Vitamin D - ključen skozi celo življenje

vitamin d

V maščobi topen D vitamin je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Eden izmed najpomembnejših D vitaminov je vitamin D3.

D vitamin - vloga

Njegova vloga pri ohranjanju zdravih, močnih kosti je že dolgo znana in dobro raziskana. D vitamin je odgovoren za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi v točno določeni koncentraciji. Le ta omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic.

Če je v prehrani dovolj kalcija bo D vitamin omogočil, da se bo iz tankega črevesja vsrkalo ravno toliko kalcija kot ga potrebujemo.

V primeru, da ne užijemo dovolj kalcija ali da v telesu ni dovolj D vitamina, se bo kalcij izplavil iz kosti in kosti bodo postale krhke, razvila se bo osteoporoza.

Vitamin D3 in osteoporoza

Najpomembnejša nevarnost osteoporoze so padci, ki vodijo v osteoporozne zlome. D vitamin vpliva na preprečevanje sarkopenijo, to je izgubo mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo kadar se pri padcu skušamo ujeti. Tako D vitamin preprečuje padce in posledično zlome.

vitamin d in kosti

Danes je znan pomen D vitamina tudi pri številnih drugih bolezni. Vitamin D ima pomemben vpliv na imunski sistem. Zadostne količine D vitamina so najboljša zaščita pred razvojem gripe.

Nekateri znanstveniki poudarjajo, da nas D vitamin v zadostni koncentraciji ščiti pred gripo enako kot cepivo. Dovolj D vitamina zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni kot so multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa I in revmatoidni artritis.

Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki imajo dovolj D vitamina redkeje zbolijo za nekaterimi oblikami raka kot je rak debelega črevesja, dojke, prostate in druge oblike raka.

Tudi za zdravje srčno žilnega sistema je D vitamin pomemben. Dokazano pomaga uravnavati krvni pritisk. Danes potekajo študije, ki dokazujejo pomen D vitamina pri zmanjševanju depresije.

Kako nastane vitamin D?

D vitamin nastaja v koži pod vplivom UVB sončnih žarkov.

V našem zmerno toplem pasu nastaja dovolj D vitamina le od marca do oktobra. Če imate v tem obdobju izpostavljene soncu roke in obraz med enajsto uro dopoldne in četrto uro popoldne 3x na teden po 15 minut, bo nastalo dovolj D vitamina.

vir vitamin d

Toda pozor, koža ne sme biti namazana z zaščitnim faktorjem. Zaradi nevarnosti razvoja kožnega raka pa nas dermatologi opozarjajo naj se izogibamo soncu v teh urah.

S prehrano praktično ne moremo dobiti dovolj D vitamina. Največ ga najdemo v mastnih ribah severnih morij, nekaj ga je v jajčnem rumenjaku.

Vendar pa bi za primeren vnos D vitamina morali dnevno pojesti velik kos lososa, kar je praktično neizvedljivo. Tako so za D vitamin najpomembnejši prehranski dodatki.

Koliko D vitamina potrebujemo?

Za zaščito kosti potrebujemo dnevno 800-1000 mednarodnih enot D vitamina kar ustreza 20-25mcg D vitamina. Za dobro delovanje imunskega sistema in zmanjševanja  drugih bolezni pa svetujemo vnos 2000 mednarodnih enot dnevno. Lahko ga uživamo vsakodnevno ali 1x tedensko v sedemkratni dnevni količini.

Ksenija Šelih Martinec, dr.med.