Kako izbrati ustrezno zaščito pred bolhami in klopi?

Kako izbrati ustrezno zaščito pred bolhami in klopi?

Spomladi in poleti se zelo poveča aktivnost zajedavcev, ki ogrožajo zdravje naših kosmatincev. Lastniki se pogosto sprašujejo, katero zaščito pred bolhami in klopi naj izberejo za svojega psa ali mačko.

Okužbo z bolhami lastniki najpogosteje prepoznajo po tem, da se njihova žival močno praska. Srbenje povzročajo odrasle bolhe, ki živijo na živali in ji z ugrizi dražijo kožo. Velikokrat se razvije tudi alergijska reakcija na bolšjo slino, ki je od vseh alergij pri psih in mačkah najpogosteje opisana. Odrasle bolhe, ki živijo na živali, izločajo jajčeca, ta pa lahko ostanejo v vseh prostorih, kjer se žival giblje. Zato je pomembno izbrati varno in preizkušeno zdravilo, ki deluje na odrasle bolhe in tudi na vse njihove razvojne oblike.

Zaščita pred zunanjimi zajedavci v obliki kožnih kapljic (kožnega nanosa)

Zdravila v obliki kožnega nanosa so na trgu najdlje in veljajo za najbolj preizkušena, še posebno kombinacija fipronila in S-metoprena. Fipronil deluje na odrasle bolhe, klope in uši, S-metopren pa na vse razvojne oblike bolh (jajčeca, ličinke in bube). Tako so zajeti številni zunanji zajedavci pri psih in mačkah.

Za zaščito pred klopi izberite zaščito s kontaktnim učinkom

Prednost nekaterih zdravil v obliki kožnega nanosa je kontaktni učinek (zajedavca ubije že stik z učinkovino na dlaki ali koži zdravljene živali), saj znatno zmanjša možnost za prenos bolezni z zajedavca na drugo žival. To je še posebno pomembno pri zaščiti pred klopi, ki prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni. Zdravilo se vpije v maščobni sloj kože in razporedi po celotnem telesu živali. Če uporabimo ustrezen odmerek glede na telesno težo živali, zaščita zadostuje za 1 mesec.

Zagotovite pravilni nanos zdravila

Živali 2 dni pred nanosom zdravila v obliki kožnih kapljic in 2 dni po njem ne kopamo in se z njo ne sprehajamo po dežju, saj to lahko zmanjša njegovo učinkovitost. Pomembno je tudi, da ob nanosu zdravila na vratu oziroma med lopaticama dlako razmaknemo in kapalko prislonimo na kožo. Tako zagotovimo, da se vsebina ne razlije po dlaki, ampak pride na kožo. Pomembna je tudi oblika kapalke, saj ostri robovi dražijo kožo in otežijo dajanje zdravila.

Besedilo je pripravilo podjetje Krka, d. d., Novo mesto