Mama lahko svojemu nerojenemu otroku zagotovi najboljši začetek.

Mama lahko svojemu nerojenemu otroku zagotovi najboljši začetek. - Slika 1

Na svetu  se vsako leto rodi 3-6% dojenčkov s prirojeno napako. Z dodajanjem mikrohranil pred in med nosečnostjo lahko preprečimo številne prirojene napake. Pomen dodajanja folne kisline in železa je splošno znan.

Zdrava prehrana ne zadostuje
Nova znanstvena spoznanja kažejo, da celo v industrijsko razvitih državah mnoge ženske samo s prehrano ne zaužijejo ustrezne količine različnih vitaminov in mineralov2. Pomanjkanje pomembnih mikrohranil lahko vpliva tako na plodnost ženske, kot tudi na potek nosečnosti. Uživanje raznovrstne zdrave hrane je ključnega pomena za plodnost in zdravo nosečnost. Ženske, ki načrtujejo nosečnost in nosečnice morajo v svoji prehrani posebno pozornost nameniti mikrohranilom, in sicer zaradi podpore zdravemu razvoju otroka in lastnemu zdravju.

Med nosečnostjo ni kritično le pomanjkanje železa in folatov, temveč je treba upoštevati in obravnavati tudi premajhen vnos drugih pomembnih mikrohranil, vključno z vitaminom B12, vitaminom D, kalcijem, jodom in selenom3. Ženske, ki načrtujejo nosečnost, ali so že noseče,  samo s prehrano težko zadovoljijo povečane potrebe po mikrohranilih. Če bi ženska želela doseči priporočen dnevni vnos folatov, bi morala pojesti kar 34 banan na dan.4

Potrebe po mikrohranilih se skozi nosečnost spreminjajo 
Prehranske potrebe ženske pred zanositvijo, med nosečnostjo in v času dojenja se razlikujejo. Ker se dojenčkovi vitalni organi začnejo razvijati še preden ženska ugotovi, da je noseča, je pomembno, da jemlje multivitaminski pripravek  za nosečnice že v času načrtovanja nosečnosti . Tako bo otrok preskrbljen z vsemi pomembnimi vitamini in minerali že od samega spočetja.

Multivitaminski pripravek Elevit dokazano zmanjša tveganje za okvare nevralne cevi za kar 92 odstotkov5. Prav tako zmanjša pojavnost drugih resnih prirojenih napak, in sicer za skoraj polovico5. Ta edini klinično preizkušen multivitamin za nosečnice prinaša koristi tudi bodoči mamici, saj za več kot polovico zmanjšuje pojavnost slabosti, bruhanja in omotičnosti v zgodnji nosečnosti.

Od trinajstega tedna nosečnosti dalje poteka intenziven razvoj možganov in vida ploda, razvijajo se imunski sistem in kosti, zato je za zdrav razvoj še nerojenega otroka odločilnega pomena zadostna količina vitaminov, mineralov ter maščobnih kislin. Potrebe po slednjih so od trinajstega tedna nosečnosti večje, kot v prvem trimestru nosečnosti. Da lahko bodoča mamica svojemu otroku zagotovi optimalen razvoj, je Bayer pred kratkim lansiral Elebaby, ki poleg 18 vitaminov in mineralov, vsebuje še 200 mg omega-3 maščobne kisline DHK ter aktivno obliko folne kisline, za katero je značilna izboljšana biološka uporabnost. Vir DHK-ja je ribje olje, proizvedeno skladno z najvišjimi standardi. 

Prehranska dopolnila priporočena že v času načrtovanja nosečnosti
Zaradi boljše plodnosti in zdravega razvoja otroka bi morale ženske začeti jemati mikrohranila najmanj en mesec pred spočetjem. Raziskave potrjujejo, da lahko z dodatnim vnosom različnih mikrohranil odpravimo njihovo pomanjkanje in dosežemo boljše zdravstvene rezultate tako za matere kot za otroke5. Jemanje mikrohranil, ki vsebujejo poleg 800 mcg folne še druge vitamine in minerale vsaj en mesec pred spočetjem, do konca prvega trimesečja zmanjšuje tveganje za nastanek številnih prirojenih nepravilnosti5, 6. Če ni zadostnega vnosa mikrohranil, lahko pride do težav pri zanositvi ali med nosečnostjo. Pojavijo se lahko okvare nevralne cevi, prezgodnji porod ali spontani splav5. Skratka, številne ženske, ki želijo imeti otroka, so izpostavljene tveganju za nezadosten vnos mikrohranil. Koristi jim jemanje pripravkov namenjenim nosečnicam. Tak pripravek je na primer Elevit, vodilni multivitaminski pripravek za nosečnice in doječe matere. 

Literatura: 

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Birth defects around the world. Dostopano na strani https://www.cdc.gov/features/birth-defects-day/05.2017
  2. Hermoso M et al. Critical Micronutrients in Pregnancy, Lactation, and Infancy: Considerations on Vitamin D, Folic Acid, and Iron, and Priorities for Future Research; Ann Nutr Metab 2011;59:5–9
  3. Schæfer E. Micronutrient Deficiency in Women Living in Industrialized Countries During the Reproductive Years: Is there a Basis for Supplementation with Multiple Micronutrients? J Nutr Disorders Ther 2016;6:199. doi:10.4172/2161-0509.1000199.
  4. USDA – National Nutrient Database for Standard Reference [https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2159?manu=&fgcd=&ds=] dostopano dne 19.05.2017
  5. Czeizel AE, & Dudas I. Prevention of the first occurrence of neural-tube defects by periconceptional vitamin supplementation. New England Journal of Medicine. 1992. 327(26); p. 1832-1835.

L.SI.COM.05.2017.1711

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Besedilo je pripravilo podjetje Bayer d.o.o.