Bolečina po športni aktivnosti.

Bolečina po športni aktivnosti.

Verjetno vsi vemo, kako pomembno je redno gibanje, pa naj bo to v naravi ali doma v dnevni sobi. Gibanje vpliva na psihično in fizično počutje človeka. Zelo dobro znano pa je tudi to, da nas po fizični aktivnosti (še posebej če je bila nekoliko intenzivnejša) naslednji dan kaj boli. Bolečine so navadno najbolj neprijetne drugi dan po aktivnosti. Vnetje mišic ali »musklfibr« je nadloga, ki marsikaterega nadobudnega športnika že na samem začetku odvrne od naslednjega treninga. A to vsekakor ni najslabše, kar nas lahko doleti po treningu.

Kaj sploh je bolečina?

Bolečina je zelo neprijeten občutek, pogosto pa je tudi prvi znak, da se v našem telesu nekaj dogaja – obrambni mehanizem. Dejstvo je, da je bolečina neprijetna za vsakogar, žal pa se ji skoraj nihče ne more povsem izogniti.

Intenzivnost bolečine je različna in je zelo odvisna od vsakega človeka posebej. Nekateri ljudje imajo zelo visok prag bolečine in jo čutijo le ob resnejših poškodbah, po drugi strani pa obstajajo ljudje, ki imajo zelo nizek prag bolečine, zato je včasih težko oceniti osnovno bolezen, ki je povzročila nastanek bolečine. Obstajajo pa tudi ljudje, ki bolečine sploh ne čutijo.

Ali se bolečini po treningu lahko sploh izognemo?

Pomembno je, da se pred vsako športno aktivnostjo dobro ogrejemo in po aktivnosti raztegnemo. Kadar pa se pripravljamo na večje napore, je bistveno, da telo na to postopoma pripravljamo v obliki manjših, a čedalje intenzivnejših treningih. Intenzivnost vadbe in dolžino je treba postopoma daljšati.

Ker je bolečina za večino ljudi veliko breme, jo blažimo in zdravimo. Prvi nasvet je počitek. S počitkom boste omogočili procesom v telesu, da opravijo svojo funkcijo. Povečana prekrvavitev v tkivu omogoči migracijo vnetnih celic – levkocitov, trombocitov, tkivnih makrofagov in plazemskih celic – na mesto vnetja. Njihov cilj je popravilo poškodovanih mišičnih vlaken. Počitku pa lahko dodamo še obkladke (tople ali hladne), protibolečinske gele in kreme ali zdravila.

Pri izbiri izdelka za lajšanje bolečin se nam zdi pomembno poudariti, da so na trgu na voljo naravni izdelki, ki so sestavljeni iz skrbno izbranih naravnih eteričnih olj, katerih učinki se med seboj dopolnjujejo in klinično dokazano ne povzročajo stranskih učinkov ob uporabi.

Prispevek je pripravilo podjetje Ewopharma d.o.o.