Izpadanje las

proti izpadanju las

Lasje so - tako kot zobje - pomemben del videza posameznika zaradi česar močno vplivajo tudi na njegovo samopodobo. Še posebej pri moških je izpadanje las relativno pogosta težava, s katero se je potrebno soočiti celostno.

Jeseni in spomladi je sicer izpadanje las že po naravi bolj intenzivno kot običajno in ga kot takega tudi ne moremo povsem preprečiti.

Temu izpadanju las dermatologi pravijo začasno izpadanje las, na katerega poleg letnega časa vplivajo tudi razni dejavniki.

Kateri dejavniki lahko vplivajo na prekomerno izpadanje las pri moških in ženskah?

  • Neuravnotežena prehrana, pusta z vitamini (predvsem pomanjkanje vitaminov B kompleksa).
  • Uživanje določenih zdravil.
  • Neustrezno ravnanje z lasmi.
  • Dolgotrajnejši stres.
  • Nosečnost.
  • Nepravilnosti v imunskem sistemu posameznika.

Zaradi teh dejavnikov nam lahko izpade tudi več kot 100 las dnevno (izpad do okoli 100 las dnevno naj bi bilo še sprejemljivo). To povečano izpadanje las posameznik lahko dokaj hitro ugotovi, ponavadi pa se zaključi hkrati z odpravo dejavnika za pojav izpadanja.

Drugačen izvor pa ima trajno izpadanje las. Razlog zanj so predvsem zmanjšani lasni mešički in njihovo oslabljeno delovanje. To izpadanje las je veliko težje zaustaviti kot pa začasno izpadanje las, velikokrat je to celo popolnoma nemogoče.

Kako so sestavljeni naši lasje?

Las je sestavljen predvsem iz keratina - posebne vrste beljakovine in celic melanocitov, ki tvorijo pigmant melanin. Slednji je odgovoren za barvo las. Na površini vidimo predvsem lasno steblo, pod površjem kože pa najdemo lasno čebulico oziroma lasni mešiček.

Lasno steblo je sestavljeno iz sredice, srednje plasti (lasne skorje) in vrhnjega sloja (kutikule). Trdnost las je odvisna predvsem od skorje, saj je ta edini poroženeli del lasu, medtem ko sredica ni poroženela.

V srednji plasti se nahajajo tudi pigmenti (temno rjavi evmelanin in rdeče-rumeni fevmelanin), ki glede na medsebojno razmerje določajo barvo las. Vrhnji sloj las sestavljajo luskasti sloji celic, ki potekajo od korenine navzgor in predstavljajo ščit pred zunanjimi dejavniki.

Las sestavlja tudi lasni mešiček (folikel), ki je vdolbina, iz katere izrašča las. Las je v spodnjem delu mešička pripraščen z lasno čebulico, ki je rahlo odebeljena. Na njenem dnu se nahaja še lasna brbončica s krvnimi žilicami, brez katere bi las enostavno odmrl.

Te žilice so na določenih predelih glave občutljive za moške spolne hormone, kar pojasni moško nagnjenost k plešavosti. Njihovo krčenje zaradi androgenov povzroči, da mešiček ne dobi dovolj hrane in las odmre.

Življenjski cikel las in izpadanje las

Pomembno za zdravje las je tudi delovanje žlez lojnic, ki proizvajajo maščobo.

Slednja v kombinaciji z vodo in beljakovinami (kombinacija mrtvih celic povrhnjice in izločkov žlez) tvori zaščitno maščobno prevleko s pH-jem od 4,5 do 6,5, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov in odbija vodo ter UV žarke.

Prekomerno izpiranje te maščobne prevleke zato nikakor ni priporočljivo.

Vsak las oziroma lasni mešiček v svoji življanjski dobi preide tri obdobja.

V anagenem (rastnem) obdobju, ki traja tudi do 6 let, je večina lasnih mešičkov (pri zdravem lasišču do 90% vseh).

Anagenemu sledi katageno (prehodno) obdobje, ki traja do 2 tedna, to pa na koncu preide v telogeno obdobje (obdobje mirovanja), ki traja do 6 tednov.

Povprečno las, ki ni nagnjen k izpadanju, živi okoli 5 let, lasni mešiček pa lahko v življenju posameznika proizvede do okoli 25 las.

Na zdravem lasišču je v povprečju približno 100.000 las, ki rastejo s hitrostjo okoli 12 cm na leto, odvisno od posameznika.

Kako ustaviti začasno izpadanje las?

Kot rečeno, je za sezonsko oziroma začasno izpadanje las lahko krivih veliko dejavnikov, od nepravilne in neuravnotežene prehrane do prekomernega stresa.

Zato je izjemnega pomena, da v primeru izpadanja las najprej razmislimo o možnih vzrokih izpadanja las in skušamo rešitev najti z njihovo odpravo.

Kako se lahko borimo proti izpadanju las?

Pomembno je, da lasu in lasišču priskrbimo potrebna živila.

Živila, ki jih naši lasje potrebujejo za rast so predvsem vitamini skupine B (biotin), jod, železo in cink.

Lase lahko okrepimo tudi dermatološko, z uporabo kozmetičnih pripravkov, ki pomagajo pri preprečevanju izpadanja las in spodbujajo njihovo rast. Največkrat ti izdelki vsebujejo podobne hranilne snovi, ki krepijo lasne korenine, velikokrat pa tudi posebej razvite ućinkovine in komplekse, ki imajo pozitiven učinek na lase in lasišče.

Aktivnost kože, las ter žlez lojnic poveča tudi masaža.

Z masažo lahko delujemo predvsem preventivno in na hitrost rasti las. Izjemno pozitiven učinek ima masaža na suh tip las in suh prhljaj ter pri preprečevanju začasnega izpadanja las zaradi nepravilne prehrane ali stresa.

Najlaže lasišče zmasiramo med umivanjem, po umivanju pa je masiranje priporočljivo zgolj, če nimamo mastnih las. Pri masaži moramo biti zelo nežni, nikakor pa ne smemo kože pri masaži drgniti.

Lahko se borimo proti izpadanju las

Lasje so lahko velik dejavnik naše samozavesti, zato jih je potrebno skrbno negovati.

V primeru izpadanja las vedno najprej pomislimo na možne vzroke ter jih skušajmo popraviti.

Včasih zadostuje že malenkostna sprememba v načinu življanja, drugič spremenjen vnos hranil, vedno pa se moramo zavedati, da bo sprememba najverjetneje koristila ne zgolj lasem, temveč celemu telesu in posledično našemu splošnemu počutju.

Lekarnar.com