Elevit Pronatal, filmsko obložene tablete (30 filmsko obloženih tablet)

Članek: Mama lahko svojemu nerojenemu otroku zagotovi najboljši začetek. Poskrbljeno za oba.
Elevit Pronatal se uporablja za preprečevanje ali izboljšanje motenj zaradi neravnovesja vitaminov ali mineralov ali zaradi neuravnotežene prehrane med nosečnostjo in dojenjem.
Več...
Pakiranje
18,09€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

12 vitaminov in 7 mineralov in elementov v sledeh

Kaj je zdravilo Elevit Pronatal in za kaj ga uporabljamo
Elevit Pronatal je zdravilo, ki vsebuje vitamine, minerale in elemente v sledeh.

Elevit Pronatal se uporablja za preprečevanje ali izboljšanje motenj zaradi neravnovesja vitaminov ali mineralov ali zaradi neuravnotežene prehrane med nosečnostjo in dojenjem.

Vitamini, minerali in elementi v sledeh so nujno potrebna hranila. Telo jih samo ne more proizvajati, zato jih mora dobiti s hrano. Te snovi so nujno potrebne za življenje (npr. dihanje, prebavo, proizvajanje energije, delovanje možganov in živčevja, razmnoževanje, rast), hkrati pa so tudi sestavni del številnih tkiv in organov.

Nosečnice in ženske, ki dojijo, potrebujejo znatno več vitaminov, mineralov in elementov v sledeh kot ženske, ki niso noseče. Zlasti nosečnica mora zagotoviti potrebne hranilne snovi ne samo za svoje telo, ampak tudi za otroka.

Nosečnice in ženske, ki dojijo, dobijo običajno dovolj vitaminov, mineralov in elementov v sledeh z uravnoteženo prehrano, če ne kadijo in ne uživajo alkohola. Kljub temu pa jim med nosečnostjo in dojenjem teh snovi lahko začne primanjkovati. Pogosto bruhanje na začetku nosečnosti je lahko vzrok za pomanjkanje nujno potrebnih hranil.

Posledice pomanjkanja lahko vključujejo anemijo in utrujenost pri materi, pri otroku pa počasnejšo rast ter spremembe na koži in sluznici.

Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje vsa nujno potrebna hranila, ki so potrebna med nosečnostjo in dojenjem. Tako preprečuje pomanjkanje teh snovi pri materi in otroku. Folna kislina pomaga preprečevati malformacije pri otroku.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Elevit Pronatal

Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal, če:

 • ste alergični na katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • imate previsoko raven vitamina A in/ali D v krvi,
 • se zdravite z vitaminom A ali s kemično podobnima snovema izotretinoinom in etretinatom. Smatra se, da je beta-karoten vir vitamina A.
 • imate hudo okvarjeno delovanje ledvic,
 • imate zvečano raven kalcija v krvi ali zelo povečano izločanje kalcija z urinom,
 • imate moteno presnovo železa in/ali bakra.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Elevit Pronatal se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro, če:

 • imate kamne v sečilih - Kalcij, askorbinska kislina in vitamin D lahko vplivajo na nastanek kamnov.
 • uporabljate druge vitaminske pripravke.

Zelo veliki odmerki nekaterih sestavin zdravila Elevit Pronatal, zlasti vitamina A, vitamina D, železa in bakra, so lahko škodljivi.

Če uporabljate druge vitaminske pripravke ali če ste v zdravniški oskrbi, se pred jemanjem zdravila Elevit Pronatal posvetujte z zdravstvenim osebjem.

Posebna previdnost je potrebna pri sočasni uporabi s katerimi koli drugimi izdelki, vključno s prehranskimi dopolnili in/ali obogateno hrano/pijačo, ki vsebuje vitamin A, beta-karoten ali vitamin D. Opozorilo: Zdravila Elevit Pronatal ne smete uporabljati, če imate previsoko raven vitamina A ali D ali če uporabljate dodatke vitamina A. Glejte tudi ''Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal''.

Elevit Pronatal vsebuje 0,2 mg biotina v eni filmsko obloženi tableti. Če bodo pri vas opravljali laboratorijske preiskave, morate zdravnika ali laboratorijsko osebje obvestiti, da jemljete ali ste pred kratkim jemali zdravilo Elevit pronatal, saj lahko biotin vpliva na rezultate teh preiskav. Odvisno od preiskave so rezultati zaradi biotina lahko lažno zvišani ali lažno znižani. Zdravnik vam lahko naroči, da morate pred laboratorijskimi preiskavami prenehati jemati zdravilo Elevit Pronatal. Poleg tega upoštevajte, da lahko tudi drugi izdelki, ki jih morda jemljete, na primer multivitamini ali prehranska dopolnila za lase, kožo in nohte, vsebujejo biotin in vplivajo na rezultate laboratorijskih preiskav. Obvestite zdravnika ali laboratorijsko osebje, če jemljete tovrstne izdelke.

Zdravilo Elevit Pronatal ne vsebuje joda. Zagotoviti je treba ustrezen dodatek joda.

Druga zdravila in zdravilo Elevit Pronatal
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, še zlasti zdravila, navedena spodaj.

Naslednja zdravila lahko vplivajo na delovanje zdravila Elevit Pronatal ali pa zdravilo Elevit Pronatal vpliva nanje. Kadar so potrebna, jih je treba vzeti vsaj 2 uri prej ali kasneje kot zdravilo Elevit Pronatal.

 • levodopa: zdravilo za zdravljenje Parkinsonove bolezni,
 • zdravila za zdravljenje zmanjšane kostne gostote z učinkovinami, katerih ime se končuje na ''dronat'',
 • tiroksin in levotiroksin: zdravili za zdravljenje zmanjšanega delovanja ščitnice,
 • digitalis: zdravilo za zdravljenje srčnih bolezni,
 • zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb z učinkovinami, katerih ime se končuje na ''oksacin'' ali ''ciklin'',
 • penicilamin: zdravilo za zdravljenje revmatičnega vnetja sklepov in zastrupitve s težkimi kovinami,
 • zdravila za povečano izločanje vode, ki se imenujejo tiazidi in ki se na primer uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka,
 • antacidi: zdravila, ki nevtralizirajo ali vežejo želodčno kislino,
 • trientin: zdravilo za zdravljenje Wilsonove bolezni (kopičenja bakra v tkivih)
 • zdravila za zdravljenje virusnih okužb.

Holestiramin in holestipol (zdravili za zniževanje vsebnosti maščob v krvi) lahko zmanjšata absorpcijo v maščobah topnih vitaminov. O nujnosti uporabe teh dveh zdravil med nosečnostjo in dojenjem se posvetujte z zdravnikom. Potrebno je preveriti ali jemanje zdravila Elevit Pronatal zadostuje za preprečitev pomanjkanja vitaminov A, D in E pri materi in plodu / dojenčku.

Zdravilo Elevit Pronatal skupaj s hrano in pijačo
Oksalna kislina, ki jo najdemo v špinači in rabarbari, in fitinska kislina, ki jo najdemo v polnovrednih žitaricah, lahko zavirata absorpcijo kalcija. Izogibajte se jemanju zdravila Elevit Pronatal do dve uri po obroku, ki vsebuje večjo količino teh živil.

Nosečnost in dojenje
Zdravilo Elevit Pronatal je izdelano posebej za nosečnice in ženske, ki dojijo. Kljub temu se priporočenega odmerka na sme preseči.

Odmerki vitamina A nad 10.000 mednarodnih enot (i.e.) dnevno v prvih treh mesecih nosečnosti lahko povzročijo deformacije pri nerojenem otroku. Zato upoštevajte informacije v ''Opozorila in previdnostni ukrepi''.

Trajno prekomerno jemanje vitamina D je lahko škodljivo za plod in novorojenčke. Vitamini in minerali v tem zdravilu se izločajo v materino mleko. To je treba upoštevati, če dojenček prejema še kakšne dodatke.

Za nosečnice in ženske, ki dojijo, se dnevni vnos 4.000 i.e. vitamina D še smatra kot varen. Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje 500 i.e. na tableto.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Elevit Pronatal ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje laktozo in sojino olje
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred jemanjem tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Če ste alergični na arašide ali sojo, ne uporabljajte tega zdravila.

Kako jemati zdravilo Elevit Pronatal
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika, farmacevta ali medicinske sestre. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

Priporočeni odmerek je ena tableta dnevno, ki jo pogoltnite celo, s kozarcem vode, najbolje ob obroku.

V primeru jutranje slabosti vzemite tableto opoldne ali zvečer. Razdelilna zareza je namenjena le delitvi tablete za lažje požiranje in ne delitvi na enaka odmerka.

Trajanje zdravljenja
Zdravilo Elevit Pronatal začnite jemati en mesec preden zanosite, oziroma, ko nameravate zanositi. Nadaljujte ves čas nosečnosti in do prenehanja dojenja.

Uporaba pri mladostnikih
Zdravilo Elevit Pronatal lahko uporabljajo mladostnice, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali dojijo. Odmerjanje je enako kot za odrasle ženske.

Bolniki z boleznijo ledvic
Zdravila Elevit Pronatal ne smejo uporabljati bolniki s hudo okvarjenim delovanjem ledvic (glejte poglavje 2, ''Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal'').

Bolniki z boleznijo jeter
Zdravilo Elevit Pronatal je treba pri bolnikih z okvarjenim delovanjem jeter uporabljati pod zdravniškim nadzorom.

Starejši bolniki
Zdravilo Elevit Pronatal je indicirano pri ženskah v rodni dobi. Pri starejših ženskah uporaba ni smiselna.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Elevit Pronatal, kot bi smeli
Preveliko odmerjanje lahko povzroči zvišanje ravni vitaminov A in D, kalcija, železa in bakra v krvi.
Neznačilni začetni znaki povišanja so:

 • nenaden glavobol
 • zmedenost, utrujenost, razdražljivost
 • siljenje na bruhanje, bruhanje, bolečine v trebuhu, zaprtje, driska, izguba apetita
 • rdečica na koži, srbenje
 • žeja, vključno s prekomerno žejo, izločanje večje količine urina kot običajno.

Če se pojavi kateri koli od teh simptomov, prekinite zdravljenje in se posvetujte z zdravstvenim osebjem.

Dnevni vnos večjih odmerkov vitaminov A in D lahko škoduje nerojenemu otroku (glejte poglavje 2, ''Nosečnost in dojenje'').

Če ste pozabili vzeti zdravilo Elevit Pronatal
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Nadaljujte z vašim dnevnim odmerkom.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

 

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.

Eucerin dnevi na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov Eucerin prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*. Akcija poteka od 23. 1. do 3. 2. 2023.  *Akcija ne velja za pakete izdelkov Eucerin, ki se že prodajajo pod akcijskimi pogoji.