Pikovit, sirup (150 ml)

Z zdravilom Pikovit zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih in nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo. Zdravilo Pikovit je namenjeno predvsem otrokom.
Več...
Pakiranje 150 ml
5,98€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj je zdravilo Pikovit in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Pikovit vsebuje devet najpomembnejših vitaminov, ki sodelujejo pri uravnavanju številnih biokemičnih procesov v organizmu. Pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter pri delovanju živčnega sistema sodelujejo vitamini skupine B (B1, B2, B6, pantotenska kislina in nikotinamid). Za razvoj epitelnih celic in sintezo vidnega pigmenta je potreben vitamin A. Vitamin D uravnava porabo kalcija in omogoča pravilno mineralizacijo kosti in zob. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa in sodeluje v mnogih oksido-redukcijskih procesih v organizmu. Z zdravilom Pikovit zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih in nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo.

Zdravilo Pikovit je namenjeno predvsem otrokom:

  • pri pomanjkanju apetita,
  • pri preutrujenosti šolskih otrok,
  • pri zaostajanju v rasti,
  • kot dodatek po zdravljenju z antibiotiki,
  • kot vitaminsko dopolnilo hrane, zlasti v zimskem in spomladanskem obdobju.

Zdravilo Pikovit ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zato je pomembno poskrbeti, da je otrokova prehrana taka tudi med jemanjem zdravila Pikovit.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Pikovit
Ne jemljite zdravila Pikovit

  • če ste alergični na zdravilne učinkovine ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
  • če imate znano hipervitaminozo A in D.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Pikovit se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

  • če ste sladkorni bolnik, vam zdravila Pikovit ne priporočamo, ker 5 ml sirupa (1 merilna žlička) vsebuje 3 g sladkorja, kar znaša v dnevnem odmerku od 6 g do 12 g (od 10 ml – 20 ml) sladkorja.

Če se pojavi preobčutljivostna reakcija, je treba zdravilo prenehati jemati. Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminskih in vitaminsko mineralnih pripravkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Otroci do 1. leta starosti lahko jemljejo zdravilo Pikovit po zdravnikovem nasvetu in pod njegovim nadzorom.

Druga zdravila in zdravilo Pikovit
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na učinke drugih zdravil.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Nosečnice in doječe matere naj vitamine jemljejo po zdravnikovem nasvetu. Vitaminski odmerki v
sirupu so prilagojeni otrokom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja motornih vozil in strojev. Zdravilo ne vpliva na motorične sposobnosti otrok.

Zdravilo Pikovit vsebuje saharozo, glukozo, rdeče 4R (E124), natrijev benzoat (E211) in natrij
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Lahko škoduje zobem. 1 merilna žličko (5 ml) sirupa vsebuje 3,3 g saharoze. 2 merilni žlički (10 ml) sirupa vsebujeta 6,6 g saharoze. To morajo upoštevati sladkorni bolniki. Rdeče 4R (E124) lahko povzroči alergijske reakcije. 1 merilna žličko (5 ml) sirupa vsebuje 7,5 mg natrijevega benzoata (E211). To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na odmerek, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Kako jemati zdravilo Pikovit
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Običajni odmerek za otroke od 1. do 3. leta je: 2-krat na dan po 1 merilno žličko (5 ml) sirupa, za otroke od 4. do 6. leta: 3-krat na dan po 1 merilno žličko (5 ml) sirupa, za otroke od 7. do 14. leta: 3-krat, največ 4-krat na dan po 1 merilno žličko (5 ml) sirupa. Sirup otroku dajajte po jedi po merilnih žličkah ali ga primešajte čaju, sokovom ali sadnim kašam. Pri pomanjkanju apetita naj jemlje sirup 1 mesec, pri drugih težavah pa občasno po potrebi. Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Pikovit, kot bi smeli
Pri priporočenem odmerjanju ni pričakovati zastrupitve. Dolgotrajno jemanje zelo velikih odmerkov lahko povzroči hipervitaminozo vitamina A in D, čeprav je pri uživanju sirupa možnost prevelikega odmerjanja minimalna. Simptomi hipervitaminoze A po kratkotrajnem jemanju velikih odmerkov vitamina A so bolečine v trebuhu, anoreksija, bruhanje, zamegljen vid, glavobol, nekoordinirani gibi in rdečica kože. Dolgotrajnejše jemanje večjih odmerkov vitamina A lahko povzroči tanjšanje in srbečico kože, pokanje ustnic, vnetje veznice, poškodbe oči, bolečine v sklepih, kronične glavobole in ponavljajoče bruhanje.

Simptomi hipervitaminoze D, ki se lahko pojavijo po jemanju velikih odmerkov vitamina D, so anoreksija, izguba telesne teže, utrujenost, pomanjkanje orientacije v prostoru, bruhanje, zaprtje ali driska, okus po kovini, suha usta in povečan občutek žeje.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Pikovit
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.  Ob nakupu La Roche-Posay nad 30 € pa vam podarjamo še brezplačno dostavo. Brezplačna dostava vam bo obračunana v 3. koraku v košarici. Akcija traja od 24. 5. do 31. 5. 2023 ...