MSM mineral in organsko žveplo v naši hrani

msm

Glede MSM minerala je mogoče prebrati veliko različnih trditev. Nekateri ga nazivajo kot 'mineral lepote', zato ker naj bi MSM vplival na rast las, drugi kot 'mineral zdravja', kjer se predvideva, da bi lahko MSM oziroma organsko žveplo pomagal pri različnih kroničnih bolezni. Koliko od teh lastnosti pravzaprav drži za MSM (metilsulfonilmetan)?

V znanstvenem svetu obstaja pomanjkanje raziskav, ki bi potrjevale zelo širok obseg trditev, ki jih lahko preberemo o uporabi MSM prahu ali kapljic z MSM. Leta 2010 se je sestala Evropska agencija za varnost prehrani (EPSA) z namenom, da bi odgovorila na odprta vprašanja, ki se tičejo uporabe MSM. Ta agencija je potrdila, da je zaenkrat še premalo raziskav, ki bi pokazale vzročno povezanost s podanimi trditvami (kot je recimo 'MSM pomaga pri rasti las').

Dejstvo pa je, da je molekula metilsulfonilmetan (MSM) vsebuje več kot 33% žvepla v organski obliki. Žveplo je esencialni mineral za življenje na Zemlji. Večina le-tega v ljudem, živalih in rastlinah nastopa v obliki organskim žveplovih spojin in MSM prah je eden izmed najboljših primerov organske žveplove spojine. 

Uporaba MSM v prahu je eden izmed najenostavnejših načinov kako povečavi vnos organskega žvepla v telo. Zato si poglejmo kaj je MSM sploh je, kje je žveplo prisotno v telesu in katera hrana je najbolj bogat vir organskega žvepla. Seveda je pa tudi vredno omeniti, da se organsko žveplo v prenekateri hrani (česen, čebula, brokoli) nahaja v obliki MSM in lahko govorimo o vsebnosti MSM v hrani.

Kaj je MSM?

MSM poznamo kot organsko žveplo. Kemijsko gledano gre za molekulo metilsulfonilmetan s formulo C2H6O2S. Sama molekula vsebuje ogljik, vodik, kisik in žveplo. Masno gledano žveplo predstavlja več kot 33% molekulske mase; to recimo pomeni da je v 100 mg MSM v prahu vsaj 33 mg organsko vezanega žvepla. 

Poznamo ga tudi pod drugimi imeni kot so metilsulfon in dimetilsulfon (v nekaterih viri se označuje kot DMSO2). 

Če pogledamo molekulo MSM (nahaja se v različnih MSM prahovih), lahko opazimo, da žveplo ("S") centralni atom v strukturi. 

MSM molekula

Žveplo v telesu

Žveplo je eden izmed temeljih gradnikov življenja. Za kalcijem in fosforjem je žveplo tretji najbolj obilno prisoten mineral v naših telesih. Pridobimo ga skoraj izključno z bogato beljakovinsko prehrano, vendar le 2 izmed dvajsetih aminokislin, ki tvorijo beljakovine (mišice, encimi, itd.) v našem telesu, vsebujeta žveplo. 

To sta esencialna aminokislina metionin, ki jo naše telo samo ne more sintetizirati, in cistein, ki ga naše telo lahko sintetizira, vendar za to potrebuje neprekinjeno dobavo žvepla. Človeške beljakovine vsebujejo od 3 do 6% metionina in cisteina.

Majhen del anorganskega in organskega žvepla je prisotnega tudi v rastlinskih virih kot so česen, čebula in brokoli. 

msm prah

V ameriški študiji Univerze Južne Kalifornije iz leta 2007 so ugotovili, kjer so preučevali vpliv prehranskih dopolnil z žveplom (kot recimo MSM v prahu) na bolezni sklepov, so ugotovili, da signifikanten del predvsem starejše populacije s prehrano ne pridobi dovolj žvepla. Sklepali so, da MSM in druga prehranska dopolnila z žveplom izkazujejo pozitivno farmakološko delovanje predvsem zato, ker lahko z njimi nadomestimo pomanjkanje vnosa žvepla.

Hrana bogata z MSM

Kot rečeno, ljudje največji del organskega žvepla pridobimo z uživanjem beljakovinsko bogate prehrane. Spodaj najdete primere treh živil, ki so bogata specifično z MSM. Kot je razvidno lahko z normalno prehrano pridobimo neprimerno manj MSM kot z uporabo prehranskih dopolnil (primer: MSM prah).

  • Kravje mleko. Najboljši vir naravnega MSM. 1 liter kravjega mleka naj bi vsebovalo vsaj 3 mg MSM. Pomembno pa je tudi vedeti, da se lahko pri prekuhavanju mleka izgubi do 50% vsebnosti MSM v mleku zaradi vpliva visoke temperature.
  • Sveži paradižnik. Vsebuje manj kot 1 mg MSM na 1 kg zaužitih paradižnikov. Paradižniki morajo biti sveži; kuhani ali konzervirano paradižniki vsebujejo manj MSM.
  • Sveža koruza. Vsebuje okoli 0.1 mg MSM na 1 kg koruze. 

Naravno žveplo se nahaja tudi v različnih žitaricah, sadju in zelenjavi. Pri tem se predvsem izpostavlja višja vsebnost v čebuli, česnu in brokoliji. Visoka temperatura, ki se lahko uporablja za pripravo teh živil, lahko zmanjša vsebnost MSM.

MSM prah in druga prehranska dopolnila

Na slovenskem tržišču lahko najdemo več različnih pripravkov, ki vsebujejo MSM. Najbolj uporabljen je MSM v prahu, lahko pa najdemo tudi MSM kapsule in tablete. Pri nekaterih prehranskih dopolnilih MSM ne nastopa samostojno, ampak se nahaja v kombinaciji z glukozaminom, hondrotoinom in vitaminom C.

Če primerjamo z vsebnost organskega žvepla v obliki MSM v živilih, opazimo, da MSM kapsule in ostali pripravki vsebujejo neprimerno višjo količino MSM. Kapsule z MSM ali MSM prah, ki se dozira z žlicami, lahko dosežejo tudi 2000 mg vsebnost, ki se zaužije na dnevni ravni. 

Na prvi pogled so te količine zelo visoke. Če pa pogledamo kakšna je vsebnost celukupnega žvepla v živilih, opazimo, da tudi beljakovinska bogata živila vsebujejo višje odmerke žvepla. Recimo 100g piščanca vsebuje okoli 300 mg celokupnega žvepla (vezanega v aminokislini metionin in cistein). 

Na tak način vidimo, da MSM prah in ostala prehranska dopolnila z MSM lahko služijo kot dober vir organskega žvepla, ki ima ključno vlogo v našem telesu. 

Avtor: Marko Šifer, mag. farm.

metilsulfonilmetan