Naglavne uši

naglavne uši

Pojav uši na glavi je najpogostejši pri predšolskih in šolskih otrocih, saj je najugodnejše okolje za njihovo širjenje prav velika skupina ljudi, kjer so pogosti tesnejši medosebni stiki. Naglavne uši in gnide (živa jajčeca uši) se namreč prenašajo zgolj neposredno s stikom preko naglavnih oblačil, igrač, glavnikov, slušalk oziroma z neposrednim stikom lasišč. Ker uši dobro plavajo, je možna tudi okužba preko vode, torej v bazenih.

Prenašanje oziroma okužba z ušmi in gnidami največkrat ni povezana s higienskim stanjem, uši se celo raje naselijo na čistejših laseh.

Pogledali bomo kako opraviti preventivo proti ušem in načine kako odpraviti naglavne uši in gnide.

Kaj so naglavne uši?

Naglavna uš je majhna žuželka sivo bele barve, brez kril, ki živi na človeškem lasišču, najti pa jo je tudi na človeških obrveh. Za uši najugodnejši predel lasišča je zatilje oziroma področje za ušesi.

Uši ne prenašajo setlobe ali pretirane vročine, zanje najugodnejša temperatura pa je do okoli 32°C. Življenjska doba uši je okoli osem tednov, v kateri lahko samica izleže tudi do tristo jajčec, ki jih prilepi na lase. Iz teh jajčec oziroma gnid na laseh se po približno osmih dneh razvije mlada uš, ki spolno dozori in se začne razmnoževati po približno desetih dneh.

odstranjevanje uši

Naglavne uši se na lasišču hranijo s krvjo, iz česar tudi izhajata srbeč občutek in rdečica ob okužbi z njimi. Na začetku okužbe z ušmi so znaki blažji, kasneje pa se srbenje in rdečica okrepita. Uši na lasišču odkrijemo z neposredno osvetlitvijo. Njihova naravna sivo bela barva se po hranjenju s krvjo spremeni v rdečo. Živa jajčeca uši oziroma gnide so rjave barve, njihove izpraznjene lupine pa bele.

Odkritje naglavnih uši

V primeru odkrite okužbe otrok z ušmi je izjemno pomembno, da starši sporočijo o tem šoli, saj je od tega močno odvisna učinkovitost razuševanja. Splošno se sicer uši v šolah in vrtcih pojavljajo relativno redno, z povišano intenzivnostjo pa spomladi in jeseni.

Ko uši odkrijemo, je pomembno, da čimprej pričnemo z zdravljenjem s preparati, namenjenimi razuševanju gnid na laseh. Za popolno učinkovitost moramo poskrbeti tudi za razušitev predmetov, ki so bili v stiku z okuženo osebo ter razušitev prostora.

Zdravljenje in odstranjevanje uši

Za zdravljenje uši je na voljo kar nekaj preparatov, pri njihovi uporabi pa je izjemnega pomena skrbno upoštevanje navodil za uporabo, hkrati pa tudi izvajanje spremljajočih ukrepov. V nasprotnem primeru se lahko namreč uši ponovno pojavijo.

uši na glavi

Kako se lotimo odstranjevanja uši?

Ob razuševanju in odstranjevanju gnid in uši posegajte po preparatih, ki delujejo tako na uši kot gnide in so prijazni do kože (še posebno pri otrocih). Poznamo več različnih preparatov za boj proti ušem:

  1. Kemične preparati. Vsebujejo naravne ali umetne insekticide.
  2. Mehanski preparati in pripomočki. To so različni losjoni in šamponi proti ušem, ki prekrijejo gnide ter uši in jih s tem zadušijo in izsušijo. Neaktivne uši in gnide se nato odstrani ročno ali s specializiranim glavnikom.

Preventiva proti ušem

Poleg umivanja s šamponi in nege s posebnimi glavniki je pomembno ukrepati tudi z naslednjimi dejavnostmi, ki služijo tudi kot dobra preventiva v kritičnih obdobjih:

  • ne delite oziroma posojajte osebnih stvari, namenjenih predelu glave,
  • svoje otroke poučite o tem, da naj ob igri ne tiščijo glav skupaj,
  • redno češite otrokove lase z gostim glavnikom ter skrbite za redno higieno las,
  • redno, lahko po umivanju, pregledujte otrokove lase,
  • v bazenu naj otrok uporablja plavalno kapo,
  • redno, pod vročo vodo čistite predmete, ki so bili v stiku z otroci.
  • uporaba preventivnega sredstva proti ušem (različni repelenti v pršilu).

Preventiva proti ušem je koristna tudi po tem, ko so gnide in uši uspešno odstranjene. Če je otrok v okolju, kjer je pogostost uši visoka (vrtec, šola), se lahko s prenosom gnide ponovno zaredijo v laseh in se primer uši ponovi. 

To pomeni, da je pametno začeti s preventivnimi postopki proti ušem pred in po okužbi z naglavnimi gnidami in ušmi.

Zdravljenje uši

Po zdravljenju okužbe z ušmi dobro poskrbite za kužne vire (stvari, ki bi lahko prišle v stik z ušmi ali gnidami). Razkužite jih tako, da jih za vsaj deset minut namočite v vročo vodo oziroma s tem, da jih strojno operete pri najvišji dopustni temperaturi.

Učinkovito je tudi kemično čiščenje in parno likanje, v primerih ko čiščenje z vodo ni mogoče pa vsaj 24 urna zamrznitev ali pa neprodušno zaprtje takšnih stvari v vrečko za vsaj dva tedna. V obeh slednjih primerih bodo uši poginilie, saj ne bodo dobile hrane. V skrajnem primeru je potrebno stvari uničiti.

Uši in gnid se lahko tako učinkovito znebimo, še enkrat pa je potrebno poudariti, da je ob okužbi z njimi ključnega pomena tudi obveščanje okolice okuženega. Uši lahko ne glede na higieno dobi vsak, njihovo izkoreninjenje pa je, še posebno v velikih skupinah ljudi, pogojeno z usklajenim delovanjem.

Lekarnar.com