponavlja, je smiselno tudi pomisliti o krepitvi imunskega sistema; le-ta je prva in najpomembnejša obramba pred razrastjo E. coli v mehurju.

Kdaj k zdravniku zaradi vnetja sečil?

Če opažamo, da se vnetje vleče že dalj časa in prehaja v kronično obolenje, ali pa obstaja sum na ledvično vnetje (nenehna hrbtna bolečina v ledvičnem predelu), je obisk zdravnika nujno potreben. 

Zdravnik lahko po lastni presoji glede vaših težav predpiše antibiotike; ob jemanju le-teh lahko vzporedno posegamo tudi po prehranskih dopolnilih in medicinskih pripomočkih, ki nam jih svetujejo v lekarni.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. 

Nekateri viri in študije:

(1) Hickling DR, Nitti VW. Management of recurrent urinary tract infections in healthy adult women. Rev Urol. 2013;15(2):41-8.

(2) Kranjčec B, Papeš D, Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol. 2014 Feb;32(1):79-84.

(3) Hooton TM, Roberts PL, Cox ME, and Stapleton AE. Voided midstream urine culture and acute cystitis in premenopausal women. N Engl J Med.2013;369:1883-91.

(4) Flores-Mireles AL, Walker JN, Caparon M, Hultgren SJ. Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nat Rev Microbiol. 2015;13(5):269-84.

(5) Informed Health Online. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Cystitis: Overview. 2011 Apr 12 [Updated 2016 Dec 6]

(6) Hayes BW, Abraham SN. Innate Immune Responses to Bladder Infection. Microbiol Spectr. 2016;4(6):10.1128/microbiolspec.UTI-0024-2016.