Štiri eterična olja za poletje.

Štiri eterična olja za poletje.

Toplejši del leta s seboj prinaša številne radosti, a ima tudi svojo manj prijetno plat.  Ta prispevek je za vse, ki jih zanima blaženje poletnih nadlog na naraven, dišeč, telesu in umu prijazen način ter z eteričnimi olji v glavni vlogi. 

Z le štirimi – to so eterična olja sivke, čajevca, poprove  mete in limonske trave – lahko ustvarite kozmetične pripravke, ki vam bodo v pomoč v poletnem času.  

Komarji, letos niste dobrodošli!

Sestavine za sprej:

 • 75 g 96-odstotnega denaturiranega alkohola,
 • 64 kapljic eteričnega olja (EO) limonske trave,
 • 36 kapljic EO poprove mete,
 • 40 kapljic EO sivke,
 • 20 g destilirane vode. 

Vse navedene sestavine zmešajte v embalaži s pršilko in dobro pretresite. Popršite se po potrebi in samo po oblačilih, saj je eterično olje limonske trave rahlo fototoksično, lahko tudi draži bolj občutljivo kožo.   

Živijo, svež poletni dan

Sestavine za gel za prhanje:

 • 50 ml univerzalne osnove za gel za prhanje,
 • 5 kapljic EO limonske trave,
 • 15 kapljic EO poprove mete. 

V osnovno penilno sredstvo nakapajte eterični olji in res dobro premešajte (priporočamo, da embalaže ne napolnite čisto do konca, saj boste tako lažje dobro premešali). Jutranja prha s tem gelom za tuširanje vas bo poživila in vam dala energije za naporen, vroč poletni dan. 

Če je bilo sonca preveč

Za nego kože pordele od sonca:

 • 50 g polnomastnega čvrstega jogurta
 • 7 kapljic EO sivke,
 • 3 kapljice EO čajevca,
 • 10 kapljic EO poprove mete,
 • Olje šentjanževke. 

V dobro ohlajeni jogurt nakapajte navedene količine eteričnih olj, premešajte in na debelo namažite na željena mesta. Ko se zmes jogurta in eteričnih olj nekoliko posuši, jo nežno sperite s hladno vodo in nato kožo namažite še s šentjanževim oljem. Nanašanje jogurta z eteričnimi olji ponavljajte, dokler koža »žari«. 

Pokažite stopala brez zadržkov!

Za nego kože ob nohtih, ki jih pestijo glivice, si pripravite kopel za noge. Potrebovali boste:

 • 3 kapljice eteričnega olja čajevca,
 • 2 kapljici eteričnega olja sivke. 

Eterični olji kanemo na žlico soli in vse skupaj raztopite v kopeli za noge. 

Zbrano med vožnjo
Na dolgi poti z avtomobilom je pomembno, da voznik ostane zbran. Namesto velikih količin poživilnih napitkov za spremembo poskusite s poprovo meto. Kapljico ali dve tega eteričnega olja kanite na robček in večkrat vdihnite. Tak robček bo koristil tudi tistim, ki jim je med vožnjo rado slabo. 

Rastline od blizu 
Limonska trava (lat. Cymbopogon flexuosus) je tipično travnata rastlina, ima ozke, špičaste liste, ki v šopih rastejo   iz tal in segajo do višine 150 cm, izvira iz tropskih predelov Azije. Ta vrsta se imenuje  tudi gibki cimbopogon. V nasadih limonsko travo žanjejo med junijem in decembrom, ker raste zelo hitro, opravijo več žetev vsako leto.  Eterično olje limonske trave lahko deluje dražeče na bolj občutljivo ali poškodovano kožo, ni primerno za nosečnice in otroke, mlajše od dveh let. 

Poimenovanje eteričnega olja čajevca (lat. Melaleuca alternifolia) nosi s seboj veliko zmede, dejansko gre za eterično olje čajne mirte, uporablja se tudi poimenovanje melalevka. Rastlina raste kot zimzeleni grm ali manjše drevo do višine sedmih metrov, ima sivobelo luščeče se lubje, listi so dolgi do 4 cm in zelo ozki,  špičasti, cveti so beli in puhasti. Ni primerno za nosečnice in majhne otroke. 

Sivka (lat. Lavandula angustifolia) je zimzelena grmičasta rastlina izvira iz Sredozemlja, zraste do enega metra visoko, stebla so močno razvejana, spodaj so olesenela, barva cvetov je različna. Cvetoče vršičke žanjejo julija in avgusta, ko zaradi več sončne svetlobe vsebujejo večje količine esence. Po žetvi rastlinski material sušijo dan ali dva in ga nato destilirajo, glavni proizvajalki eteričnega olja sivke sta Francija in Bolgarija.  Obstaja več vrst sivk, ki imajo lahko zelo različna delovanja, zato je treba pred nakupom in uporabo vedno preveriti latinsko poimenovanje eteričnega olja sivke. 

Poprova meta (lat. Mentha piperita) je križanec med vodno in klasasto meto. Mete izvirajo iz Evrope in jugovzhodne Azije in zrastejo v višino od 25 mm do enega metra, gre za prezimno trajnico, ki ima zelo agresivne korenine. To zelišče je pogosto prisotno v kulinarični rabi (čaji, hladni napitki). Eterično olje poprove mete, ki ima izrazit vonj po mentolu, je eno najbolj priljubljenih in vsestransko uporabnih. Ni pa primerno za uporabo na ali blizu obraza dojenčkov in otrok. Ni primerno za nosečnice in doječe matere. 

Katarina Klepec Kovač, Favn 

Viri:

Janeš, D., Kočevar Glavač, N. (ur): Sodobna kozmetika (2015);
Tisserand, R., Young, R.: Essential Oil Safety (2014)
Špiranec Maurer, N. : Aromaterapija, Dišeči portreti (2015)
Purchon, N., Cantele, L.: Aromatherapy and essential oils handbook for everyday wellnes
Dokumentacija in certifikati dobaviteljev eteričnih olj Eteris, 
Katalog Eteris 2017.