Pikovit forte Krka, obložene tablete (30 obloženih tablet)

Zdravilo Pikovit forte vsebujejo 11 najpomembnejših vitaminov v količini, ki ustreza priporočeni dnevni potrebi otrok od 7. leta naprej. Ne vsebuje sladkorja, ki je potreben za razvoj in razmnoževanje bakterij, zato ne škodujejo zobem.
Več...
Pakiranje 30 pastil
5,69€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

vitaminske obložene tablete

Kaj je zdravilo Pikovit forte in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Pikovit forte vsebujejo 11 najpomembnejših vitaminov v količini, ki ustreza priporočeni dnevni potrebi otrok od 7. leta naprej. Ne vsebuje sladkorja, ki je potreben za razvoj in razmnoževanje bakterij, zato ne škodujejo zobem. Vsebuje manitol, maltitol in aspartam, ki jim dajejo prijeten okus. Vitamini so snovi z visoko biološko vrednostjo, ki uravnavajo številne biokemične procese v telesu. Pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter pri delovanju živčevja sodelujejo vitamini skupine B (B1, B2, B6, B12, pantotenska kislina in nikotinamid). Folna kislina je pomembna za nastajanje in obnavljanje krvničk ter za njihovo pravilno delovanje. Za razvoj epitelnih celic in za sintezo vidnega pigmenta je potreben vitamin A. Vitamin D uravnava porabo kalcija in omogoča pravilno mineralizacijo kosti in zob. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa in sodeluje v številnih oksidoredukcijskih procesih v telesu. Vitamin E je fiziološki antioksidant, ki varuje celične membrane pred poškodbami ter ohranja njihovo funkcijsko sposobnost.

Zdravilo Pikovit forte priporočamo pri povečanih potrebah po vitaminih in kot dodatek nezadostni ali osiromašeni prehrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo:

  • pri preutrujenosti in slabi koncentraciji šolskih otrok,
  • pri telesnih obremenitvah (aktivni in rekreativni šport),
  • pri neredni in enolični prehrani, ki ne vsebuje dovolj svežega sadja in zelenjave,
  • pri pomanjkanju teka,
  • kot dodatek po zdravljenju z antibiotiki.

Pikovit forte ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zato je pomembno poskrbeti, da je otrokova prehrana taka tudi med jemanjem zdravila Pikovit forte.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Pikovit forte
Ne jemljite zdravila Pikovit forte

  • če ste alergični na zdravilne učinkovine ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
  • če imate znano hipervitaminozo A in D.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Pikovit forte se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

  • Če ste sladkorni bolnik, morate vedeti, da ena obložena tableta vsebuje približno 0,84 g maltitola, a zaradi počasne hidrolize in absorpcije v prebavilih maltitol le malo vpliva na raven krvnega sladkorja.
  • Če ste bolnik s fenilketonurijo, ne jemljite tablet, ker vsebujejo sladilo aspartam, v katerem je fenilalanin.

Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminskih in vitaminsko-mineralnih pripravkov se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Prosimo, posvetujte se z zdravnikom, tudi če so se zgornje navedbe nanašale na vas kadarkoli v preteklosti. Zdravilo Pikovit forte ni primerno za otroke do 7. leta starosti. Otroci in mladostniki do 14. leta naj jemljejo to zdravilo le po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom.

Druga zdravila in zdravilo Pikovit forte
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Zdravilo Pikovit forte medsebojno učinkuje z nekaterimi drugimi zdravili (npr. s tetraciklinskimi in kinolonskimi antibiotiki in s holestiraminom), zato se lahko njegov učinek ali pa učinek teh zdravil poveča ali zmanjša.

Zdravilo Pikovit forte skupaj s hrano in pijačo
Obloženo tableto vzemite po obroku.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ker o varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, uporabe zdravila Pikovit forte v teh obdobjih ne priporočamo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo Pikovit forte vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Zdravilo ne vpliva na motorične sposobnosti otrok.

Zdravilo Pikovit forte vsebuje maltitol (E965), tekoči maltitol in aspartam (E951)
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravilo Pikovit forte vsebuje 5,00 mg aspartama v eni tableti. Aspartam je vir fenilalanina. Lahko vam škoduje, če imate fenilketonurijo, redko genetsko bolezen pri kateri pride do kopičenja fenilalanina, ker se ne more ustrezno odstranjevati iz telesa.

Kako jemati zdravilo Pikovit forte
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Običajni odmerek za otroke, starejše od 7 let, je 1 obložena tableta na dan po jedi. Obloženo tableto zdravila Pikovit forte raztopite v ustih. Pri pomanjkanju apetita jemljite obložene tablete 2 meseca, pri drugih težavah pa 2- do 3-krat na leto po 1 mesec.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Pikovit forte, kot bi smeli
Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Glede na količino učinkovin v 1 tableti je možnost prevelikega odmerjanja majhna. Zaužitje večje količine tablet lahko povzroči želodčno-črevesne težave (napihnjenost, drisko). Dolgotrajno jemanje (več kot 1 mesec) zelo velikih odmerkov lahko povzroči hipervitaminozo vitaminov A in D.

Simptomi hipervitaminoze A po kratkotrajnem jemanju velikih odmerkov vitamina A so bolečine v trebuhu, anoreksija, bruhanje, zamegljen vid, glavobol, nekoordinirani gibi in rdečica kože. Dolgotrajnejše jemanje večjih odmerkov vitamina A lahko povzroči tanjšanje in srbečico kože, pokanje ustnic, vnetje veznice, poškodbe oči, bolečine v sklepih, kronične glavobole in ponavljajoče bruhanje.

Simptomi hipervitaminoze D, ki se lahko pojavijo po jemanju velikih odmerkov vitamina D, so anoreksija, izguba telesne teže, utrujenost, pomanjkanje orientacije v prostoru, bruhanje, zaprtje ali driska, okus po kovini, suha usta in povečan občutek žeje.

Dolgotrajno jemanje večjih odmerkov vitamina B6 lahko povzroči okvaro perifernih živcev.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Pikovit forte
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

LRP Anthelios mleko za občutljivo kožo dojenčkov ZF 50+  vam je na voljo 20% ugodneje + Brezplačna dostava.

LRP Anthelios mleko za občutljivo kožo dojenčkov ZF 50+ vam je na voljo 20% ugodneje + Brezplačna dostava.

LRP Anthelios mleko za občutljivo kožo dojenčkov ZF 50+  vam je na voljo 20% ugodneje + Brezplačna dostava. Akcija traja od 9. 5. do 23. 5. 2022.