Veseli nas, da ste izbrali Petrolovo pot do Lekarnarja

Če označite polje podajate izrecno soglasje, da bo PETROL d.d., Ljubljana vaše posredovane osebne podatke obdeloval, za namene trženja. Podano soglasje lahko kadarkoli prekličete. Več.
Stranka z izpolnitvijo in potrdilom obrazca poda izrecno soglasje, da Petrol kot upravljavec zbirke osebnih podatkov zbira in obdeluje osebne podatke in sicer za naslednje kategorije osebnih podatkov: podatke, ki se nanašajo na imetnika, med drugim: ime in priimek, kraj, ulica in hišna številka, poštna številka in pošta, telefon, elektronski naslov, podatke o gospodinjstvu, velikosti stanovanja, o poslovni dejavnosti, načinu plačila in predvidenem roku nakupa novega izdelka, o ogrevanju, spolu, datumu rojstva, zaposlitvenem statusu, vrsti stavbe. Stranka s potrdilom podaja soglasje, da Petrol za potrebe segmentiranega in ciljnega trženja obdeluje vse podatke, ki jih hrani o posamezniku in jih je pridobil ob njegovih nakupih, sklepanju pogodb ali med drugimi oblikami interakcije s potrošnikom.

Stranka z ustrezno izpolnitvijo in potrdilom soglaša, da Petrol te podatke obdeluje in zbira za spodaj naštete namene: statističnih obdelav, pošiljanja ponudb, izvajanja trženjskih raziskav, pošiljanja oglasnih gradiv, obveščanja o novostih v dobaviteljevi ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev, določanja odjemalčevega okvira porabe, obdelave preteklega nakupnega obnašanja, za telefonsko in pisno anketiranje, izgradnje baze podatkov za potrebe upravljanja odnosov s kupci, neposrednega, segmentiranega in ciljnega trženja.

Stranka lahko kadarkoli prekliče dovoljenje za pošiljanje oglasnega gradiva, obveščanja o novostih v ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev. Dovoljenje se lahko prekliče pisno na naslov: Petrol d.d., Ljubljana, Dunajska 50, 1000 Ljubljana, s pripisom Petrol klub, na elektronskem naslovu klub@petrol.si ali na brezplačni telefonski številki 080 22 66. Odjava je možna tudi s klikom ob vsakokratnem elektronskem pošiljanju oglasnih sporočil ali v primeru brezplačnega SMS sporočila s SMS sporočilom »Petrol stop« ali »Stop« na številko 4246.

Petrol zagotavlja, da bo prejete osebne podatke stranke in vse ostale podatke obdelane pri uresničevanju svojih zakonitih interesov, ki prevladajo nad interesi stranke, ščitil pred nepooblaščenim razkritjem in posredovanjem nepooblaščenim tretjim osebam, in sicer v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Petrol bo hranil osebne podatke do preklica soglasja za obdelovanje osebnih podatkov. Podatki o poslanih oglasnih sporočilih se hranijo do preklica dovoljenja za pošiljanje reklamnih sporočil. Stranka z dano privolitvijo hkrati soglaša in pooblašča Petrol, da za namene: določene v teh pravilih, posreduje podatke o stranki svojim podizvajalcem na ozemlju Republike Slovenije, s katerimi ima sklenjene pogodbe o obdelavi podatkov in ki podatke obdelujejo v njegovem imenu in za njegov račun, navedene zgoraj, posreduje svojim odvisnim, pridruženim ter skupaj obvladovanim družbam dane imetnikove osebne podatke. Družbe iz te alineje so navedene na strani http://www.petrol.si/o-podjetju/petrol/skupina-petrol. Stranka s potrdilom tega obrazca soglaša, da je seznanjen z vsemi relevantnimi pravicami, kot so npr.: pravica do vpogleda, prepisa, kopiranja, popravkov, blokiranja in izbrisa njegovih osebnih podatkov, v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Manj.
Close icon

Kurkuma - vsestranska rastlina in več kot začimba

Kurkuma - vsestranska rastlina in več kot začimba - Slika 1

Kurkuma marsikomu še vedno zveni neznano ali eksotično, a stvari postanejo takoj veliko jasnejše, če jo povežemo z besedo curry. Curry je namreč mešanica 20 različnih začimb, kurkuma pa je ena njegovih glavnih sestavin, saj mu daje med drugim tudi prepoznavno rumeno barvo. 

Prav rumeni pigment je tudi najbolj iskani del kurkume, korenaste rastline, ki najbolje uspeva v Južni Aziji. Začimbni prah kurkume ima pomembno vlogo v indijski kuhinji, zaradi njegovih ugodnih vplivov na zdravje ljudi pa ga vse bolj cenimo tudi v kuhinjah zahodnega sveta.

Kurkuma vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov, predvsem vitamine B6, B3, folno kislino ter kalij, železo in mangan. Ob tem predstavlja bogat vir vlaknin, kar pa je še posebej zanimivo - vsebuje tudi esencialne omega-3 maščobne kisline.

Največji adut kurkume je prav gotovo kurkumin, katerega vsebuje v koncentraciji okoli 5%. Ta rastlinski pigment daje kurkumi tipično barvo, zaradi njega pa je popis "terapevtskih" lastnosti kurkume prazaprav še daljši. Pokazalo se je, da kurkumin odlikuje relativno močno protivnetno in antioksidativno delovanje, priporoča se ga diabetikom, saj uravnava nivo inzulina v krvi, ugoden pa je tudi njegov vpliv na kardiovaskularni sistem, saj znižuje nivo "slabega" (LDL), sočasno pa povečuje nivo "dobrega" (HDL) holesterola. V arjuvedski in kitajski medicini se uporablja tudi za hitrejše celjenje ran, pri kožnih boleznih in težavah s prebavo.

Kurkumi pripisujejo še protivirusno, protiglivično, protibakterijsko in antikancerogeno delovanje, a jasnih dokazov glede slednjih še ni. Ugoden je tudi njen vpliv na delovanje jeter, saj povečuje njihovo sposobnost detoksifikacije.

V Nemčiji so kurkumo na primer razvrstili med zelišča, ki se jih lahko varno predpisuje v primeru prebavnih težav.  Ker kurkumin združuje protivnetne in antioksidativne lastnosti, lahko pozitivno vpliva tudi na bolezni sklepov.

Kurkumo oziroma kurkumin lahko uživamo s hrano, vendar pa se je potrbno zavedati, da je izkoristek hranila v tem primeru relativno šibak. Za optimalno absorbcijo se priporoča uživanje kurkume skupaj z maščobami ali pa v obliki kapsul, ki zagotavljajo kasnejšo razgradnjo.

Najvišjega dovoljenega odmerka kurkuma načeloma nima, je pa potrebna previdnost pri njeni uporabi v nosečnosti ali težavah s strjevanjem krvi (tudi pred operativnimi posegi kurkume naj ne bi uživali v večjih količinah). V izjemno redkih primerih lahko kurkuma izzove tudi blažjo alergijsko reakcijo. Priporočen dnevni odmerek je približno 1g kurkume, ob hujših težavah tudi do 4 g.

Lekarnar.com