Kurkuma - vsestranska rastlina in več kot začimba

Kurkuma - vsestranska rastlina in več kot začimba - Slika 1

Kurkuma marsikomu še vedno zveni neznano ali eksotično, a stvari postanejo takoj veliko jasnejše, če jo povežemo z besedo curry. Curry je namreč mešanica 20 različnih začimb, kurkuma pa je ena njegovih glavnih sestavin, saj mu daje med drugim tudi prepoznavno rumeno barvo. 

Prav rumeni pigment je tudi najbolj iskani del kurkume, korenaste rastline, ki najbolje uspeva v Južni Aziji. Začimbni prah kurkume ima pomembno vlogo v indijski kuhinji, zaradi njegovih ugodnih vplivov na zdravje ljudi pa ga vse bolj cenimo tudi v kuhinjah zahodnega sveta.

Kurkuma vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov, predvsem vitamine B6, B3, folno kislino ter kalij, železo in mangan. Ob tem predstavlja bogat vir vlaknin, kar pa je še posebej zanimivo - vsebuje tudi esencialne omega-3 maščobne kisline.

Največji adut kurkume je prav gotovo kurkumin, katerega vsebuje v koncentraciji okoli 5%. Ta rastlinski pigment daje kurkumi tipično barvo, zaradi njega pa je popis "terapevtskih" lastnosti kurkume prazaprav še daljši. Pokazalo se je, da kurkumin odlikuje relativno močno protivnetno in antioksidativno delovanje, priporoča se ga diabetikom, saj uravnava nivo inzulina v krvi, ugoden pa je tudi njegov vpliv na kardiovaskularni sistem, saj znižuje nivo "slabega" (LDL), sočasno pa povečuje nivo "dobrega" (HDL) holesterola. V arjuvedski in kitajski medicini se uporablja tudi za hitrejše celjenje ran, pri kožnih boleznih in težavah s prebavo.

Kurkumi pripisujejo še protivirusno, protiglivično, protibakterijsko in antikancerogeno delovanje, a jasnih dokazov glede slednjih še ni. Ugoden je tudi njen vpliv na delovanje jeter, saj povečuje njihovo sposobnost detoksifikacije.

V Nemčiji so kurkumo na primer razvrstili med zelišča, ki se jih lahko varno predpisuje v primeru prebavnih težav.  Ker kurkumin združuje protivnetne in antioksidativne lastnosti, lahko pozitivno vpliva tudi na bolezni sklepov.

Kurkumo oziroma kurkumin lahko uživamo s hrano, vendar pa se je potrbno zavedati, da je izkoristek hranila v tem primeru relativno šibak. Za optimalno absorbcijo se priporoča uživanje kurkume skupaj z maščobami ali pa v obliki kapsul, ki zagotavljajo kasnejšo razgradnjo.

Najvišjega dovoljenega odmerka kurkuma načeloma nima, je pa potrebna previdnost pri njeni uporabi v nosečnosti ali težavah s strjevanjem krvi (tudi pred operativnimi posegi kurkume naj ne bi uživali v večjih količinah). V izjemno redkih primerih lahko kurkuma izzove tudi blažjo alergijsko reakcijo. Priporočen dnevni odmerek je približno 1g kurkume, ob hujših težavah tudi do 4 g.

Lekarnar.com