Okrevanje po abdominoplastiki.

abdominoplastika

Avtor: Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS.

Poseg se največkrat opravi pri mladih mamicah, katerim se po porodu, zaradi razmaknjenih trebušnih mišic, t.i. diastaze rektusov ter raztegnjene kože, pojavi ohlapen in izbočen trebuh. Poseg pogosto opravimo tudi pri tistih, ki imajo težave z ohlapnim in visečim trebuhom po hujšanju.

Abdominoplastika je dokaj zahteven kirurški poseg, ki se ga opravi v splošni anesteziji. Pogosto se ga kombinira z liposukcijo odvečne maščobe v predelu pasu ali bokov. Po operaciji je potrebno vsaj en dan ostati v bolnišnici, kadar pa je okrevanje zahtevnejše, pa se bolnišnično zdravljenje temu primerno podaljša. Poznamo več tipov abdominoplastike, med katerimi se najpogosteje izvaja t.i. klasična abdominoplastika.

Pri tem posegu, ki ponavadi traja 2-3 ure, se odstrani odvečno kožo pod popkom in se napne ter zgladi kožo, ki je nad popkom. Kadar je prisotna diastaza rektusov, je potrebno mišično steno dodatno učvrstiti. Ob koncu operacije tako trebuh postane raven in čvrst, koža pa postane napeta in gladka.

Preko trebuha se namesti trebušni pas, ki nudi stalno oporo operiranim tkivom.

Trebušni pas, s pritiskanjem na operirano področje, preprečuje nastanek obsežnih oteklin in omogoča primerno celjenje ran. Okrevanje po posegu je v prvih dneh dokaj zahtevno, saj so bolečine v tem obdobju najbolj izrazite, izogibati pa se je treba tudi napenjanju trebuha. Po operaciji je potreben zmeren počitek in redno jemanje ustreznih protibolečinskih zdravil. Kadar se pri operaciji popravi razmik premih trebušnih mišic, je potrebno 2 meseca po posegu vstajati z boka.

Ta čas pa se je potrebno izogibati tudi drugačnemu napenjanju trebušne stene, ki lahko nastane naprimer ob kašljanju ali dvigovanju bremen. Kontrolni pregled pri kirurgu se opravi nekaj dni po posegu.

Tedaj se odstranijo tudi drenažne cevke in se napravi preveza kirurških ran. Ob naslednji kontroli pri kirurgu, približno dva tedna po posegu, se odstrani kožne šive. Trebušni pas je potrebno stalno nositi 6 - 8 tednov. Odstraniti se ga sme le za krajši čas, na primer med tuširanjem.

Pomembno je, da se pred posegom nabavi trebušni pas primerne velikosti, ki se ga po operaciji z ježki lahko še nekoliko prilagaja obsegu trebuha. Trebušni pas je narejen iz trpežne in elastične tkanine in se ga lahko normalno opere.

Trajanje bolniškega staleža po abdominoplastiki traja približno 2 - 3 tedne, vendar se ga lahko glede na delovne obremenitve v službi tudi ustrezno podaljša. Telesna vadba, pri kateri prihaja do napenjanja trebušne muskulature, je dovoljena šele 2 meseca po posegu.

Rezultati abdominoplastike so praviloma dobri in predvidljivi, resni zapleti pa so redki, kadar poseg opravi izkušen plastični kirurg in kadar je sodelovanje pacienta v obdobju okrevanja dobro.