Vpliv mioinositola na hormonske teževe žensk s PCO

Vpliv mioinositola na hormonske teževe žensk s PCO.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCO) je dokaj pogosta hormonska motnja žensk v rodni dobi.

Primarni vzrok je genetska nagnjenost, pogosteje se pojavlja v nekaterih družinah. Izraženost PCO pa je odvisna od življenjskega sloga. Povečana telesna teža, prehrana z enostavnimi ogljikovimi hidrati in premalo gibanja povečujejo izraženost bolezni.

Med kliničnimi znaki prevladujejo

  • motnje menstruacijskega ciklusa (neredna ali celo odsotna menstruacija, motnje v ovulaciji in posledično zmanjšana plodnost)
  • povečana poraščenost, akne, izpadanje las
  • povečana telesna teža pri približno polovici žensk s PCO

Pri PCO je hormonsko stanje porušeno, težko jasno razložimo, kaj je vzrok in kaj posledica. Izraženost bolezni je različna, od blage do hujše. Pri močneje izraženi bolezni  je motena presnova sladkorja, povišani so moški spolni hormoni, dolgoročno so te ženske nagnjene k povišanemu krvnemu pritisku in sladkorni bolezni.

Zdravljenje je pri ženskah s PCO odvisno od izraženosti simptomov in predvsem od želje po zanositvi. Pri vseh je zelo pomemben zdrav življenjski slog z dosti gibanja. V prehrani je za vse pomembno izogibanje sladkorju in beli moki, za tiste s povečano telesno težo pa počasno nižanje teže za 5-10%.

V zadnjih desetih letih se po svetu uveljavlja terapija z mioinositolom (ena izmed kemijskih oblik inositola).  To je psevdovitamin iz skupine B. Številne študije potrjujejo pozitiven vpliv mioinositola na presnovo  in hormonsko ravnovesje. V študijah so ženske za zdravljenje PCO večinoma prejemale 2000 do 4000 mg mioinositola dnevno (1-3). Po nekaj mesecih so bili laboratorijski izvidi boljši, izboljšala se je koža, več je bilo  ciklusov z ovulacijo in več žensk je zanosilo (1-3).

Terapija z mioinositolom predstavlja alternativo za ženske s policističnimi ovariji, ki želijo naravno in varno rešitev za urejanje ciklusa, izboljšanje kože in povečanje možnosti za zanositev.

Izkušnja endokrinologinje z mioinozitolom
Sama sem  prvič slišala za mioinositol na izobraževanju iz NaPro metode zdravljenja neplodnosti v Omahi v ZDA. Specialistka endokrinologije mi je povedala osebno zgodbo. Zaradi PCO in hudih aken je več let jemala kontracepcijske tablete za ureditev ciklusa in izboljšanje kože. Ko je ob želji zanositve prenehala z jemanjem, so se pojavile zelo hude akne in menstruacije so bile neredne. Z mioinositolom se ji je koža v nekaj mesecih izredno izboljšala in ciklusi so se uredili.

Milena Igličar, dr. med., spec. ginek. in porodništva

Prispevek je pripravilo podjetje Bimedia d.o.o..

VIRI

  • Regidor, PA in Schindler, AE: Research Article, Myoinositol as a Safe and Alternative Approach in Treatment of Infertile PCOS Women: A German Observational Study, International J. of Endocrinology, 2016.
  • Unfer, V in dr.: Myo-inositol effects in women with PCOS: a meta-analysis of randomized controlled trials, Endocrine connection, 2017 Nov; 6(8): 647–658                              
  • Constantino D in dr: Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial, Eur. Rev Med Pharmacol Sci, 2009 Mar-Apr;13(2):105-10