Opustite kajenje - Premagajte sebe!

Opustite kajenje - Premagajte sebe!

Odločitev za kajenje je škodljiva, vendar enostavna odločitev, s katero si nakopljemo dolgotrajno težavo. Preden se sploh zavemo, že zapravimo dobršen del osebnega proračuna za cigarete in se znajdemo v začaranem krogu. Glede na to, da berete ta članek, v sebi zagotovo iščete ali ste že našli moč in ste pogumno stopili na pot odvajanja od nikotina. Vsekakor je dobro vedeti, s kakšnimi izzivi se boste srečali na tej poti in poznati nekaj možnih metod, ki vam lahko pomagajo, da bi dosegli končni uspeh – življenje brez nikotina.

Zakaj je opustiti kajenje tako težko? Zraven nikotina, ki povzroča odvisnost, se kot potencialna ovira vsiljujejo socialni in psihološki vidiki. Nenadoma ne morete ven na kadilske odmore s kolegi in prijatelji in po par zamujenih sestankih in brezskrbnih pogovorih opazite, da se "družbeni krog" zapira? Postajate melanholični, morda depresivni in ne veste kam bi sami s sabo? Niste edini, ampak namesto ovir začnite videti priložnost!

Ali obstaja univerzalni recept za opustitev kajenja?

Ni enega samega načina, ki bi vsem pomagal opustiti kajenje. Vsak je drugačen, zato se bodo nekateri odločili, da bodo skozi celoten proces šli sami, za druge pa bo podpora prijateljev in partnerja pri podvigu izjemnega pomena. Pozitivni vidiki odvajanja v paru so, da skozi proces z drugo osebo oblikujete načrt medsebojne pomoči in nadomestnih aktivnosti. Prijatelji, ki gredo skozi isto preizkušnjo, bodo bolje razumeli čustva in težave drug drugega in bodo natančno vedeli, kako reči pravo besedo, ko bo potrebno. Prednost je tudi ta, da se boste med druženjem v skupinah lažje nadzorovali in spodbujali drug drugega v trenutkih skušnjav. Saj veste – skupaj gre lažje! Družba, v kateri so večinoma zagrizeni kadilci, bi lahko opuščanje cigaret dodatno zakomplicirala, zato je pomembno, da se obkrožite z ljudmi, ki bodo podpirali vaše odločitve in vas ne bodo vodili v morebitne skušnjave – nezavedno in zavestno.

Odvajanje od kajenja v paru

V kolikor ste že poskusili sami in vam na žalost ni uspelo, poskusite to alternativo. Odvajanje v paru – s prijateljem, partnerjem, družinskim članom, znancem – ta način ima potencial za več uspeha. Glede na študijo Evropskega kardiološkega združenja ima odvajanje od kajenja v paru šestkrat več možnosti, da bo ta uspešno premagal odvisnost od nikotina, še posebej, če živita v istem gospodinjstvu. Razlog je precej preprosto razložiti – zraven izjemno pomembne medsebojne podpore je obljubo, ki jo damo nekomu drugemu, veliko težje prelomiti, kot obljubo, ki si jo damo sami sebi.

S katerimi aktivnostmi lahko nadomestite kajenje?

Sami ali v dvoje bo za vas sprehod, tek, predstava ali film, dober nadomestek, da se vsaj za nekaj časa izognete težavam. Pri izbiri kraja pazite, da se izogibate prostorom, kjer se zbirajo kadilci, kot so kadilnice kavarn. Izogibajte se pijači in hrani, ki ste jo predhodno kombinirali s prižgano cigareto. Običajno gre za »ritual« pitja kave ali vina. Dobro premislite, v čem ste prej uživali le ob cigaretnem dimu in kaj bi vas lahko premamilo – vsaj dokler se vaša volja ne okrepi.

Nezdravo razvado lahko nadomestite s čim zdravim oziroma neškodljivim. Tako lahko vsakič, ko si zaželite cigareto, popijete kozarec vode, pojeste kos zelenjave, ugriznete svoje najljubše sadje, posežete po oreščkih ali si umijete zobe.

Telesna aktivnost bo zmeraj prava izbira, saj se simptomi nikotinske krize med vadbo zmanjšajo, učinek pa traja še skoraj eno uro po njenem zaključku. Telesna aktivnost vam bo pomagala premagati še en pogost »simptom« opuščanja kajenja – pridobivanje telesne teže. Obstaja veliko variant telesnih aktivnosti, na vas pa je, da izberete tisto, ki najbolj ustreza vašemu telesu in bioritmu.

Kako se spopasti z depresivnim razpoloženjem med nikotinsko odtegnitvijo?

Če ste z odvajanjem od kajenja začeli šele pred kratkim, verjamemo, da ste pri sebi opazili nihanje razpoloženja. Najpogosteje je to nihanje od navdušenja do depresije, razdražljivost, hiperaktivnost in tudi težave s koncentracijo. Te spremembe bodo najbolj izrazite v prvem mesecu po prenehanju kajenja, zato poskusite zdržati to kratko obdobje, saj bo kmalu veliko lažje!

Najboljše, kar lahko storite na začetku je, da se zanesete na svoje ljubljene. Pokličite jih, se pogovorite o svojih občutkih in ovirah, na katere naletite. Prijatelji in družina vedo, kaj doživljate, in se bodo potrudili, da vam bo lažje.

Če se želite bolje organizirati med obdobji depresivnega razpoloženja, naredite načrt vedenja ob morebitnih izzivih, v katerih se lahko znajdete. Načrtujte, kako se boste soočili z določenimi situacijami v družbi, a tudi opredelite morebitne vzroke, ki bi vas lahko preplavili in spodbudili, da prižgete cigareto.

Opustitev kajenja nikoli ni lahka, zato naj vas ne bo sram poiskati pomoči strokovnjaka, v kolikor je potrebno. Pomembno je, da ostanete osredotočeni na cilj, medtem ko uporabljate vse razpoložljive kanale pomoči.

Planirajte prihodnost in porabo prihrankov

Vsi poznamo zdravstvene koristi opustitve kajenja, ne smemo pa pozabiti še na pomemben faktor – denar.  Kajenje je drago. Kot redni kadilec, lahko za svojo nezdravo razvado porabite več sto evrov na mesec, kar pomeni več tisoč evrov na leto. Ko prenehate s kajenjem, lahko denar, ki ste ga nekoč porabili za nakup cigaret postane vaš prihranek in z njim lahko počnete, kar želite. Napišite seznam pozitivnih stvari, ki vas čakajo po tem, ko prekinete navado kajenja in kam boste privarčevani denar namenili – denar lahko namenite za že dolgo željeno potovanje, morda se lotite novega hobija, ali za nekaj kar dolgo potrebovali, pa si niste mogli privoščiti.

Najdite motivacijo v sebi in zavedajte se, da na poti odvajanja od kajenja niste sami

Po navadi se kadilci večkrat trudijo s kajenjem prenehati in so vsakič, ko se približajo cilju – bolj vzdržljivi, odločni in vztrajni. Če se podajate v avanturo odvajanja od kajenja, morate poleg močne volje, vsekakor raziskati razpoložljiva zdravila, ki vam lahko pri tem pomagajo. Zdravila za odvajanje od kajenja brez recepta vam bodo zagotovila nikotinsko nadomestno terapijo, da bodo simptomi odtegnitve blažji in znosnejši ter vam lahko pomagajo ostati na pravi poti. Med zdravili, ki so se izkazala za učinkovita pri opuščanju kajenja, so nikotinski žvečilni gumi, pršilo in nikotinski obliži. Dodatne nasvete o izzivih odtegnitve od nikotina lahko dobite pri naših svetovalcih v lekarni ali spletni lekarni.

Članek je pripravil Marko Pavić, dr. dent. med